Robert Ostrowski Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Model Master 2135Xtracolor X629 Tylko nie ten model master ,kolor jest do d...py ,tego z Xtracolor nie znam ale patrząc po wzorniku to też jest nie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Z tego co mi wiadomo, są to jedyne farby ogólnie dostępne mające przypominać kolor o którym jest mowa. Są jeszcze jakieś rosyjskie farby, ale nie wiem gdzie je dostać. Można też mieszać Gunze i wychodzi w miarę poprawny kolor. Co i jak trzeba podpytać GEM-a, on mieszał je w swoim Mig-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 W swoim ostatnim MiGu kabinę malowałem mieszanką farb Gunze H 25, H46. 50/50% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 A czy jest jakaś szansa aby to jakoś określić? Może nie koniecznie, że ten dany kolor z tej palety bezdyskusyjnie musi być taki, ale może chociaż na tyle zbliżony, aby że się tak wyrażę, nie było potem tak zwanego czepialstwa.... O...chyba się spóźniłem z postem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 H25 i H46 wymagają moim zdaniem dodania ok. 20% białego, inaczej kolor jest zbyt intensywny. W instrukcji do indyjskieho specjala, Eduard sugeruje 60% C34 + 20% C66 + 20% C80 (kobalt blue). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Ta mieszanka Gunze jest najlepsza, czesi ja wymyślili i się sprawdza, sie sprawdza bo jest bardzo zbliżona do koloru blaszek Edka Ja po wielu próbach stworzyłem własną mieszanke ,mam słoiczek 10ml starczy mi na bardzo długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2012 Jeśli się sprawdza do blaszek Edka to mi się przyda do kokpitów edkowych MiGów-21 ;) Wnętrze kabiny transportowej: Prace jeszcze w toku, na razie bazowy (Humbrol 89 + dosłownie kilka kropli 87) i trochę suchego pędzla na onicia. Jeszcze czekają mnie prace z suchymi pastelami i ewentualny wash. Na lewej burcie na zdjęciu widać delikatne ślady po wpychaczach, choć szlifowałem to dość długo i przed malowaniem wydawało się, że to już. Będę retuszował to miejsce na ile się da. Na szczęście sytuację ratuje nieco fakt, że będzie to zasłonięte przez ławeczkę. I jeszcze nawiązując do wypowiedzi w sąsiednim warsztacie z Mi-24D Zderzaka: No to ja też będę tu częstym gościem podgladaczem Hmmm.... tak się zastanawiam. Kolega Konrad vel zderzak wziął się za ten hejchopter w skali 1/35. Kolega Michał vel Mikele idzie po bandzie bo dwa warsztaty Mi-24 rozpocząl. W 1/48 i 1/72 który lekko zdechł ale mam nadzieje że bedzie dokończony.Może i ja bym założył swój . Mi-24 w skali 1/144 co by było do kompletu Oba Mi-24 w 1:72 leżą w pudełkach i czekają na akt łaski, bo szpachlowanie modelu Zvezdy łagodnie mówiąc mnie poirytowało, ale na bank będą skończone, tylko jeszcze nie wiem, kiedy ;) A co do warsztatu w 1:144 - zakładaj, Hokejów nigdy za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Nadmieniam, że w oryginale jasno- szary kolor we wnętrzu jest błyszczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2012 Dzięki za informację, przydatna, bo nie miałem o tym pojęcia. Postępy prac: Skromnie, ale cytując klasyka "cały czas do przodu" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Kokpit dostał czarną bazę, w kabinie transportowej naniesiony wash, czeka na zmywanie i kalki. Spasowanie kokpitu to będzie przygoda sama w sobie, szpary między częściami z zestawu a blaszkami jak Rów Mariański W międzyczasie dorabiam drobnicę do obu kabin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 No cóż, na tym właśnie polega ta gra! Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Albo malujesz szoferki na turkusowy sowiecki, albo na czarny . Co Ty wyprawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 NIe rozumiem em o co Ci chodzi - przejrzyj linki rzucone przez pozostałych w tym temacie, najlepiej to widać zwłaszcza w tych panoramach. Link z 3 strony wątku. Pulpity oczywiście że na niebiesko-zielony kolor, ale wszystkie pozostałe powierzchnie na czarno. Wszystko gra. Może poza tym, że co zdjęcie to inny kolor wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Michał, szoferki maja turkusowy kolor ? wygladaja jak przedłuzenie kabiny transportowej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Michał, szoferki maja turkusowy kolor ? .. No nie maja ,była już mowa o ty nie trafionym kolorze ale Michał sie uparł Co do koloru czarnego w szoferkach to jest OK Edytowane 26 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 @em - Była dyskusja ze trzy strony - kolor nie jest nasycony tak, jak pokazał to Robert, ale wygląda jak wypłowiały, ale jednak radziecki kokpit. Tylko gadać to ja sobie mogę, a zdjęcia, czy to moim kompaktowym aparatem, czy teraz komórką, bo bateria w aparacie padły, wychodzą blade i z przekłamanymi kolorami. Kombinuję z ustawieniami a i tak kaszana na zdjęciach wychodzi. edit: Zrobiłem zdjęcia dla porównania kolorów: Pulpity z kabin załogi to H89+H80 (niebieski+zielony) a z kabiny transportowej H89+H87 (niebieski+szaroniebieski). To, że na zdjęciach wygląda to jak chce to juz czysta złośliwość rzeczy martwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Michał, info dla Ciebie i wszystkich zainteresowanych , ta farba nie płowiała ale ,,przyjmowała.. brud ,stąd mogła byc ciemniejsza ,własciwie wtarty brud powodował przechodzenie farby w skupiska ,,farby wytartej do podkładówki-lub blachy,, oraz ciemniejszego brudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Michał zgadza sie ,że kolor paneli jest niebiesko zielony i inny niz w kabinie transp.ale dalej to nie jest "ruski turkusowy" mimo ,że aparat może i przekłamuje ,ja już zdążyłem się z tym pogodzić ,że taki będzie Edytowane 26 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Aaaa tam panowie, kolor jest rzeczywiście nie tak jak powinien (żadne balanse bieli tego nie powodują) i wiadomo, że Mikele go nie zmieni, bo za dużo roboty by z tym było, zostawmy więc to tak jak jest. Niech sobie dłubie w spokoju dalej, bo w sumie o to w tym wszystkim chodzi. Poprawnie, mniej poprawnie- nieistotne. O złote kalesony chyba nie gra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Panowie, Mikele jasno dał do zrozumienia, że nie przemaluje, więc uszanujmy decyzję i nie komentujmy już tego Ja oglądam relację z nie mniejszym zainteresowaniem, nawet jeśli kolor nie jest perfekcyjnie trafiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Pozwolę sobie wtrącić uwagę, zwracaj uwagę na ślady po wypychaczach, szwy i tym podobne Dodatkowo warto zastosować metodę suchego pędzla w kokpicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 Suchy pędzel w kokpicie będzie na bank, a z tym łączeniem form dziękę, że zwróciłes uwagi, bo nawet tego nie zauważyłem. Przeleciałem po wycięciu części z grubsza pilnikiem - jak widać za bardzo z grubsza edit: Poranny update: Pasy z blaszek sa już gotowe, teraz trzena pomalowac poduszki i będzie gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2012 Fotele gotowe, jako wzór cały czas używam Panoram 3D wrzuconych w temat przez kojota92 (jeszcze raz dzięki, są świetne). Fotele to czarny H33+suchy pędzel, pasy to H150, moim zdaniem najbardziej przypomina kolot parcianych taśm. Nie chciałem robić czarnych pasów, bo było by zbyt monotonnie a na niektórych zdjęciach z walkaround'ów widać, cze i szaro zielone pasy są wykorzystywane. Siedziska i oparcia to kolor H32, na to suche pastele, najpierw czarna a póxniej grafit z ołówka dla wyretuszowania "szwów". Teraz na talecie urządzenia celownicze ppk z kabiny operatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Niezła akcja z tymi fotelami. Co Ci posłużyło za wzór przetłoczeń na poduszkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2012 Jeśli chodzi o zdjęcia to przede wszystkim stare foty, gdzie na oparciach i zagłówkach były obicia tapicerskie z dermy z pionowymi szwami a na poduszkach w siedziusku zamiast spadochronów były materiałowe poduszki z szwami w kratkę. Sama produkcja elementów była prosta - kawałek 1mm plastikowej płytki dociętej na wymiar, oklejenie jej spożywczą folią aluminiową na cyjanoakryl a po wyschnięciu wykonałem wzór rączką od śrubokrętu lub od skalpela w zależności od tego, jaki wzór był potrzebny. Wykonałem układ celowniczy do PPK. Z zestawu wykorzystany tylko jeden element, a w zasadzie ok 50% elementu ;) Łącznie ok 20 elementów a całośc finalnie ma wymiary ok 5x3x5mm i 8x8x10mm. Zdjęcie robione przez lupę, inaczej nie dało rady złapać ostrości. Myślę, że względnie podobne: Mała rzecz, a cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi