Majek Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Normalnie wariat... Zabierzcie go ode mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 Okonku to jest poprostu piękne Przyznam Ci się że rozbraja mnie głównie skala tego modelu - ta nadbudówka jest wielkości jednej wieży Missouri w 1/200. Pikna robota jak to mawiają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 No to jestem po poprawce sterowki. zuch chłopak pięknie zaczyna to wyglądać a.. Tak za ciosem dorobilem z kliszy fotograficznej wiatrochron na przodzie ( nie wszystkie okrety tego typu go maja ), ktory posiada nawet zeberka z cienkich patyczkow. Przybyl tez sztywny reling na gorze wraz z jego ozebrowaniem ale juz z plytek tak jak wczesniej na pokladzie dziobowym miodzio Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 Brak mi słów Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 No nie, normalnie przestanę śledzić Twoje relacje bo tylko kompleksów się nabawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 16 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2007 Czesc po dlugim czasie Wracam z gotowym kominem i reszta na jego pokladzie plus male nadbudowki na sterowce. Jeszcze nie wszystko do konca dopracowane ale czas cos pokazac. PS. Na kominie powinien byc okap ale nie wiem czy uda mi sie go zrobic Do tego komin troche nieforemny i przyduzy ale to juz trzeci produkt i kolejnego niebedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 16 Kwietnia 2007 Share Napisano 16 Kwietnia 2007 komin ok na fotkach nie mogę dojrzeć, więc zapytam o tylną ściankę nadbudówki obejmującej komin od rufy, powinna być lekko nachylona nie pionowa, jest? i jeszcze to maleństwo pomiędzy kominem a sterówką, ku lewej burcie zdecydowanie skośne... (całość nie sześcianik) za wytrwałość Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 16 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2007 na fotkach nie mogę dojrzeć, więc zapytam o tylną ściankę nadbudówki obejmującej komin od rufy, powinna być lekko nachylona nie pionowa, jest? Niestety nie. Umknelo mi ale dzieki Twojej spostrzegawczosci poprawimy .... i jeszcze to maleństwo pomiędzy kominem a sterówką, ku lewej burcie zdecydowanie skośne... (całość nie sześcianik) Chodzi Ci o ta psia bude Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 16 Kwietnia 2007 Share Napisano 16 Kwietnia 2007 Patrze i podziwiam, bo nie jestem w stanie słowa wydusić. Rewelacyjnie wychodzi ten model. Oczywiście z niecierpliwością czekam na więcej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Kwietnia 2007 Share Napisano 16 Kwietnia 2007 Patrze i podziwiam, bo nie jestem w stanie słowa wydusić.Taak... To normalna reakcja... Trzeba sie po prostu przyzwyczaic do tego, co wyprawia Okonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Chodzi Ci o ta psia bude bingo foto jest odpowiedzią na moje pytanie Trzeba sie po prostu przyzwyczaic do tego, co wyprawia Okonek. a docenią Ci co choć raz próbowali dorobić na wymiar choćby zwykły sześcianik z plastiku Jędrek, wierny widz i fan serialu Dniestr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 A nie myślałeś czasem o wykonaniu formy i odlewaniu kopii Dniestra? Trzeba by wtedy odpowiednio podzielić konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Patrze i podziwiam, bo nie jestem w stanie słowa wydusić.Taak... To normalna reakcja... Trzeba sie po prostu przyzwyczaic do tego, co wyprawia Okonek. ... i spytać się co bierze To musi być dobry towar Też bym taki chciał Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 ... i spytać się co bierze Nieważne - chce to samo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Do tego nie trzeba nic brać :-) trzeba chcieć ! Okonek chce i ma pasje to wszystko - brać przykład ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Tiaa..... Okonek może i chce ale mało czasu ma ostatnio dzięki za pochwały. Trochę mobilizują mnie one do dalszej pracy. Fajnie jest cos robić dla siebie wiedząc, ze kogoś to ciekawi. Model cały czas traktuje jako poligon doświadczalny. Nigdy tego nie robiłem, wiec każda rada czy uwaga z waszej strony są na wagę złota. Kolejne prace dają dużo do myślenia nad sposobem ich wykonania, kolejnymi czynnościami czy tez doborem właściwych narzędzi. Tak tez było i tym razem przed wykonaniem prostokątnych okien w całej nadbudówce. Zdecydowałem sie na narzędzia widoczne na fotce, które musiałem sam przygotować. Użyłem do tego lutownicy ze specjalnie wykonanym grotem oraz stempel do poprawek. Lutownica przy sprawdzaniu ciepłoty grota na kawałku odpadów leciutko wypalałem okno. Potem powstające wyoblenia odcinałem skalpelem i szlifowałem papierkiem ściernym. Na koniec wyciskałem to miejsce raz jeszcze stemplem , kolejny raz szlifowałem i na koniec przy użyciu powietrza z aerografu wydmuchiwałem pyl. Nie we wszystkich miejscach udało sie zachować równość czy tez ilość okien Jako przykład pierwsze pięterko z gotowymi oknami oraz juz z zapuszczaną farbą aby były lepiej widoczne na fotkach. Po wykonaniu juz wszystkich w model wstąpiło trochę życia. Nie wszystkie miejsca są widoczne na dostępnych fotkach i niektóre powstały na skutek przypuszczenia, ze cos w tym miejscu sie znajduje. Rozmieszczenia zgodne na jakieś 98% do tego nierówności wykonania i umiejscowienia ale wszystko razem cieszy oko. Dla okien sterówki musiałem przerobić narzędzia. No to parę fotek dla fanów tej relacji. Oraz widok na całość wykonanych do tej pory prac cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 No pieknie, pieknie... Naprawde to okna dodaly okrecikowi zycia i realizmu. Jeszcze jak pozniej dojda relingi, to juz w ogole bedzie bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Zaimponowałes mi. Dziękuje za uwage... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Nie no, bajera zupełnie nie ten sam model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samik Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Jestem pod wrażeniem. Zrób teraz fotkę z groszówką. Jak widzę to porównanie to normalnie szok. Pozdrawiam Samik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 nawet nie sięgam po zdjęcia.. tym razem sam to powiem... Ty to wariat jesteś Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Jak skończę ten model to sam sie nim publicznie ogłoszę Dzisiaj niedziela wiec wykorzystaniem ja do końca. Myślałem trochę nad okapem komina i stwierdziłem, ze orginalny kształt w tej wielkości i przy narzędziach jakie posiadam jest raczej nie do wykonania. Pusty komin wygląda trochę dziwnie wiec postanowiłem jednak spróbować. Wykonałem szablon górnej części pomniejszony o grubość materiału z jakiego chciałem wykonać okap. Na nim to uformowałem cos co miało go przypominać. Taki materiał i to w takiej formie wygina sie na wszystkie strony i niewiele można z nim zrobić. Udało sie jednak przeszlifować dol aby dokleić do reszty i uformować jakoś gore ale tu jednak nie wyszło. przewody kominowe powstały z izolacji jakiegoś kabelka. No nic zostawię jak jest i wzbogacę trochę później o kolejne elementy albo i też uda mi sie oszukać oko malowaniem Dodaje fotkę z grosikiem dla Samika. Na koniec nie wytrzymałem i musiałem zobaczyć jak to kiedyś będzie wyglądało np. ze Slavą u boku. Jak widać pomalowałem wstępnie pokład ale kolor wyszedł za jasny i będzie jeszcze poprawiany. Sama sprawa malowania pokładów jest zagadkowa ale o tym później cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 niezłe cacko... gdyby nie świadomość ile to ma się jeszcze na pokładzie zmieścić to można by sądzić, że już bliżej niż dalej końca roboty kominem się nie przejmuj - jest OK, zwłaszcza w porównaniu co w tej skali proponują niektórzy producenci Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samik Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Dodaje fotkę z grosikiem dla Samika. Pozdrawiam Samik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Maja 2007 Autor Share Napisano 4 Maja 2007 (edytowane) Czesc. Minely prawie dwa tygodnie a postepow w pracy prawie zero. Notoryczny brak czasu Cos jednak sie dzieje. Powoli ale uparcie idziemy do przodu : przybyly podpory gornego pokladu oraz wykonane w podobny sposob jak na dziobie nadburcia tylnego pokladu razem w przejsciem w nadbudowke. Tu wlasnie pojawil sie problem, ktorego sie caly czas obawialem. Szerokosc nadbudowki nie do konca odpowiada szerokosci kadluba i po doklejeniu do niej przejsc pojawia sie male skosy. Byc moze uda mi sie to miejsce troche przyszpachlowac i skosy zretuszowac ale jak to wyjdzie zobaczymy Edytowane 5 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi