Skocz do zawartości

F-16

okonek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

tak, jak kolega Jacek napisał ogrodzenie było wysokie ( lekka przesada) to schowany głęboko w hangarze. Jak ktoś nie miał zoomu 12 to zdjęcia wychodziły kiepskie. Wrzucę Wam parę zdjęć, ale w poniedziałek wieczorkiem jak synek pójdzie spać. Co do reszty imprezy, to ja osobiście nie spodziwałem się niczego więcej, no może pokazanie także wersji D. Słyszałem że ludzie czekali na pokazy w powietrzu sic!.

Osobiście czas przeznaczony na zwiedanie nie był stracony, choć z tą obstawą to przesadzili.

Pozdrawiam

Panowie, czy ktoś ma jeszcze jakieś fotki naszych cięzarówek które mozna było obejrzec na Krzesinach (cysterny, straż) ??? Jeśli macie, byłbym wdzięczny za info na PW

• 3 weeks later...
Zgadzam się Irku z tobą całkowicie Obecnie E-3 ma ok. 700km zasięgu

Może mieć i 2000km zasięgu, co nie zmienia faktu, że tak czy siak żeby zdjąć jakikolwiek cel trzeba wejść w strefę odpalenia. Polecam koledze przestudiowanie np wykresu obrazującego zasięg doskonałego skądinąd pocisku R-73 (dostępny w PKL zeszyt o uzbrojeniu lotniczym). Widać tam jak na dłoni jak bardzo zmienia się maksymalny zasięg strzału w zależności od wysokości jak i półsfery do/z której się strzela. Daje trochę do myślenia (przy odrobinie wyobraźni ;> ).

tak czy siak żeby zdjąć jakikolwiek cel trzeba wejść w strefę odpalenia
- plus jeszcze "tak czy siak" po odpaleniu pocisk musi chciec leciec w kierunku celu Polecam koledze przestudiowac konflikt Erytrea-Etiopia i opisy walk powietrznych Su-27 (Etiopia - piloci najemnicy narodowosci rosyjskiej) kontra MiG-29 (Erytrea - podobno najemnicy narodowosci ukrainskiej) z uzyciem rakiet R-27

Podpowiem tylko ze na kilkanascie wystrzelonych R-27 tylko jedna osiagnela cel

Su-27 byly zmuszone przechodzic do walki manewrowej i odpalac R-73 (lub walic z dzialka) z malego dystansu.

Pozdr.

Pawel

I chyba nawet niezle im to wychodzilo
- bardzo niezle mozna powiedziec. Tylko mam nadzieje ze nasze rakiety sredniego zasiegu kupione z F-16 nie beda masowo spadac po przebyciu 1/3 odleglosci do celu. Czytaj - walka manewrowa bedzie zbedna

Pozdr.

Pawel

Pójdę po najmniejszej linii oporu ;>

A czy namiary na miejsce gdzie można poczytać o tym jest w stanie ktoś podać?

Ja wiem, że google, ale moje akurat zaparowały ;)

Ps. Swoją drogą posty wyżej potwierdzają tylko to, że przewaga technologiczna to nie wszystko.

Leniuszek

http://www.acig.org/artman/publish/article_189.shtml

http://www.acig.org/artman/publish/article_179.shtml

Dokladniejszy opis problemow z R-27 byl w starym nr AFM - mam go gdzies wiec jak chcesz to moge poszukac i podac Ci ktory to nr byl. (ale to raczej ten wymieniony w stopce pierwszego linka)

posty wyżej potwierdzają tylko to, że przewaga technologiczna to nie wszystko
- no dobra - kto tu (tzn tam w Afryce ) mial przewage technologiczna ?

Pozdr.

Pawel

Edytowane przez Gość

Ja wiem, że google, ale moje akurat zaparowały ;)

Obawiam się, że czyste też niewiele pomogą.

Pójdę po najmniejszej linii oporu ;>

A czy namiary na miejsce gdzie można poczytać o tym jest w stanie ktoś podać?

O ile dobrze pamiętam to "Lotnictwo" wieczorem poszukam i ...

ale to raczej ten wymieniony w stopce pierwszego linka
- znalazlem ten augustowy numer Air Force Monthly. Jak kogos intersuje w/w problem to moge podeslac fotki artykulu wieczorem. Zamowienia prosze kierowac na priv.

Pozdr.

Pawel

Ojojoj

ktoś daje ciała z przejęciem samolotów. Co do tej hydrauliki to aż dziw że tego jeszcze nie naprawili!!!! Dziwi mnie postawa Lockheda , powinni nam lizać t......i.

Pozdrawiam

(...) Dziwi mnie postawa Lockheda , powinni nam lizać t......i.

Żartujesz??? Ma nas w garści wiec póki co to zanosi się raczej na pieszczoty w odwrotną stronę

• 3 years later...

wybrałem ten temat by wstawić tankownie naszych eFów w powietrzu:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7542280,F16_tankowaly_w_powietrzu__Zobacz_video.html

• 1 year later...

Chciałem was zapytać droga brać miłośników eFów 16stych, jak można najbardziej pozatykać i pozakrywać F-16 stojący na stojance.

Zrobiłem w Radomiu na Airshow kiedyś takie zdjęcie :

P1110814.jpg

Chciałem się zapytać co można zakryć i obwiesić plakietkami z RBF oprócz:

- pokrowca na wlocie

- pokrowca na dyszy

- pokrowców z plakietkami na wskaźnikami kąta natarcia

- pokrowca z plakietką na podajniku ciśnienia (??) z prawej strony dziobu

- i tej reszty którą widać na zdjęciu?

Czy są jakieś pokrowce na kabinę?

Będę wdzięczny za każdą fotografię.

Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc