Boros Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Znalazłem taką publikację jak Przegląd konstrukcji lotniczych o MiG-u 29. Plany trochę się różnią od zamieszczonych powyżej. Które są dokładniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 W moim egzemplarzy kupowanym na allegro brakuje wkładki z planami (pewnie poprzedni właściciel też był modelarzem ;) ), ale jak chcesz dobrą, wyczerpującą monografię MiG-29 to polecam dwa pierwsze (pierwsze w ogóle) numery "Lotnictwa Wojskowego": 1/1998 i 2/1998. Świetna, dwuczęściowa monografia z naprawdę dobrymi rysunkami technicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 A są tam rysunki wersji ub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 A są tam rysunki wersji ub? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_66 Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Dłubię GWH i coś mi się nie podoba. Za wlotami powietrza w górnej części kadłuba jest "takie coś" zaznaczone na czerwono: A GWH dało taką kratkę: Rozumiem, że to trzeba zrobić samemu zamiast tej kratki? Ma ktoś zbliżenie tego fragmentu? Poza tym na niebiesko zaznaczyłem wyrzutnie flar, które w 111 są gładkie. Jeśli dam te części z dziurkami, to będzie źle, czy latali tak i tak (części wymienne/osłony)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Aeroplan-fot.Dariusz Sałata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 http://lotniczapolska.pl/Nastepne-trzy-MiGi-29-maja-patronow,33912 Wolontariusze Fundacji Historycznej Lotnictwa Polskiego przygotowali niespodziankę na święto 23 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim oraz „Dni z Wojskiem Polskim”. Następne trzy myśliwce MiG-29, które w ostatnich miesiącach przeszły modernizację w Wojskowych Zakładach Lotniczych numer 2 w Bydgoszczy, dostały swoich patronów – bohaterów Eskadr Kościuszkowskich sprzed lat. Na ogonach samolotów pojawiły się portrety: kpt. pil. Wojciecha Januszewicza – ostatniego dowódcy 111 Eskadry Myśliwskiej od 2 września 1939 roku, bohatera walki z czterema Messerschmittami 110 nad Zielonką. Kapitan zginął w Bitwie o Anglię. Pisze o nim Marek Rogusz w biografii pilota pt. „Parę minut życia”, która dostępna będzie w Mińsku Mazowieckim na stoisku Lotniczego Magazynu Historycznego „Gapa”; mjr. pil. Bolesława Drobińskiego – asa myśliwskiego, dowódcy 303 Dywizjonu Myśliwskiego im. Tadeusza Kościuszki, adiutanta Ministra Obrony Rządu RP w 1944 roku; płk. pil. Witolda Łokuciewskiego – uczestnika wojny obronnej w 1939 roku, walk we Francji w 1940 roku, asa myśliwskiego, ostatniego dowódcy Dywizjonu 303. Pułkownik był jednym z niewielu pilotów Polskich Sił Powietrznych przeszkolonych po wojnie na samoloty odrzutowe, szefem pilotów Instytutu Technicznego Wojsk Lotniczych, attache wojskowym w Ambasadzie PRL w Londynie. Jego frapującą biografię pt. „TOLO – muszkieter z Dywizjonu 303” autorstwa Bożeny Gostkowskiej można znaleźć na półkach księgarskich od 2007 roku, a wspomnienia pilota wkrótce ukażą się w serii „Zapomniani Bohaterowie”, wydawanej przez Fundację Historyczną Lotnictwa Polskiego. Wolontariuszom został do pomalowania już tylko jeden z mińskich MiG-ów-29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Malowaliśmy je do pierwszej w nocy Jeszcze mokre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Faajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 a ja znalazłem takie coś. http://www.airplane-pictures.net/photo/398780/114-poland-air-force-mikoyan-gurevich-mig-29a/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 http://lotniczapolska.pl/Nastepne-trzy-MiGi-29-maja-patronow,33912Wolontariusze Fundacji Historycznej Lotnictwa Polskiego przygotowali niespodziankę na święto 23 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim oraz „Dni z Wojskiem Polskim”. Następne trzy myśliwce MiG-29, które w ostatnich miesiącach przeszły modernizację w Wojskowych Zakładach Lotniczych numer 2 w Bydgoszczy, dostały swoich patronów – bohaterów Eskadr Kościuszkowskich sprzed lat. Na ogonach samolotów pojawiły się portrety: kpt. pil. Wojciecha Januszewicza – ostatniego dowódcy 111 Eskadry Myśliwskiej od 2 września 1939 roku, bohatera walki z czterema Messerschmittami 110 nad Zielonką. Kapitan zginął w Bitwie o Anglię. Pisze o nim Marek Rogusz w biografii pilota pt. „Parę minut życia”, która dostępna będzie w Mińsku Mazowieckim na stoisku Lotniczego Magazynu Historycznego „Gapa”; mjr. pil. Bolesława Drobińskiego – asa myśliwskiego, dowódcy 303 Dywizjonu Myśliwskiego im. Tadeusza Kościuszki, adiutanta Ministra Obrony Rządu RP w 1944 roku; płk. pil. Witolda Łokuciewskiego – uczestnika wojny obronnej w 1939 roku, walk we Francji w 1940 roku, asa myśliwskiego, ostatniego dowódcy Dywizjonu 303. Pułkownik był jednym z niewielu pilotów Polskich Sił Powietrznych przeszkolonych po wojnie na samoloty odrzutowe, szefem pilotów Instytutu Technicznego Wojsk Lotniczych, attache wojskowym w Ambasadzie PRL w Londynie. Jego frapującą biografię pt. „TOLO – muszkieter z Dywizjonu 303” autorstwa Bożeny Gostkowskiej można znaleźć na półkach księgarskich od 2007 roku, a wspomnienia pilota wkrótce ukażą się w serii „Zapomniani Bohaterowie”, wydawanej przez Fundację Historyczną Lotnictwa Polskiego. Wolontariuszom został do pomalowania już tylko jeden z mińskich MiG-ów-29 Ja jestem za tym by na ostatnim 29-ym uwiecznic zmarlego tragicznie w wypadku Roberta Kozaka bylego dowodce eskadry... Do kogo mam sie zwrocic z oficjalna propozycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Dłubię GWH i coś mi się nie podoba. Za wlotami powietrza w górnej części kadłuba jest "takie coś" zaznaczone na czerwono: A GWH dało taką kratkę: Rozumiem, że to trzeba zrobić samemu zamiast tej kratki? Ma ktoś zbliżenie tego fragmentu? Poza tym na niebiesko zaznaczyłem wyrzutnie flar, które w 111 są gładkie. Jeśli dam te części z dziurkami, to będzie źle, czy latali tak i tak (części wymienne/osłony)? Mozesz dac te czesci jak to napisales z dziurkami poniewaz sa to wyrzutniki flar i nawet na pozach ich uzywaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 A elementy z blaszki fototrawionej też wklej zgodnie z instrukcją, bo na płatowcu na tych upustach powietrza jest drobna siatka. Wszystko gra z modelem GWH ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Ja mam pytanie o kolor glownych wlotow powietrza w naszych dwudziestych dziewiatych... Jest to kolor bialy czy bardzo jasno szary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Wnętrze? Jasnoszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Dzieki mikele... A mam jeszcze prosbe czy mogls bys mi podpowiedziec kolor goleni podwozia, wnek oraz oslon? Ew jakie numery farb? Bylbym szalenie wdzieczny :-) Bede robil MIGa-29 nr 56 z godlem na plecach i sylwetkami na statecznikach pionowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Instrukcje z GWH i Eduarda podają kolor szary Gunze C308 (FS 36375). Ja bym nieco dodał jakiś błękitny do mieszanki, ale w małej proporcji (9:1 czy coś koło tego) bo na moim politechnicznym 29tym widać lekko niebieskawy odcień. Jak nie zapomnę to zrobię jutro foto. A to z dziś. Piękna tęcza na RD-33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 To tak samo jak na 114-tce wystawionej w sobote w Janowie... Golenie wydaja mi sie cos w zblizeniu koloru Revella 77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Od dłuższego czasu już olejnymi nie maluję, ale jeśli mówisz o tej farbie: to kolor we wnękach jest zdecydowanie jaśniejszy. Taki będzie za ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Teraz mam na mysli golenie podwozia... Nie moge wrzucic zdjecia bo pisze z komorki... Moge.przeslac mms-em :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Golenie są w tym samym kolorze co wnęki. Piasty kół i kilka drobnych agregatów na zielono, przewody we wnękach podwozia głównego na ciemnoniebiesko, gładzie trzonów amortyzatorów i siłowników na chrom, przewód paliwowy w lewej wnęce na żółto i masz całą kolorystykę podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Ja podpieralem sie kolorystyka najnowszej 114-tki po modernizacji ktory byl wystawiony na statyce na dniach z wojskiem polskim... Wneki sa tak jak mowisz ale golenie sa ciemno szare... Ja chce robic 56-tke ktora jest przed modernizacja ale wersje bez szachownic na gornych powierzchniach skrzydel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Proszę nie mylić modernizacji z remontem. Płatowiec przy modernizacji nie jest malowany. Co do 114 to golenie są w klasycznym kolorze szaroniebieskie tak samo jak belki uzbrojenia (aczkolwiek niektóre są szare). W mińsku też takie były. tu masz podwozie 114 z bliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Widocznie moje wyszly inaczej z powodu innego swiatla... Skoro jest tak faktycznie to sprawe kolorow mam z glowy :-) Dzieki chlopaki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi