Banny Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Witam! Rozpoczynamy mini projekt grupowy którego bohaterem jest amerykański samolot myśliwski F4U Corsair (w różnych wersjach i skalach). Zapraszam uczestników projektu aby na początku zaprezentować inbox wybranego modelu, powiedzieć kilka słów na temat wrażeń dotyczących zestawu, jakość wyprasek, kalkomanie, wybrane malowanie itp. Mini projekt nie ma ram czasowych i każdy chętny może do niego dołączyć. To już nasz drugi "oddolny" mini projekt grupowy. Pierwszy był poświęcony FW-190: viewtopic.php?f=86&t=26154 . Życzę powodzenia i udanych modeli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Witam ja robię wersje po wojenną w malowaniu U.S Marines Avn.- VMF (N) 513 Wonsan, Korea 1950. Jest to model firmy Italeri w 1/72 z zestawem farbek , wypraski są bardzo dobre również kalki. Teraz zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Tak trochę w kwestiach technicznych. Czy cały projekt grupowy będzie się odbywał w jednym wątku czy każda budowa będzie odbywała się w osobnych tematach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2011 Przyjęliśmy, że w takich mini projektach całość warsztatowa odbywa sie w jednym wątku, ale nie widzę przeciwskazań jeśli ktoś chce otworzyć wydzielony, własny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 No to moja kolej:) Ja się wziąłem za F4U-4B firmy Academy w skali 1/48. Model na dzień dzisiejszy będzie dodatkowo wzbogacony o żywiczny kokpit firmy True Details, oraz jako że kalkomanie Aca: 1. nie przedstawiają maszyny w barwach USMC 2. nie ufam wierności schematów malowania w starszych modelach tej firmy 3. kalki Aca mają renomę paskudnych w użyciu; użyję kalkomanii Super Scale Decal no 48-500 "F4U-4, F4U-5 & F4U-5N Corsairs". Model który mam zamiar wykonać będzie przedstawiał F4U-4 Asa myśliwskiego USMC znad pacyfiku Kapitana Phill'a DeLonga. Drugą wojnę światową DeLong zakończył z 13 zestrzelonymi maszynami japońskimi, podczas wojny w Korei, powiększył tą liczbę do 15 zestrzeliwując 2 komunistyczne Jaki. Podczas tego konfliktu DeLong latał w dywizjonie VMF-312 "Checkerboards" stacjonującego na lotniskowcu USS Bataan. Capt. Phill DeLong po 22000 szczęśliwym lądowaniu na lotniskowcu USS Bataan 25.04.1951. źródło: Squadron Signal No 145 - F4U Corsair in Action Inbox: Posłużę się zdjęciami z www.mojehobby.pl Model wykonany jest poprawnie, linie delikatnie wgłębnie, powierzchnie poryte płótnem, mają inną fakturę. Kabina nie jest wybitnie z detalowana. Ogólnie szykuję się w miarę miłe składanie wszystkiego do kupy. Coś zacząłem już dłubać, niestety chwilowo nie mam aparatu, więc pewnie będę trochę opóźniał się z klejeniem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 U.S Marines Avn.- VMF (N) 513 Wonsan, Korea 1950. Nawet nie wierzę że to piszę. Pomyśl nad malowanie drugim, tj, Dywizjonu Marynarki VC-3, gdyż te niebieskie litery bardzo ładnie się prezentują, i model zyskuję co nieco oryginalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 I tak zrobię bo to ciekawie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 W przypadku 'Annie Mo' Bordelona trudno mówić o oryginalności ;). Ale temat zacny i nieźle udokumentowany. Jedyny as Corsairów z Korei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Ooo, bardzo fajnie że ruszył ten projekt, ja chętnie się dołączę jak skończę Dzbanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Witam Będę gorąco kibicował waszym pracom. W temacie Focke Wulfów nie bardzo mogłem się wypowiadać , ale tutaj będę niecierpliwie czekał na kolejne aktualizacje. Życzę Wszystkim Kolegom "Korsarzom" Powodzenia !!! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 To co udało mi się zrobić przez dwa dni. Z góry przepraszam za jakość zdjęć nie wiem dlaczego tak wyszły starałem się zrobić je jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Bartek pierwsze primo, na drugim zdjęciu nic nie widać z kabinki oprócz kadłuba. Drugie primo, czemu się spieszysz? Bo już mi się wydaję że w kabinie jest kilka baboli, ale to potwierdzę jak zobaczymy zdjęcia porządne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Próbuje zrobić zdjęcia tych elementów i są strasznie rozmazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Włącz w aparacie Makro, jak Ci nie łapie ostrości to oddal aparat od obiektu. Pamiętaj aby było oświetlone (rób na parapecie lub na stole przy oknie etc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Zrobiłem z oddaleniem na parapecie a co do pośpiechu to mi się nie spieszy tylko się denerwuje bo jutro są wyniki egazminu a jak się tym "bawie" to nie myślę o tym, oczywiście byle jak tego nie robię tylko jak nalerzy. Teraz foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Bartek na jakich nastawach robisz zdjęcia,jaki czas? bo ze zdjęcia wyczytałem że 75s a to raczej nie możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Nie wiem nie mogę znaleść ten aparat ma 3 lata ja robie najlepiej jak potrafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Do kiedy ma trwać ten projekcik, mam w domku jednego Korsarzyka i fajne malowanie też się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Tu masz instrukcję do tego aparatu http://instrukcja.pl/i/benq_dc_c750/pdf/1792 Spróbuj ustawić na macro/kwiatek/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 No właśnie do kiedy? Ja mam znów w planie taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 (edytowane) No to pora na mnie aby coś zaprezentować Silnik Elementy kokpitu Kokpit na sucho złożony I całość na sucho Części są jeszcze przed washem Edytowane 14 Czerwca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Części są jeszcze przed washem I malowaniem osprzętu silnika? I te osłony popychaczy wejdą w gniazda osłon dźwigieniek zaworowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Silnik jest pomalowany wg zdjęcia z Sguadron Signal In Detail & Scale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Tu masz instrukcję do tego aparatuhttp://instrukcja.pl/i/benq_dc_c750/pdf/1792 Spróbuj ustawić na macro/kwiatek/ Dzięki jutro coś pokombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Silnik jest pomalowany wg zdjęcia z Sguadron Signal In Detail & Scale. Mam taką prośbę - jako noga w corsarzach i amerykanach w ogóle mógłbyś napisać co to za uzyte kolory:)? Swój pomalowałem szarym H147, ścianka Interior Greenem Vallejo Air, cylindry H56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi