Skocz do zawartości

[OPEN] Mastercraft Niebieska Iskra 1919

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Tym razem postanowiłem zmierzyć się z modelem naszych rodzimych producentów ,wybór padł na Iskrę. Przypadkiem przeglądając magazyn Mini Replika natrafiłem na niestandardowe malowanie i zapadła jednoznaczna decyzja ,a że akurat tak się złożyło w czasie, postanowiłem wziąć udział w konkursie ,debiutując jednocześnie w wątku warsztatowym .Model postaram się zrobić bez dodatków fabrycznych polegając jedynie na własnym warsztacie i planach .

in-box modelu

resizeofpc260104.jpg

resizeofpc260105.jpg

resizeofpc260106.jpg

resizeofpc260112.jpg

Pozdrawiam Remik.

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kalki z Intechu zabezpiecz specyfikiem Microscale albo jakimś olejnym bezbarwnym glossem bo będzie na 100% puzzle.

Mam tą Iskrę zrobioną ze 12 lat temu ,będę obserwował

Napisano

Jaką zaczynałem konkursowy warsztat z Iskrą to też miałem taką wykonać, ale kolega "Grzes" napisał:

Spokojnie spokojnie, startujesz w kategorii STANDARD, a Iskra "1919" to wersja R "Nowax" która miała zmieniony dziób ze względu na zabudowany tam pogodowy RDS-81.

z Iskrą 1919 musisz przejść do OPEN

... więc zrezygnowałem i pozostałem przy wersji z orłem.

Napisano

życzę powodzenia - iskra chyba zostanie ilościowym liderem konkursu

Napisano

Witam

Prace ruszyły ,na początek zabrałem się za kadłub

resizeofp1020126.jpg

wewnątrz kabiny odtworzyłem kratownicę ,oraz dorobiłem z cienkiego pcv przednią komorę podwozia ,od spodu poodcinałem wszystkie anteny i tylną płozę

resizeofp1020130.jpg

po sklejeniu kadłuba trzeba było zrobić coś z tą pokraczną dyszą wylotową ,wypiłowałem okrągłym iglakiem otwór w który wkleiłem cienką rurkę z anteny radiowej

resizeofp1020133.jpg

resizeofp1050135.jpg

tak to wyszło po wklejeniu i oszlifowaniu

resizeofp1020128.jpg

końcówki skrzydeł mają niewłaściwy kształt ,więc dokleiłem do nich kawałki plastiku i obrobiłem do właściwego obrysu

resizeofp1020129.jpg

resizeofp1050138.jpg

a tu właściwy kształt skrzydeł , należało by też coś zrobić z lotkami i klapami -myślę że wytnę je i wkleję nowe .

CDN -pozdrawiam Remik

Napisano

Cześć

Kolejnym etapem prac były wloty powietrza do silnika,miałem dylemat ,jak uzyskać elitptyczny kształt ,w poprzednich Iskrach do środka wlotu wciskałem szpachlówkę i obrabiałem to jakoś na okrągło, od środka i na zewnątrz .Tym razem wcisnąłem do środka zwinięty pasek pcv 0,3mm ,zalałem cyjanoakrylem i po wyschnięciu nadałem odpowiedni kształt ,myślę że wyszło całkiem nieźle -zresztą oceńcie sami

resizeofp1050139.jpg

tak wygląda wlot prosto z pudełka

resizeofp1060144.jpg

z lewej wklejony pasek a z prawej już obrobiony na gotowo

resizeofp1060146.jpg

resizeofp1060147.jpg

a tu wersja ostateczna

pozdrawiam Remik

Napisano

Obrys płata jest teoretycznie prawidłowy, ponieważ z takimi zaokrąglonymi końcówkami Iskry swego czasu były. Trzeba by dotrzeć do zdjęć konkretnego egzemplarza, by móc stwierdzić, jakie końcówki miał.

Napisano

Wyjdę nieco przed szereg i zapytam - jaki masz pomysł na siatki na wlotach powietrza?

Blaszka Part, czy własny patent?

Napisano

Witam,

u mnie brak kalkomanii (głównie numeru 1919) kilka lat temu wstrzymał prace nad budową niebieskiej Iskry. Została odłożona do kartonu modeli niedokończonych i oczekuje na lepsze czasy.

ts11iskra03.jpg

ts11iskra04.jpg

ts11iskra01.jpg

ts11iskra05.jpg

ts11iskra06.jpg

Czy wiecie może, czy gdzieś jeszcze można nabyć arkusz kalkomanii Intecha "Wojskowe godła i tablice rozpoznawcze 3. Polskie Siły Powietrzne cz. 2"? Wysłałem kiedyś e-mail z zapytaniem do producenta, ale nikt na niego nie odpowiedział. A może ktoś mógłby odsprzedać posiadany przez siebie?

Napisano

Czasem bywa na alledrogo, ale myślę, że sensowniejszym rozwiązaniem będzie zamówienie i wydrukowanie własnych kalkomanii

Napisano

Cześć

Dzięki, że zwróciliście uwagę co do wlotów i końcówek skrzydeł -już poprawiłem

Grześ -pytałeś jaki mam pomysł na siatki na wlotach ,hm ,powiem szczerze że nie miałem ich w planach ,ale teraz nie daje mi to spokoju -zobaczymy.

Pozdrawiam Remik

Napisano

Sorki że może głupio zabrzmi to pytanie ale... do czego one służą?

Napisano

Z tego co zauważyłem na wielu zdjęciach ,to dolna część siatki na wlocie mocowana jest na stałe ,a w czasie postoju zakładana jest górna połowa .Jako ciekawostka to gdzieś czytałem, że w czasie rozbiegu Iskry do wlotu wpadł zając uszkadzając jednocześnie silnik

Napisano

Cześć

Aktualnie model został sklejony w całość ,zaszpachlowałem wszystkie linie podziałowe ,wyprofilowałem przejście skrzydła -kadłub .Zaślepiłem też przednią i tylną ściankę kabiny ,nie zapominając o dociążeniu przodu kadłuba kulkami ołowiu .

resizeofp1100149.jpg

resizeofp1100150.jpg

resizeofp1100151.jpg

resizeofp1100158.jpg

resizeofp1100159.jpg

resizeofp1100156.jpg

A tu 3 z 5 pojemników na aparaty fotograficzne,zająłem się też wnętrzem kabiny -zdjęcia postaram się wkleić następnym razem .Pozdrawiam Remik

Napisano

Bardzo podobo mi się Twoja robota- czysto i precyzyjnie. Fajnie przerobiłeś wnękę podwozia z przodu. Klapy bedziesz wycinał czy tylko naciąłeś na styku lotki - klapy?

Napisano

Zacnie!