Banny Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2011 SMER/HELLER Malowanie Dark Sea Blue odbyło się bez problemów, choć wydaje mi się, że emalia Model Mastera jest nieco zbyt ciemna... Byłem pełen obaw co do kalek Academy, ale okazało się że były cienkie i dość dobrze się połozyły. Oczywiście przy wsparciu płynów Gunze. Ale żebym się za bardzo nie nachwalił Academy, to numer F-107 jest zbyt duży! Implikuje to także ułożenie gwiazdy i oznaczeń zwycięstw na kadłubie. Starałem się tak ułożyć kalki, żeby jak najmniej było widać ten błąd, ale jak się porówna ze zdjęciem oryginału, wtedy jest to niestety widoczne... Pozostało złożyć samolot do "kupy" , bo wszystkie cześci są już praktycznie pomalowane. Lubię ten etap, bo przypomina składanie klocków Lego. Praca idzie szybko i widać od razu efekt. Nie wykluczone, że kolejne fotki będą już w galerii. Tym bardziej że zainteresowanie relacją znikome... Tamiya teraz nieco leżakuje, ale wkrótce postaram się co nieco prace podciągnąć i wtedy pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 zainteresowanie relacją znikome A tam zaraz znikome. Jak się nowy post pokaże to zawsze go obejrzę. A że nie komentuję? No cóż... Nie chcieliście brać na warsztat lightningów to się obraziłem Czekam na pierwszą galerię. Powodzenia panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Wiadomo może co to jest za wersja? Jeśli nie miał by nikt nic przeciwko to z takim, albo z Niemcem bym się dołączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Paranoid to jest prawdopodobnie F4U-1D. Ja czekam na części więc zajmuję się czym innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2011 A po czym to wnosisz Moses? Ja bym raczej obstawiał F4U-1A, ze względu na brak zaczepów do rakiet i osłonę kabiny z ramkami, ale nie rozstrzygają te detale ostatecznie. W oparciu o taki rysunek nie jest możliwe jednoznaczne określenie wersji. Masz może Paranoid zdjęcia tego egzemplarza? Robienie modelu w oparciu o profil to dość ryzykowne zajęcie, ale oczywiście zapraszamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Ależ mój drogi, nie byłem tego pewien więc napisałem prawdopodobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Rysunek jest z wings palette Wygrzebane w czeluściach netu: oraz galeria modelu ( wiem, że na modelu nie powinno się opierać ) Galeria Do Niemca: http://allaircraftsimulations.com/forum/viewtopic.php?f=94&t=5156 http://forums.ubi.com/eve/forums/a/tpc/f/45410763/m/1801037066 Wprawdzie to skiny do Iłka, ale na czymś je oparli? Chyba ? i jeszcze to http://www.ww2aircraft.net/forum/old-threads/germany-capture-f4u-1a-145.html czyli wiadomo chociaż, że był to F4U-1A, ale tu z kolei takie pytanko ( bowiem, na F4U nie znam się ni w ząb ) Czy te Brytolskie nie miały być jakichś różnic w kabinie ( chodzi mi o te Mk.ileśtam co do Anglii szły ) Ostatecznie 2 Corsairy przechwycili Japończycy ( Jeden miał być z Nowozelandczyk, drugi Amerykanin ) oraz kilka? Niemcy. Chyba będzie Niemiec, ciekawsze malowanie ( Ale to normalne, nie jakieś a'la malowanie okolicznościowe ) Chyba, że inni mają lepsze dane, z wielką ochotą bym je sobie obejrzał ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Czy te Brytolskie nie miały być jakichś różnic w kabinie ( chodzi mi o te Mk.ileśtam co do Anglii szły) Dlaczego akurat w kabinie? To dość mało istotny detal przy tym jak chcesz odtwarzać samolot w opraciu o takie materiały jak to zdjęcie, na którym niewiele widać... Z istotnych różnic miały skrócone końcówki skrzydeł, bo brytyjskie hangary były niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Świeżo po werniksie (błyszczący Model Master). Model prawie gotowy, zostało przymontowanie skrzydła i oszklenia. Mimo, że wnętrze biedniutkie byc może zostawię osłonę w pozycji otwartej - fajnie to się komponuje w samolocie z podniesionym skrzydłem. Śmigiełko jest jak w modelu Tamiya - na gumkę... Nie będzie sie kręcić od "dmucha"! ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Cóż, aż trudno mi uwierzyć, że jako pierwszy prezentuję Corsaira z tego miniprojektu (którego robiłem bez spinania i lekkim truchtem...), ale zapraszam do galerii: viewtopic.php?f=64&t=28384 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Dzięki że mogłem wziąć udział w projekcie .Tu link do galerii http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=28391 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Modelik ukończony http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=28422 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Oj, się sypnęło galeryjkami! Czekamy na pozostałych... Jak pamietam został jeszcze Moses i Karol. Ktoś jeszcze dłubie Korsarza w tym projekcie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2011 Ja to ryję od ręki jakimś ostrym szpikulcem. A nity nakłuwam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2011 Ja słabo wychodzi ci rysowanie okręgów od ręki, to przymierz może grosza albo dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 17 Sierpnia 2011 Share Napisano 17 Sierpnia 2011 A no właśnie co do rycia, na moim modelu wygląda to różnie niektóre linie wyglądają ładnie jak fabryczne a inne strasznie poszarpane i wtedy muszę zaszpachlować, cała robota od nowa. Linie podziału ryję igłą staram się żeby to było pod kątem 90 stopni. Macie może jakieś porady? PS. Sorry za offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Sierpnia 2011 Share Napisano 17 Sierpnia 2011 Na trudniejsze kształty są fototrawione szablony. Łuki, okręgi różnych rozmiarów itp. Chyba Trumpeter coś takiego ma o ile się nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2011 Dawno nie pokazywałem jak wygląda Tamiya... Obecnie prace malarskie w wiekszości zakończone, położony pierwszy werniks i samolot czeka na kalki. Do rozpaczy doprowadzała mnie biała emalia Humbrola... Całe szczęście, że jako Dark Sea i Intermediate Blue użyłem Model Mastery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 29 Sierpnia 2011 Share Napisano 29 Sierpnia 2011 Bardzo fajnie skubaniec wygląda! Jak w końcu przeryłeś ten okrąg przed owiewką?, bo wygląda jak fabryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Jak Banny oceniasz przejścia kolorów, a jeżeli oceniasz je dobrze to zdradź jakie grube wałeczki tej niebieskiej "plasteliny" ukręcałeś? ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 1 Września 2011 Autor Share Napisano 1 Września 2011 Okrąg pod owiewką jest fabryczny, tylko w miejsu klejenia poprawiony, także nic nie było tu rzeźbione... Wałeczki z Blu-tack'a zrobiłem na oko, średnica może ze 3 mm, ale nie mierzyłem. Nie chciałem, aby przejścia były zbyt szerokie, bo wygladałoby to nienaturalnie w 1/72. Ala przypomnienia: 1 mm na modelu to ponad 7 cm na samolocie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Września 2011 Autor Share Napisano 6 Września 2011 Chyba przesadziłem z tym podniszczeniem samolotu... Jak sądzicie? W każdym razie zostały do naniesienia napisy eksploatacyjne, pare drobnych podmalówek i finalny werniks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 Dla mnie nawet za mało zajechany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 Banny, a wnęki podwoia nie powinny być białe? Myślę, że możesz poprawić smugi po spalinach, żeby sie troche lepiej prezentowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Września 2011 Autor Share Napisano 6 Września 2011 Nie ma zdjęcia wnęk tej maszyny, także zrobiłem jak instrukcja sugerowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi