temir 2 Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Witam! Na kolejną ofiarę zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" upatrzyłem sobie wyrób Mirage’a w postaci M3 Stuarta z tzw. „Limited edition” czyli zestawu wzbogaconego o elementy fototrawione i żywiczne. Zestaw przedstawia wersję pojazdu używaną przez Australijczyków w czasie walk na Nowej Gwinei w 1943 roku. Pudełko zawiera cztery ramki z szarego polistyrenu z częściami modelu... ...gumową „ramkę” z gąsienicami i imitacją liny holowniczej : ...arkusik blaszki z częściami charakterystycznymi dla wersji australijskiej - i aluminiową lufą : ...naklejki umożliwiające wykonanie jednego z czterech oznakowań (wszystkie pojazdy jednobarwne): ...oraz żywiczną plakietkę z godłem jednostki używającej pojazdów tego typu: Plastik użyty na wypraski jest przyjemny w obróbce, części są bardzo dobrze spasowane a sam model skleja się bez problemowo ( po za paroma jamami skurczowymi ) w dużej mierze dzięki doskonałej przejrzystej instrukcji chociaż miejsca przyklejenia niektórych części trzeba się domyślić lub skorzystać z ...rysunków schematów malowania! Model nawet bez dodatkowej waloryzacji usatysfakcjonuje większość modelarzy: detale bardzo ładnie i szczegółowo odwzorowane - szczególnie układ jezdny robi bardzo korzystne wrażenie . Postanowiłem jednak coś niecoś pozmieniać i pododawać trochę drobiazgów tj. np. osłony reflektorów (w oryginale są z plastiku! ), siatka na wlocie powietrza czy uplastycznić włazy korzystając z okazji że producent przewidział możliwość wykonania ich jako otwarte . Spostrzeżenie : podtrawienia w blaszce w częściach dla kątowników do mocowania ostróg przeciwślizgowych (chyba? ) są nieco za płytkie co czyni ich wygięcie do prawidłowej postaci niezwykle trudne o ile w ogóle możliwe - zastąpiłem je więc wytworem własnym . Podobnie postąpiłem w przypadku uchwytów do podnoszenia wieży. Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane! Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Ale fajny brzdąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Uwag brak - jest tylko aplauz i zainteresowanie...nawet na sucho się fajnie prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Fajny maluch,a daj może jakąś fote porównawczą,np z zapałką . No i czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Fajnie sie prezentuje. Będę kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 Jak zwykle - 1A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 ...naklejki umożliwiające wykonanie jednego z czterech oznakowań (wszystkie pojazdy jednobarwne): Kalkomanie. Różnica dość spora. A model bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 22 Maja 2011 Autor Share Napisano 22 Maja 2011 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Jak zwykle - 1A ...a następnie drobna akualizacja wątku: Czołg zyskał ogumienie Gąsienice układają się wyśmienicie - niewielki ich nadmiar posłużył jako zapas na błotniku. daj może jakąś fote porównawczą,np z zapałką ...tak więc na specjalne życzenie publiczności : Model wydaje się być prawie ukończony można więc zacząć powoli myśleć o podstawce Zacząłem trochę nietypowo bo od roślinności i skleciłem sobie więc takie oto drzewko ...a tak przedstawia się w porównaniu do modelu: Docelowo ma być jeszcze jedno - może ciut większe Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 Jak zwykle na początku konspiracja i nagle prawie gotowy pojazd Pięknie to wyglada, szczególnie trawiona skrzynka po prawej stronie. Ładnie wyszło z gumisiami. Gdzie jest punkt łączenia? Drzewo śliczne tylko czy nie zdominuje mikrego modeliku Jakieś inspiracje pracą Patricka Lapalu (wysłałem mu linka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 o rany, ledwo człowiek wyjedzie na wystawę to takie cudeńko się pokazuje... sliczności i chcę więcej i już czekam na łupdejt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 1A rzad pierwszy Sektor A Tam klasuja sie Twoje "wyroby" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 22 Maja 2011 Autor Share Napisano 22 Maja 2011 Witam! Jak zwykle na początku konspiracja i nagle prawie gotowy pojazd Eee, gdzie tam! Nie chce mi się zakładać wątku od chwili przyłożenia nożyka do ramk etc.; wolę pokazać jak już się coś wykluje. Ten model jest prosty w budowie i bez jakichś specjalnych przeróbek więc nie ma co na siłę rozciągać wątku. Ładnie wyszło z gumisiami. Gdzie jest punkt łączenia? Na którymś z kółek, od spodu i na styk: spasowało elegancko Drzewo śliczne tylko czy nie zdominuje mikrego modeliku Wyjdzie "w praniu" - wszystko zależy jak będzie umiejscowione na podstawce ale mam już zarys koncepcji . Drugie drzewko zrobię chyba wyższe Po za tym fotki robione są "z góry" co nieco zniekształca obraz. Jakieś inspiracje pracą Patricka Lapalu Nie znam Pomysł wydał mi się orginalny . czekam na łupdejt... Kolejny krok to surfejser najpierw jednak zrobię drugie drzewko. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 22 Maja 2011 Autor Share Napisano 22 Maja 2011 Witam! 1A rzad pierwszy Sektor A Tam klasuja sie Twoje "wyroby" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 ...tak więc na specjalne życzenie publiczności wielkie bydle z tego czołgu , nie ma to jak 72 . Ale wyszedł świetnie. Fajny pomysł z drzewkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 No Marcinie... robię podobnego tylko w innej wersji. Zakres przeróbek niekiedy mamy podobny, a niekiedy zupełnie inny - ja pominąłem to co Ty zmieniłeś i na odwrót. Czekam z niecierpliwością na efekt finalny roślinności, bo co do czołgu to raczej nie mam wątpliwości jak to się skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2011 Witam! Temat trochę już przysechł pora go więc odświerzyć Na początek mała skrzynka odpowiedzi: ja pominąłem to co Ty zmieniłeś i na odwrót. A teraz kolejna odsłona dramatu: Surfejser Gunze 1000 "in action" Zmęczyłem też wreszcie drugie drzewko: Obydwa drzewka również pociągnąłem surfejserem. Przy tej okazji poczyniłem pewne spostrzeżenie : mianowicie mniejsze drzewko psikłem w ramach eksperymentu matem Vallejo co sprawiło że surfejser dużo lepiej się położył niż na większym. Teraz mogłem sobie przeprowadzić próbną kompozycję na podstawce: Czas powoli myśleć o malowniu modelu. I tu pojawia się pewien dylemat z tym związany: nigdzie bowiem nie jest określone jakim kolorem były pomalowne australiskie M3 . Na pewnej australijskiej stronnie poświęconej ichniejszej broni pancernej stwierdzono że jedyne co pewne to to że nie był to ani US Olive Drab ani żaden z kolorów brytyjskich tylko bliżej nieokreślony miejscowy "erzatz" którym pokryto czołgi po przeprowadzonej modernizacji przed wysyłką na front. Ze zdjęć czarno-białych trudno coś wywnioskować . foto.internet Osobiście skłaniam się ku Vallejo 096 "Cam.Olive Green". Może jakieś sugestie w tej kwesti ze strony kolegów forumowiczów C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Piknie to wygląda . Czyściutko i schludnie . Udało mi się wygrzebać jakieś 3 foty przedstawiające australijski czołg -wrzucę jutro PS Żywiczny emblemat będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Jakieś dziwne te palmy - nie wydaje Ci się, że są za ... "puszyste"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2011 Witam! Żywiczny emblemat będzie? Plakietka jest większa od modelu a ja nie mam aż tak dużej podstawki więc zapewne pozostanie jako pamiątka Jakieś dziwne te palmy - nie wydaje Ci się, że są za ... "puszyste"? No cóż, moja znajomość flory obszaru pacyficznego wyraża się wielocyfrową liczbą poniżej zera , zatem potraktujmy może te "motywy roślinne" jako tzw. "indywidualną wizję artystyczną" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Doprawdy uroczy szkrab się szykuje Powodzenia przy malowaniu i wykończeniówce! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 A mógłbyś zdradzić jak wykonałeś te palmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaroslav K Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Witam. Bardzo dobrą pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Super mały elegancik. Drzewka też bardzo fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Może się przyda żródło internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2011 Witam! Powodzenia przy malowaniu i wykończeniówce Bardzo dobrą pracę. Super mały elegancik. Drzewka też bardzo fajne. Bardzo się cieszę że model się podoba! hubert72 dzięki za foty – akurat te też wyszperałem ! mógłbyś zdradzić jak wykonałeś te palmy ? Nic nadzwyczajnego: pień to patyczek wzmocniony drutem, „kora” taśma Tamiji, listowie to „poszatkowany” papier przyklejony na drucik - potem wetknięte w „głowicę” z dwuskładnikowej szpachlówki Tamiji. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi