Kami Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam Jako że przy Scoucie trwają już praca wykończeniowe, pomyślałem, że dobrze byłoby sobie przypomnieć jak się klei modele I tak na warsztat trafia Panther Ausf.D Dragona w wersji premium (in-box tutaj) Jak na Dragona przystało jakość wykonania nie pozostawia wiele do życzenia, więc z dodatków bardzo mocno zastanawiam się tylko nad Friulami Atl-33 i wykonaniem ruchomego zawieszenia (muszę to jednak jeszcze przemyśleć). W przyszłości pojawi się zapewne jakaś podstawka, może figurka Aktualnie jestem na etapie żmudnego oczyszczania elementów zawieszenia i dumania nad zakupem friuli... Jedna strona już złożona na sucho Zapraszam do oglądania, komentowania i krytykowania. Mam nadzieję, że projekt uda się skończyć szybciej niż poprzedni hehe Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Jeden z moich ulubionych czołgów.Chętnie popatrzę na to cacko a znając Ciebie będzie na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Model zacny lecz trochę denerwujący na dłuższą metę . Do swojej dołożyłem friule i nie żałuję ; ) . Reszta prosto z pudła . Życzę powodzenia , będę zaglądał : ) Kilka fotek może się przyda : http://planetarmor.com/forums/showthread.php?t=5881 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Popatrzę..gdybyś chciał sie pozbyć gąsek to jestem zainteresowany Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Bardzo chętnie poobserwuje prace na tak zacnym kociakiem... i to jeszcze w Twoim wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie Panowie, fotki na pewno się przydadzą Zapomniałem wrzucić schematów kamuflaży, Dragon umożliwia wykonanie 7 malowań. Zastanawiam się nad którymś z tych trzech: Popatrzę..gdybyś chciał sie pozbyć gąsek to jestem zainteresowany Ok, jak zapadnie decyzja w sprawie friuli to się odezwę, zależy Ci mocno na czasie? Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Dwóóójke panie wybierz, dwóóójkę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Ja też za dwójką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 zależy Ci mocno na czasie? Nie-mogę poczekać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 A mi się podoba pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Hoho panterka fajnie, masz już 3 głos za drugim wzorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam. Cho, cho szykuje się ładny kociaczek. Najładniejsze moim zdaniem jest pierwsze kamo. Teraz jest już 2:3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Czekam na malunek, jak dla mnie kamo nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Rób z Kurska, kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Jeśli ma być z pod Kurska to : -Rynienka na jarzmie nad "oczkami" dla celownika armaty jest do usunięcia . -Musisz też zaszpachlować zamek włazu z tyłu wierzy . -Niektóre pojazdy były wyposażone w 2 reflektory z przodu . -Musisz zaszpachlować wierzę dowódcy bo dragon się nie przyłożył . -Osłony wentylatorów powinny być asymetryczne . Ale to już wina dragona , że nie dodał do zestawu . Widziałem , że Voyager takie produkuje . -Nie wiem jak w twojej ale w mojej pierwszy i ostatni fartuch boczny nie pasował . Co do kapci to daj M-tracki a podeśle ci kilka ogniw friuli na zapasy . Aaaaa..... Zestawowa blaszka jest trochę do kitu . Jest za cienka i za łatwo się wszystko wygina . Dobre są tylko grille i te super łańcuszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Zasiadam i oglądać będę podziwiać poczynania kolegi.powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Zaczynam odczuwać presję heh W głosowaniu na razie remis, ale jest jeszcze czas na zastanowienie, w każdym razie Kursk produdi jeszcze raz dzięki, nie ma to jak fachowiec w temacie a z gąskami to sam nie wiem, czy przy ruchomym zawieszeniu jednak tych friulek nie kupić Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Jeszcze nigdy nie robiłem ruchomego zawieszenia ale wydaje mi się że przy takiej opcji friule są jak najbardziej na miejscu... Zaś co do malowania to ja jestem za nr dwa tylko też pamiętaj że to twój model i to ty decydujesz o malowaniu. Ps. podaj mi maila to ci podeśle jakieś materiały o kociaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam Ostatnio miałem mało czasu, bo mocno trenowałem do turnieju golfowego, ale opłaciło się Trochę podłubałem przy kotce - wanna prawie skończona, większość elementów już przyklejona, czekam tylko na zamówiony drucik żeby móc skończyć ruchome zawieszenie, koła i wahacze na sucho do zdjęcia Zastanawiam się co zrobić z tym kółkiem zaznaczonym na zdjęciu, przykleić je i malować w kolor kamo, czy oddzielnie pomalować bandaż? I próba pracującego zawieszenia W sprawie malowania, dotarłem do ciekawego schematu (jeszcze raz dzięki Twitch, przedstawia on kamuflaż czołgu o nr 745 (w głosowaniu to była dwójka) tyle, że od schematu Dragona mocno on odbiega (schemat pochodzi z monografii AJ-Pressu) Na 80% postaram się wykonać miniaturę właśnie 745 i pytanie, wzorować się na monografii? Aaa, do wykonania mam jeszcze drugą stronę ruchomego zawieszenia, więc jak ktoś by chciał to mogę zrobić mały SBS Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 http://www.network54.com/Forum/47207/message/1025406745/The+nightmare+of+Pz.Abt.s+51+%26amp%3B+52+and+their+logos...poczytaj może ci to pomoże.Dragon przewidział malowanie osłon na trzy kolory nawet jeśli to Panthery pod Kurskiem bylły 2-barwne choć róznica jest niewielka(pomijam ksztalt plam,tudzież kolory użyte w obu planszach).Zobacz te fotki może pomogą; jakość nie najlepsza i trudno cokolwiek tu dostrzec,choć ostatnie zdjęcie mnie intryguje zapadla sie w bloto ale osłony nie naruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Ruchome zawieszenie? Czemu nie, wiedzy nigdy za wiele. Tak więc ja poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Jestem za.Na razie bardzo ładnie wygląda - co u Ciebie jest normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Dzięki Panowie Fotki już miałem zachomikowane na dysku, ale za fatygę Póki co studiuję zebraną dokumentację, a podczas malowania będę starał się wzorować na zdjęciach, które może uda się poprawić w programie graficznym i na schemacie z monografii powyżej. Zobaczymy co z tego wyjdzie SBS'a wrzucę jak tylko dojdzie drucik żeby wszystko pokazać za jednym razem. Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Witam Dzisiaj obiecany poradnik na wykonanie ruchomego zawieszenia No to zaczynamy, oto co nam się przyda - wanna, wahacze jako osobne elementy, cążki, CA, drucik (w tym przypadku miękki 0,4mm) oraz wiertła w obsadce: Pierwszy etap to przyklejenie skrajnych wahaczy na stałe, co zapobiegnie "oklapnięciu" zawieszenia Następnie musimy przygotować i ewentualnie zmodyfikować wahacze - chodzi o to, żeby swobodnie obracały się w wannie (u mnie zarówno wahacze jak i otwory w wannie miały ośmiokątny przekrój więc było trochę rzeźbienia Tutaj pod wpływem grawitacji wszystkie wahacze elegancko opadły Kolejnym krokiem jest nawiercenie otworów w wahaczach, w które później wkleimy drucik - ja użyłem wiertełka 0,6mm Następnie w przygotowane otwory wklejamy CA przycięte kawałki drucika Następnie większym wiertełkiem - 0,9mm - nawiercamy otwory w wannie I wkładamy wahacze, jeśli wszystko swobodnie się obraca przechodzimy do kolejnego etapu Teraz musimy zabezpieczyć wahacze przed wypadnięciem, i tutaj trzeba uważać, bo wahacze muszą się swobodnie poruszać jak wahadło, ale nie mogą latać na wszystkie strony jak szczęka na mrozie Można po prostu zagiąć drucik w wannie, jednak u mnie ruch wahacza nie był płynny, więc wymyśliłem coś innego - znalazłem w szufladzie kawałem drucika w przeźroczystej osłonce, która średnicą idealnie pasowała do drucików wklejonych w wahacze. Zdjąłem więc ją i pokroiłem na równe odcinki Pozostało już tylko nałożyć przygotowane osłonki od środka wanny i zabezpieczyć kropelką CA I tym prostym sposobem otrzymujemy elegancko pracujące zawieszenie, brakuje już tylko friulek Mam nadzieję, że komuś się przyda gdyby coś było niejasne piszcie Kicia miała być relaksacyjna, ale nie wytrzymałem i oprócz friulek dojdą jeszcze blaszki, lufa itp... Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi