Lipstein Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Jest taki strasznie stary zestaw Italeri i niemieckie kanistry na pewno będą dobre. Chodzi generalnie o sposób ich produkcji, kształt przetłoczeń, sposób zamykania wlewu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 I właśnie dlatego wątek biednego Panzer IV ma 25 stron: bo są wątpliwości co do wykonania modelu i dioramy. Kamil, mój post to podpowiedź, nie odpowiedź. Na Wiki znalazłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 http://www.mojehobby.pl/products/German-Fuel-Drum-Set.html Krzysiku masz jeszcze taki zestaw jednak te od RB będą moim zdaniem lepsze widac je na zdjęciach z Afryki i podobne mam z okresu walk wrześniowych '39 To jakaś kpina?dlaczego watek poświęcony jednej biednej Pz.IV MA JUŻ 25 STRON? ktoś tu lewą nogą wstał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 ok, moze zacznijmy od sprawy elementarnej.miniatura budowanego tu czołgu ma przedstawiać maszynę z której kampanii? Z tego co widzę to oznaczenia z frontu bałkańskiego czyli od poczatku '41 więc mogly być w użyciu te X-owate lub te z kwadratowym przetłoczeniem(choć nie mam pewności co do ich przeznaczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Października 2012 Autor Share Napisano 25 Października 2012 Znalazłem taki zestaw powinien by ok: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Października 2012 Autor Share Napisano 28 Października 2012 Kolejny update w jednym z najdłuższych, choć mam nadzieję nie najnudniejszych tematów. Skończyłem drzewo. I tutaj ważna informacja - to moje pierwsze. Więc bąźcie troszkę wyrozumiali. Ogrodznie po olejach. Teraz to już chyba tylko lakier matowy i pigmenty. Widać światełko w tunelu. Mam nadzieję że te kanistry są poprawne (jakość naprawde dobra jak na typowe uproszczenia Tamiya). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Rewelacja . Bardzo ładne drzewko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Ekstra ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Tak jak wyżej a listowie to...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Października 2012 Autor Share Napisano 28 Października 2012 Dzięki i cieszę się że się podoba. Listowie to siatka Polaka średni zielony mix numeru nie pamiętam. A przy okazji. Czy można to listowie jakoś zabezpieczyć przed spaniem się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 28 Października 2012 Share Napisano 28 Października 2012 Ja swoje spryskałem spryskiwaczem (może być po płynie do szyb) rozcieńczonym wikolem. Ładnie się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Listopada 2012 Autor Share Napisano 3 Listopada 2012 Model prawie na ukończeniu. Gąsienice wymoczone w magicznym eliksirze. I coś ciekawego. Jak były mokre to miały super color - coś jak German brown black camo z Vallejo, ale po wyschnięciu przybrały jasno szary odcień. Może zobaczycie to na zdjęciach. Zastanawiam się czy ich jeszcze jakimś washem nie potraktować. Do zrobienia pozostały mi jeszcze reflektory i kurzenie. Te z przodu to nie problem, ale mógłby mi ktoś powiedzieć jak pomalować lampę na tylnym prawym błotniku i to prostokątne coś na lewym (chyba też jakiś rodzaj lampy)? Będe wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Listopada 2012 Super Moderator Share Napisano 4 Listopada 2012 Siema Sprawdź pw Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Krzysiek robiłeś Domestos+ocet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Listopada 2012 Autor Share Napisano 4 Listopada 2012 No, dwie części octu na jedną domestosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 O to chodzi Krzysiek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 Tak, dzięki. Już mi wcześniej Greif podesłał. Gąsienice dostały wash z Brązu Van Dyke. Teraz mają kolor taki jaki chciałem uzyskać. Lampy tylne pomalowane, a przednie ciągle się robią - trzeba kilku warstw Stilll Water. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Dawno tu nie zaglądałem. Sporo zrobiłeś. Prawie gotowy. Brawo! Gąsienice koniecznie potraktuj metalizerem. Są ok ale brakuje połysku. Radzę wymienić linę holowniczą bo psuje Ci model. Kup jakąś lub zapleć stranniej i pomaluj ją bardziej matowo (bez sreberek). Co do lampki to musisz wybrać: albo zielone albo czerwone ustawienie - klapka w dół lub do góry. Kloc drewniany powinien być prawie czarny. Rączki szczypiec czerwono-brazowe. ...klasyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Listopada 2012 Autor Share Napisano 12 Listopada 2012 O kurcze takiej wizyty się nie spodziwałem Gąsienice będą. Najpierw jeszcze potraktuję wszystko pigmentami a na sam koniec przed ich założeniem przetrę je metalizerem na krawędziach i wewnątrz na styku z kołami. Linę próbowałem wyrwać z szekli (tak to chyba się nazywa) ale CA jest za mocny. Trochę ją jeszcze zwinąłem, ale to nie to. Źle z nią zacząłem. Skręcałem ją w rękach, a trzeba było użyć wiertarki. W następnym modelu lina będzie dużo lepsza. Czy będzie ok jak ją pomaluję na czarno i przetrę metalizerem? Lampki zielone - nie będę już przerabiał. ale teraz już wiem co to i do czego to służy. CO do drewnianych elementów to w tym już klocek tak zostawię, ale w następnym zastosuję się do twoich rad. A czy kolor szczypiec to jakiś konkretny powód np. bakielit? Przemaluję. Dzięki Mariusz za wizytę i wskazówki. Twoje prace są niedoścignionym wzorem, a relacje prowadzone na uniwersyteckim poziomie. Z niecierpliwością czekam na zakończenie projektów z "jedynkami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Elementy klejone na CA najlepiej podważać nożykiem. Zwykle odpadaja bez problemu. Wymień tę linę bo przykro patrzeć. Klocek przemaluj. To nie boli Wystarczy kilka warstewek półprzejrzystej farbki brązowo-czarnej. Może dzięki temu uzyskasz jakiś ciekawy efekt drewnopodobny. Reszta tak jak sam napisałeś. Powrzucaj jeszcze jakieś bambetle na pakę bo tak troche drętwo wyglądaję te pakunki. Zwłaszcza pomiedzy nie. Może też więcej brudzenia i plam na materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Panzer już prawie że na mecie Z trzonkami narzędzi planujesz jeszcze coś działać? Może delikatnie olejnym brązem je pociągnąć? Fajnie by to mogło wyglądać Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Fakt, meta już nie daleko. Mariusz, ta lina to faktycznie porażka - widać z resztą na zdjęciach. Ale nie daję rady jej wyrwać z szekli i do póki gdzieś nie dorwę nowych nic więcej zrobić nie umiem. Szkoda że w innych miejscach CA tak nie trzyma. Co do poprawek malarskich to raczej już nic ruszał nie będę - efekt mnie zadowala, a czasami poprawki w moim przypadku wyglądają gorzej niż pierwowzór. Nrzędzia przyklejone, więc mówi się trudno. W nastepnym modelu zanim przykleję bardziej poeksperymentuję. Dobra tyle wkurzania was. Podstaaaawka od strony drzewka wyrzeźbiona. Pewno się dziwicie czemu taka rzeźba? Ano odpowiedź jest prosta. model przechowuję w pudłach i drzewko na dioramce jest za wysokie. Więc będzie przechowywane w pozycji poziomej a tylko na pokaz ustawiane jak na pierwszym zdjęciu. Jak kiedyś kupię trawkę to posadzę - teraz nie mam kasy. Pilniejsze wydatki. Sam model oberwał pigmentami. O ile z brudzenia zawieszenia jestem zadowolony, to co do góry nie jestem jakoś w pełni przekonany. Brudzenie sprawia mi zawsze dużo problemów i nie mam pojęcia jak zrobić to lepiej. No cóż taki talent. Dodam jeszcze plamy z paliwa w okolicy wlewów i na tylnej płycie. Pigmenty jeszcze bez fixera, więc ostatecznie może się to troszkę zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Bardzo fajnie ale czy włazy nie powinny być w kolorze kamo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Pewnie tak, ale czy nie za późno trochę na takie sugestie? Teraz już nie poprawiam bo: - cały szary byłby za nudny (żart), - jest pewno więcej innych baboli a poprawka wszystkich to prawie jak budowa od nowa. Zresztą trzeba mieć jakieś babole aby można zostać zruganym w galerii, he, he. Umówmy się więc że w tym okresie niemiaszki nie dostawali jeszcze kopków w dupkę, panowali w powietrzu i nie musieli się bać że im bombka w czapkę trafi. Nie jestem zwolennikiem dorabiania teorii, ale... patrz wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi