Darek 1614 Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Witam wszystkich. Po krótkiej przerwie od ostatniego modelu jakim był W-3WA postanowiłem rozpocząć budowę samolotu C-130E w Polskim malowaniu (konkretnie nr 1501). Model nabyłem już jakiś czas temu na allegro a w międzyczasie dokupiłem do niego zestaw BIG ED-a. Plan budowy jest jak zwykle ambitny, kilka otwartych luków w kadłubie, otwarte dwa silniki oraz pokazana mechanizacja skrzydeł. Ponadto otwarta rampa z tyłu kadłuba przez którą będzie widać wnętrze przedziału ładunkowego. Budowę modelu rozpocząłem od wytrasowania wklęsłych linii na obu połówkach kadłuba samolotu. Następnie powycinałem w kadłubie luki które chciałbym pokazać otwarte. Na obecnym etapie wykonuję wnętrze kabiny pilotów oraz to co się pod nią znajduje. Na obecnym etapie prac mam pytanie. Jakim kolorem jest pomalowany nasz 1501. Przeszukałem sieć i znalazłem wzmiankę, że zastosowany kolor to FS 36118 czyli odpowiednik Humbrol 125. Czy może ktoś to zweryfikować. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Darek 1614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 Dobrze widzę, że przedział za kabiną pilotów to jest samoróbka? Ciekawie się zapowiada, interesujący temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 O bliżniaczy do mojego temat tylko że pewnie w znacznie lepszzym wykonaniu Co do koloru to to jest prawda, znaczy 125 jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 8 Marca 2011 Autor Share Napisano 8 Marca 2011 Dzięki za pomoc w sprawie koloru a to co narazie zrobiłem z ręki to rodzaj rusztowania na którym mam zamiar poustawiać różne agregaty i bloki elektroniczne no i oczywiście poprowadzić trochę kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 No, no, to jedna z moich ulubionych maszyn - będę częstym gościem w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Ciężko określić z tej perspektywy, ale ten metalowy element powinien wyglądać mniej więcej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kameleon145 Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Ja mam pytanie jak trasujesz linie?? Zawsze mnie denerwuje jaki kupuje model z wypukłymi liniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 To zależy, jeżeli linie wypukłe są poprawne to jadę igłą z jednego lub drugiego boku takiej wypukłej lini, poczym wycieram ją papierem ściernym i jeszcze raz poprawiam linię wklęsłą. Przy tej metodzie w zasadzie nie potrzebne są linijki i wzorniki do trasowania. Jeżeli linie wypukłe są do bani to usuwam je i linie proste na płaskich powierzchniach trasuję przy wykorzystaniu linijki natomiast linie proste na powierzchniach półokrągłych trasuję wykorzystując cienki pasek bkaszki miedzianej. Czasami zamiast igły wykorzystuję czeską piłkę do cięcia i jednym ząbkiem trasuję linie (fajnie wychodzi ale tylko proste, płaskie odcinki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kameleon145 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Dziękuję za porady. Mam nadzieję że się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 6 Maja 2011 Autor Share Napisano 6 Maja 2011 (edytowane) Witam ponownie. Oto kilka fotek z ostatnich prac. Na ostatnim zdjęciu zamontowane są już wszystkie bloki na rusztwaniach oraz zostało zamontowane okablowanie (łącznie z tylną ścianką), niestety nie wszystko widać na zdjęciach. Górny pokład wymaga jeszcze dokompletowania i powoli będę przechodił do ładowni. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Darek 1614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Witam. Projekt ambitny, początek dobry jest. Roboty dużo szykuje się. Niewygodnie będą na fotelach tych mieli piloci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 No to kibicuję i się przyglądam.Może się skuszę jak Ty skończysz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Eeeeee pięknie wychodzi...ja mam na półce oczekującą wersje "Spectre" do realizacji...więc podpatrze...ktoś przetrze szlaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Kabina na 5. Oby starczyło Ci wytrwałości przy ładowni. Siateczki czerwone będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Tak wygladało stanowisko nawigatora w polskim przez chwile Herculesie.Zwróccie uwage na gustowne otarcia i przetarcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 A czy to to na górze po prawej stronie to tak zwana popularna leżanka (jak w TIR-ze ???) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 A czy to to na górze po prawej stronie to tak zwana popularna leżanka (jak w TIR-ze ???) ??? Dokładnie tak, nie wiem tylko czy jest sens bardziej się wczuwać w kabinę pilotów skoro i tak nie bedzie widoczna. Tak wygladało stanowisko nawigatora w polskim przez chwile Herculesie.Zwróccie uwage na gustowne otarcia i przetarcia Nie jestem pewien ale chyba to zdjęcie przedstawia naszego Herka przed remontem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Nie jestem pewien ale chyba to zdjęcie przedstawia naszego Herka przed remontem. To ten który został w Afganistanie , tu jeszcze w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 5 Marca 2012 Autor Share Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) Po długiej przerwie kilka fotek z postępu prac przy Herku. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Darek 1614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Super to wychodzi. Gratuluję samozaparcia. Jak nadajesz aluminium taką ładną fakturę okładziny ładowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Bardzo ciekawy warsztat - Hercules to niezwykle wdzięczny temat na dobry model. Przychylam się do pytania blitzaaa o wyjawienie techniki okładziny. Podoba mi się podejście do detalu i czyste wykonanie prac. Mam nadzieję, że nie będzie już aż tak dłuuugich przerw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b-52michał Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Co prawda ,pięknie zrobiony model. Oby tak dalej. Życzę szczęścia także i dla innych modelarzty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Witam Darek nie rób takich długich przerw Fajny detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) Obicia wykonałem z foli aluminiowej stosowanej w kwiaciarniach. Faktura wykonana została przy pomocy igły i linijki - żmudne trasowanie. Przerwa była faktycznie długa ale w między czasie powstało kilka fajnych modeli: F-22 Academy 1:48 Jak-38 Hobby Boss 1:48 Meteor Tamiya 1:48 Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Darek 1614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Witam Ładnie ci idzie.Będe bacznie obserwował warszat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi