Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zwróć uwagę na przedni i tylne wózek. Ich zewnętrzne koła są są zadarte do góry przez gąsienicę. To też jest do poprawki.

• Odpowiedzi 297
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wiem właśnie to widziałem tylko jak to poprawić chyba właśnie suszarką ??Ale formować to teraz czy dopiero po pomalowaniu gąsienic ?

Napisano

Przy suszarce, się coś farbie nie stanie? Nie popęka, albo nie zaczenie się łuszczyć?

Napisano

Jeżeli chcesz użyć winylowych gąsienic, to sugerowałbym sklejenie tych wózków na stałe - bedzie łatwiej. Ale poczekaj jeszcze na inne opinie boja mam za małe doświadczenie z gąsienicami.

Napisano

Sklejenie wózków na stałe wydaje się być najrozsądniejszą opcją. Kiedyś też coś czytałem o uplastycznieniu winylowych gąsienic nad parą wodną, czy gazówką, ale nie za bardzo pamiętam co i jak.

Napisano

Mozna ulozyc winyle ale nastepuje efekt pamieciowy plastiku.W sumie jakby sobie kopytko jakies stworzyc mozna to przemoc.

W goracej wodzie maczamy razem z forma i gesi sie powinny ulozyc do formy.Jest to chyba bezpieczniejsze niz strumien gorzacego powietrza.

Napisano

Siemka mam takie pytanie czy podkład na czołgu nie zakryje faktury odlewu jak nie to jaki wybrać surfacer 1200 , 50 ,1000 ?? Podkładu do zderzaków niechce bo jak trzeba będzie zrobić preashading to będzie problem z czarnym kolorkiem

Napisano

Jeśli nie chcesz, żeby zakryło Ci faktury to najlepiej mr surfacer 1200. Z tego co się orientuje kolor podkładu dużo nie zmieni (model ew może być jaśniejszy - biały/szary podkład, ciemniejszy-czarny).

Napisano

Witam kupiłem już surfacera 1200 i skleiłem wózki na sztywno. Teraz jak gąsienice są załozone na modelu mam włożyć do ciepłej wody ?? i dopiero podkład i malowanie??

Napisano

Nie znam do końca tej metody, ale jak chcesz robić coś takiego to pierwsze do ciepłej wody, a potem podkład i następnie malowanie.

Napisano

Spokojnie surfacera możesz nitro rozcieńczać i maluje też się dobrze .Ja od niedawna używam takiego środka do mycia pędzli z Lidla ,polecam rozcieńcza Surfacer, farby Gunze serii H i C ,Tamiya ,olejne Humbrol cena 10zł za litr .Myje nim również aero

bauf.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Ciekawie wyglądają. Nie wiem czy lekko nie odstają od góry koła napędowego, ale tam jest też rolka ostatniego wózka, wiec może gsm ma być. To jak w końcu je uformowałeś?

Napisano

Tych gąsienic nie ułożysz... Sztywne i nieprzyjemne w klejeniu... Brak słów

bazylms ma rację- wózki trzeba skleić na stałe...

Albo zmienisz na ogniwkowe (z plastiku, z białego metalu) albo tak Ci zostanie...

Napisano

Na ostatnim zdjęciu widać pewne niedociągnięcie. Jeśli się da poprawić to było by już super.

Napisano

wózki kleiłem na stałe miałem z tym trochę problemow bo niektore mi calkowicie odlecialy i zaczalem je kleic kropelkom zeby sie to juz elegancko czymalo inne niechcialy sie oderwac i troche sie pokrzywily ale w koncu to pokleilem na stale. potem zalozylem gaski wlozylem do goracej wody (prawie wzacej) uformowalo sie troche ale zostal taki bialy nalot na gąskach i wózkach więc musiałem wózki odświerzac malowałem je jeszcze a gąski pomalowałem podkładem (pierwsze moje malowanie aerografem ) I szczerze to już mi się przy tym podwoziu niechce nic robić jeszcze na dodatek po jednej stronie przedni wózek wygląda jakby niebył połączony z kółkiem. Ale nie jest tak żle to w końcu mój drugi model (pierwszy poważny) jesli mozna tak to powiedzieć.

Dzięki za te ocenki teraz moje pytanie brzmi jak dalej malować te gąski żeby fajnie wyglądało ??

Napisano

Prz kolejnym Shermano-podobnym pomyśl o gąskach ogniwkowych np z Bronco. Przy odrobinie praktyki można z nich fajne gąsienica uzyskać.

Napisano

Nom teraz będe wiedział ale jak te teraz malować żeby to jakoś wyglądało ?? niechce żeby były tylko czarne i pomaziane metalizerem

Co doradzicie ?

Napisano

Witam.Na czołgu położony podkład surfacer 1200:(rozcieńczany nitro)

0d104c4c07851dcegen.jpg

5533817f6dd8c5c3gen.jpg

642f73c4de36fce4gen.jpg

8693d5116d4c8f2bgen.jpg

Jak dalej malować ?? myśle coś o preashedingu czy jak to się nazywa co o tym myślicie

Napisano

A jak sobie stryjenka winszuje. Pershading - czemu nie? Czarnym kolorem aby w zakamarkach potem po pomalowaniu bazowym były ciemniejsze miejsca.

Napisano

Witaj.Mozesz tak samo polozyc preshading jak i postshading napewno ozywi to olive drab.Chociaz moim zdaniem ciekawsze efekty mozna uzyskac postem.