Jurgen75 Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Nie będę pisał co jest OK, bo nie o to w końcu chodzi. Nad żaluzją popracuj - polistyren 0,25 strasznie się "wichruje" - i nie wygląda najlepiej. Może powinieneś zrobić ramkę pod żaluzje - podobną jak przy żaluzji fototrawionej do zestawu TK-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Wysoki poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Zamówiłem nity z MasterClubu i doszły rzeczywiście expresowo w przeciągu 9 dni od zamówienia nity znalazły się w mojej skrzynce pocztowej. Co prawda nie obyło się bez drobnych wpadek związanych z prowizjami bankowymi i ostatecznie z zamówionych 4 paczek dotarły 2. To ile Cię paczka nitów wyniosła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2012 ...Nad żaluzją popracuj - ... To jest dopiero pierwsza przymiarka to żaluzji. Też mi się za bardzo nie podobają muszę pokombinować na tym . To ile Cię paczka nitów wyniosła? Powiedzmy, że za 4 paczki z przesyłką i prowizjami zapłaciłem mniej więcej 130 pln. Masakra jakaś Ale cóż jak się nie ma w głowie to ... Wracając do tematu. Zaraz po pracy udałem się do sklepu i kupiłem 2 wiertła 0.4 mm. Dziarsko zabrałem się za nitowanie osłony jarzma. Po nawierceniu 6 otworów złamało się pierwsze wiertło, ale nic twardo zakładam drugie... po kolejnych 6 otworach złamało się drugie i tyle było z nitowania. Nie pozostało mi nic innego jak założyć te 12 nitów. Ale pierwsze wrażenia z ich zastosowania mam bardzo pozytywne. Bardzo szybko się je nakłada nic się klejem nie zalewa jednym słowem sama przyjemność. Musze tylko zakupić spory zapas wierteł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Przy tej ilości nitów na wiertła wydasz drugie tyle Podziwiam twoja pracę. Ja poczekam aż wyjdzie jakaś porządniejsza wersja 7TP,gdzie nie bedzie trzeba tyle przerabiać. Może się doczekam za życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Zaraz po pracy udałem się do sklepu i kupiłem 2 wiertła 0.4 mm. Dziarsko zabrałem się za nitowanie osłony jarzma. Po nawierceniu 6 otworów złamało się pierwsze wiertło, ale nic twardo zakładam drugie... po kolejnych 6 otworach złamało się drugie i tyle było z nitowania. Nie pozostało mi nic innego jak założyć te 12 nitów. Ale pierwsze wrażenia z ich zastosowania mam bardzo pozytywne. Bardzo szybko się je nakłada nic się klejem nie zalewa jednym słowem sama przyjemność. Musze tylko zakupić spory zapas wierteł Jeśli będziesz mocował wiertła na krótko w uchwycie (1/2 - 3/4 długości), to moment i łamią się przy większym odchyleniu. Ale jeśli zamocujesz je na długo (1/4- 1/3 długości) to będą się wyginały ale nie łamały tak szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 Dzięki Jarekk za radę. Pokombinuję z mocowaniem wierteł. Zamieszczam fotkę osłony jarzma z nowymi śrubami. Fotka nie jest najlepsza bo z komóry ale widać różnicę między śrubami firmowymi Mirage a MasterClubu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Miód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 No to będę tutaj "złym gliną"... Same "nity" sa piękne ale akurat w tym miejscu powinny być nie takie tylko "zwykłe" śruby z lekko wypukłym łbem i z nacięciem na śrubokręt - zobacz na fotki jakie dostałeś na początku tego wątku Prościej było by chyba lekko zeszlifować te oryginalne Miragowskie i potem nożykiem je lekko naciąć imitując ten rowek pod śrubokręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Same "nity" sa piękne ale akurat w tym miejscu powinny być nie takie tylko "zwykłe" śruby z lekko wypukłym łbem i z nacięciem na śrubokręt - zobacz na fotki jakie dostałeś na początku tego wątku Racja tak powinny wyglądać Prościej było by chyba lekko zeszlifować te oryginalne Miragowskie i potem nożykiem je lekko naciąć imitując ten rowek pod śrubokręt. No nie wiem czy to nie sadomasochizm ;( Trzeba by poszukać gotowców rozwiercić ciut większy otworek i zapuszczać je na równo lub nawet na wklęsło po washu ładnie by wyglądały ciekawe czy ktoś robi podobne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Jesteście pewni tych śrubek ? Zdjęcie jarzma z bliska pochodzi z raportu z Kubinki. Upewnijmy się, czy to nie aby ruska "samodiełka" i czy w oryginale nie było klasycznych śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 Same "nity" sa piękne ale akurat w tym miejscu powinny być nie takie tylko "zwykłe" śruby z lekko wypukłym łbem i z nacięciem na śrubokręt - zobacz na fotki jakie dostałeś na początku tego wątku Słuszna uwaga. Zdaje się, że na całej wierzy były stosowane śruby z łbem lekko wypukłym i okrągłym. Tak na marginesie to musiałbym wymienić wszystkie śruby, bo patrząc na plany rozkład śrub zaproponowany przez producenta zestawu jest znacząco inny niż w rzeczywistości. Dlatego nie będę jednak ich różnicował i zastosuje na całości takie same śruby. Nie mam aż takiego ciśnienia żeby poprawiać ten model na 100% oryginał. Myski79 dobrze to ujął to już by zakrawało na sadomasochizm Chociaż z drugiej strony patrząc na fotki rekonstruowanego 7TP widać że zastosowano właśnie takie śruby jak moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Odwołujcie się do zdjęć oryginału, a nie repliki czy wozu testowanego (rozkręcanego) przez Sowietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 Zakładałem, że rekonstruktorzy zastosowali właściwe śruby. Fotka z forum odkrywca.pl. Tu widać dokładnie różnicę między łbami śrub na osłonie jarzma i kadłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Coś mi się kojarzy, że na zdjęciach z raportu w Kubince, niektóre śruby jarzma są zwyczajnymi płaskimi śrubami, bez żadnych wypukłości etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 Tak czy tak na moim 7TP wszystkie będą takie same No prawie bo wszystkich nie będę zmieniał i zostanie parę zestawowych. Dziś zakupię duży zapas wierteł 0,4 i ruszam z nitowaniem i wykańczaniem wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Na bank wszystkie to śruby takie same jak na boku najlepiej to widać na zdjęciu z wystawy zdobycznego sprzętu z Lipska bodajże gdzie tłum gapiów ogląda postrzelanego 7 TP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Szukajcie a znajdziecie! Cała wieża skręcana była trochę mniejszymi śrubami okrągłymi z wcięciem na śrubokręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 No właśnie na początku wątku zapodałem te zdjęcia gdzie dobrze widać te nieszczęsne śrubki po to aby można się było na nich wzorować. Czy ja wiem czy sado-masochizm ??? w końcu wiercenie otworu, przetykanie pręcika i następnie jego oszlifowanie na kształt mniej więcej zblizony do właściwego albo nawiercanie dołków w które kropelka po kropelce umieszcza się pojedyncze kulki to dopiero moim zdaniem jest masochizm. To co proponuję to poprostu jakby zeszlifowanie niemalże do zera tych fabrycznych nitów i potem nakrojenie tego co zostało lekko ostrym ostrzem skalpela czy innego takiego narzędzia... ot i cała filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Radett tu jest foto przez Ciebie wklejone ,doskonale widać jakie były śruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guderian67 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Czy istnieje jakieś inne zdjęcie potwierdzające wersje śrub z nacięciem na "śrubokręt" oprócz pokazywanego wyżej zdjęcia prototypu wieży wykonanej przez Boforsa. Wydaje mi się, że w seryjnych wozach nie bawiono się w mnożenie rodzajów śrub, nitów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Tak. Kilka. Zdjęcie nie przedstawia prototypu (szwedzkiego) wieży, lecz wieżę modelową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Istnieją - proszę bardzo : to o którym wspominał Myski: z Zaolzia: oraz w niemieckiej służbie policyjnej: Wyraźniejszych chyba już nie ma. Zdjęciami odbudowywanego pojazdu nie ma się co tak do końca bezgranicznie sugerować bo część elementów jest łączona tymczasowo, wszak pojazd jest CAŁY CZAS w budowie. (Zdjęcia z wątku o 7 TP na odkrywcy.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Nareszcie facta, non verba. Dzięki Radziu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guderian67 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Sorki widziałem te zdjęcia ale nie w takiej jakości. Chyle czoła. I dzięki za nauczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi