Ipkinss Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Witam! Fajnie, że powstał ten konkurs Teraz modelarska zima będzie tak jak trzeba Zgłaszam się do zabawy z modelem, od którego wielu z nas (włączając mnie) zaczynało swoja przygodę z modelarstwem. Chodzi o znanego pokoleniom Łosia. Od dawna chciałem go skleić ale potrzebowałem bodźca i motywacji do regularnej pracy (ostatnio u mnie z tym krucho - rozgrzebane 2 modele...) Konkurs będzie świetną okazja do starannego podejścia do tematu. Będę kleił "Łosia" z zestawu Mastercrafta. Wzbogacę go o dwie blachy Parta i Techmodowskie kalki. Zamówiłem również żywiczne silniki Bristol Pegasus. Jak dojdą to dodam ich "in-box" Jeszcze nie wiem jaką maszynę wykonam, w każdym razie na pewno wrześniową i na pewno z podwójnym usterzeniem. To tyle słowem wstępu. Czas na fotki "substratów" Pudełko: Jego zawartość: Blaszki: Kalki: "Tomik" wiedzy: Życzę wszystkim uczestnikom miłej zabawy i samych udanych modeli! Podejrzewam, że jeszcze kilka "Łosi" pojawi się w konkursie. Będzie fajna wymiana doświadczeń. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Będzie się działo Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Witam serdecznie! Życzę powodzenia i cieszę się że wystartowałeś w tak ciekawj konfiguracji - będzie na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Ło matko, no to będzie co oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Oj, będzie dużo roboty, ale bardzo ciekawej. Będę podglądał. Czy Part sobie wymyślił, żeby robić całe skrzydła z blaszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 To je ono, powodzenia życzę. Będę często zaglądał do Twojego tematu, gdyż też się szykuję na "Wojnę z Łosiem". Silniki mam, jak będziesz miał problem z dostawą, daj znać i problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Podejrzewam, że jeszcze kilka "Łosi" pojawi się w konkursie.s I Twój będzie najlepszy ,jestem o to spokojny ,oczywiście będę tutaj częstym gościem Czy Part sobie wymyślił, żeby robić całe skrzydła z blaszek? Nie no ,tylko klapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Na to czekałem!!!! Model od Ipkinssa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 15 Listopada 2011 Autor Share Napisano 15 Listopada 2011 Witam! Dziękuję Kolegom za doping Trochę dziś podłubałem żeby wątek nie świecił pustką przez najbliższe dni (będę poza domem do niedzieli). Zacząłem od wstępnego przeszlifowania kadłuba mini-szlifierką i dość grubym papierem ściernym. Całość czeka jeszcze niejeden "szlif" Zająłem się także przerabianiem ogona. Postanowiłem, że wychylę powierzchnie sterowe. Wyciąłem więc stery wysokości i umieściłem je na zawiasach. To pierwsza faza przeróbek. Trzeba będzie jeszcze przetrasować linie podziału, wykonać kilka detali i wszystko dopieścić. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Oj - będzie ''Łoś -Super Łoś'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Więcej! Więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 No nie ... ! Znów zmasakrować chcesz Wszystkich ? hehehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piojab95 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Zapowiada się super model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 Witam! Druga runda walki z ogonem za mną. Lewa strona w 95% skończona. Teraz trzeba będzie wszystko powtórzyć z prawej. Stan wyjściowy: Po oddzieleniu i przeróbkach. Zrobiłem nowy zawias steru, przetrasowałem linie i dodałem wzmocnienia. Lewa strona ogona przetrasowana. A tu całość złożona na sucho Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Tak podpytam... Jak udało Ci się tak równiutko przyciąć stateczniki? Łosie z Misterkrafta mają rozjechane formy i np. linie statecznika poziomego nie pokrywają się u góry i na dole. Ciąłeś skalpelem czy piłką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Hej! Mare_K! U mnie nie było tak źle z tym rozjechaniem. Najpierw skleiłem obie połówki ogona. Potem zacząłem trasować skalpelem wzdłuż linii łączenia steru ze statecznikiem. Czynność powtarzałem z jednej i z drugiej strony naprzemiennie. Po oddzieleniu steru miejsce rozcięcia dobrze wyszlifowałem i gotowe Tymczasem trzecia runda prac nad ogonem za mną. Walka jest zakontraktowana na cztery rundy, a zatem niedługo koniec Przetrasowałem wszystkie linie podziałowe, przykleiłem stery i stateczniki. Pozostało jeszcze dopracować połączenia sterów kierunku na stateczniku poziomym. Zrobiłem też gniazdo na światło pozycyjne ale będzie lepiej widoczne dopiero po przyklejeniu "szkiełka". Przy okazji, jednostki napędowe dostarczone do warsztatu Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Twoje Pegasusy są w jednym kawałku, a moje mają korpus i cylindry oddzielnie, muszę sprawdzić kto je wyprodukował. Już widać, że będzie to kawał fajnego modelu. Tak trzymaj. Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Też miałem takiego Pegasusa z korpusem i cylindrami oddzielnie. Mój był z CMK. Popychacze były dużo za krótkie. trzeba było we własnym zakresie dorabiać. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Można zapytać jakich narzędzi Kolega używa do rycia linii podziału blach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Witam! Można zapytać jakich narzędzi Kolega używa do rycia linii podziału blach? Używam dentystycznego "haka", który nieco przeszlifowałem. Do robienia linii np. na krawędzi natarcia skrzydła używam czeskiej żyletki. A linie wyznaczam sobie taśmą DYMO W modelu zaszło kilka zmian - mało efektownych ale za to czasochłonnych. Zaszpachlowałem wnęki na skrzydła żeby nie "ziały" pustką z wnętrza kadłuba. "Owregowałem" kadłub blaszkami i wyciąłem dodatkowe okienka w okolicy stanowiska tylnego strzelca. Zacząłem również przygotowywać skrzydło do zamontowania klap. Niestety będzie to trudny element ponieważ Part dał tylko ruchomą część klapy... Trzeba będzie dorobić elementy "wnęk" klap - kawał roboty. Przy okazji pomęczyłem wstępnie lotkę Oprócz tego dokończyłem ogon. Pozostało już tylko gdzieniegdzie wygładzić powierzchnię. Wykonałem praktycznie od zera płozę ogonową. Jak widać z zestawu została sama płoza i trochę skórzanego pokrowca. Łącznie składa się z 10 części Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Ja pierdziu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Dwa Łosie czekają w pudłach gdzieś zmagazynowane w pajęczarni (taki pokoik na strychu), ale jeszcze chyba nie jestem na nie gotowy... Piękna robota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 W tej skali, to chyba będzie pierwszy Łoś tak zdetalowany jakiego będę oglądał. Nie odpuszczaj mu i walcz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Dajesz, dajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Jak zwykle, stawiasz konkurentom ciężkie warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi