Skocz do zawartości

Mini projekt grupowy F4U Corsair

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Rozpoczynamy mini projekt grupowy którego bohaterem jest amerykański samolot myśliwski F4U Corsair (w różnych wersjach i skalach). Zapraszam uczestników projektu aby na początku zaprezentować inbox wybranego modelu, powiedzieć kilka słów na temat wrażeń dotyczących zestawu, jakość wyprasek, kalkomanie, wybrane malowanie itp. Mini projekt nie ma ram czasowych i każdy chętny może do niego dołączyć.

To już nasz drugi "oddolny" mini projekt grupowy. Pierwszy był poświęcony FW-190: viewtopic.php?f=86&t=26154 .

Życzę powodzenia i udanych modeli!

• Odpowiedzi 234
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam ja robię wersje po wojenną w malowaniu U.S Marines Avn.- VMF (N) 513 Wonsan, Korea 1950. Jest to model firmy Italeri w 1/72 z zestawem farbek , wypraski są bardzo dobre również kalki. Teraz zdjęcia:

img0863px.jpg

img0864wk.jpg

img0865vs.jpg

img0866oy.jpg

Napisano

Tak trochę w kwestiach technicznych. Czy cały projekt grupowy będzie się odbywał w jednym wątku czy każda budowa będzie odbywała się w osobnych tematach?

Napisano

Przyjęliśmy, że w takich mini projektach całość warsztatowa odbywa sie w jednym wątku, ale nie widzę przeciwskazań jeśli ktoś chce otworzyć wydzielony, własny wątek.

Napisano

No to moja kolej:)

Ja się wziąłem za F4U-4B firmy Academy w skali 1/48. Model na dzień dzisiejszy będzie dodatkowo wzbogacony o żywiczny kokpit firmy True Details, oraz jako że kalkomanie Aca:

1. nie przedstawiają maszyny w barwach USMC

2. nie ufam wierności schematów malowania w starszych modelach tej firmy

3. kalki Aca mają renomę paskudnych w użyciu;

użyję kalkomanii Super Scale Decal no 48-500 "F4U-4, F4U-5 & F4U-5N Corsairs".

Model który mam zamiar wykonać będzie przedstawiał F4U-4 Asa myśliwskiego USMC znad pacyfiku Kapitana Phill'a DeLonga. Drugą wojnę światową DeLong zakończył z 13 zestrzelonymi maszynami japońskimi, podczas wojny w Korei, powiększył tą liczbę do 15 zestrzeliwując 2 komunistyczne Jaki. Podczas tego konfliktu DeLong latał w dywizjonie VMF-312 "Checkerboards" stacjonującego na lotniskowcu USS Bataan.

delong.jpg

Capt. Phill DeLong po 22000 szczęśliwym lądowaniu na lotniskowcu USS Bataan 25.04.1951.

źródło: Squadron Signal No 145 - F4U Corsair in Action

Inbox:

Posłużę się zdjęciami z www.mojehobby.pl

1190_2_aca2124_1.jpg

1190_2_aca2124_2.jpg

1190_1_aca2124_1.jpg

1190_1_aca2124_2.jpg

1190_1_aca2124_3.jpg

1190_1_aca2124_4.jpg

Model wykonany jest poprawnie, linie delikatnie wgłębnie, powierzchnie poryte płótnem, mają inną fakturę. Kabina nie jest wybitnie z detalowana. Ogólnie szykuję się w miarę miłe składanie wszystkiego do kupy.

Coś zacząłem już dłubać, niestety chwilowo nie mam aparatu, więc pewnie będę trochę opóźniał się z klejeniem :(

Napisano
U.S Marines Avn.- VMF (N) 513 Wonsan, Korea 1950.

Nawet nie wierzę że to piszę. Pomyśl nad malowanie drugim, tj, Dywizjonu Marynarki VC-3, gdyż te niebieskie litery bardzo ładnie się prezentują, i model zyskuję co nieco oryginalności

F4U.korea.01.jpg

Napisano

Witam

Będę gorąco kibicował waszym pracom. W temacie Focke Wulfów nie bardzo mogłem się wypowiadać , ale tutaj będę niecierpliwie czekał na kolejne aktualizacje.

Życzę Wszystkim Kolegom "Korsarzom" Powodzenia !!!

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

To co udało mi się zrobić przez dwa dni. Z góry przepraszam za jakość zdjęć nie wiem dlaczego tak wyszły starałem się zrobić je jak najlepiej.

img0904eu.jpg

img0907hp.jpg

Napisano

Bartek pierwsze primo, na drugim zdjęciu nic nie widać z kabinki oprócz kadłuba. Drugie primo, czemu się spieszysz? Bo już mi się wydaję że w kabinie jest kilka baboli, ale to potwierdzę jak zobaczymy zdjęcia porządne

Napisano

Włącz w aparacie Makro, jak Ci nie łapie ostrości to oddal aparat od obiektu. Pamiętaj aby było oświetlone (rób na parapecie lub na stole przy oknie etc.)

Napisano

Zrobiłem z oddaleniem na parapecie a co do pośpiechu to mi się nie spieszy tylko się denerwuje bo jutro są wyniki egazminu a jak się tym "bawie" to nie myślę o tym, oczywiście byle jak tego nie robię tylko jak nalerzy. Teraz foty

img0923d.jpg

img0925hw.jpg

img0926an.jpg

img0927s.jpg

Napisano

No właśnie do kiedy? Ja mam znów w planie taki:

user1632soto1.jpg

p1010350q.jpg

chicasd.jpg

Napisano (edytowane)

No to pora na mnie aby coś zaprezentować

f1c727b88d.jpg

Silnik

d678ce128e.jpg

Elementy kokpitu

8a29a21181.jpg

52966514a8.jpg

Kokpit na sucho złożony

c6701f43b4.jpg

I całość na sucho

Części są jeszcze przed washem

Edytowane przez Gość
Napisano

Silnik jest pomalowany wg zdjęcia z Sguadron Signal In Detail & Scale.

Napisano
Silnik jest pomalowany wg zdjęcia z Sguadron Signal In Detail & Scale.

Mam taką prośbę - jako noga w corsarzach i amerykanach w ogóle mógłbyś napisać co to za uzyte kolory:)?

silnikd.jpg

Swój pomalowałem szarym H147, ścianka Interior Greenem Vallejo Air, cylindry H56