Twitch Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 Co do spawów jedno warstwowych to powiem tyle że im grubsze/bardziej wypukłe tym większe ryzyko ich uszkodzenia są słabsze bardziej wrażliwe na pęknięcia podczas pracy konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Co do spawów jedno warstwowych to powiem tyle że im grubsze/bardziej wypukłe tym większe ryzyko ich uszkodzenia są słabsze bardziej wrażliwe na pęknięcia podczas pracy konstrukcji. O tym nie wiedziałem. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Twitch'owi chodziło chyba jednak o świat realny, a nie model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 A ja jeszcze pośmiecę... Slawekmalysek napisał: "... spawy... chyba Sasza je robił bo wyglądają jakby to był teciak spawany pod obstrzałem Stalingradu... kłódki ? a po co?" "... robisz jakieś nie wiadomo co czego przykładem są te spawy o kłódkach już nie wspomnę..." ---- " wyraziłem swoje wątpliwości..." No, slawkumalysku, nie ma tak lekko. Ty pisałeś w konwencji "źle, bo źle". Wątpliwości to wyraziłem ja, pisząc o konkretnych cechach. Potem próbujesz sugerować, że to samo miałeś na myśli; dlaczego wcześniej sam nie dotknąłeś meritum? Jeśli jesteś w stanie ocenić, co ja słusznie zauważam, to dlaczego pytałeś o funkcję kłódek "po co?"? Cytaty dowodzą, że krytyka wyprzedzala wiedzę. Tak więc wartość informacyjną Twoich wejść łatwo ocenić - była żadna, natomiast w kategorii drwiny, zaczepki lub zadymiania jak najbardziej się mieściła. Taki jeden posuwał się tu nawet do obśmiewania rzeczy jeszcze nie zrobionych..., trudno o coś bardziej idiotycznego, a do tego prowadzi pochopność w sądach i uprzedzenia. Chyba nie chcesz iść w stronę takiego pajacowania (?). Wpadki prowadzącego nie usprawiedliwiają bylejakości komentarzy, także zresztą pozamerytorycznej - patrz to uparte zaczynanie zdań małą literą. Oprócz obcesowej oceny nie wnoszą niczego i są antykonstruktywne, a zabawne ikonki nie łagodzą ich charakteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2013 Tak więc usunąłem już spawy z modelu.Po nowym roku podejście drugie do spawania Jagdpanther milliputem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Spróbuj green stuffem... o wiele wiele lepiej i łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2013 Spróbuj green stuffem... o wiele wiele lepiej i łatwiej. A gdzie to można kupić .Szukałem kiedyś w polskich internetowych sklepach i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Na retkini lub na Kościuszki dostaniesz Green Stuffa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Zawsze kupuje na allegro praktycznie w 99% można na niego trafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2013 Na retkini lub na Kościuszki dostaniesz Green Stuffa . Zawsze kupuje na allegro praktycznie w 99% można na niego trafić Dzięki za pomoc panowie .Po nowym roku sobie kupie i na czymś wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Witam! Teraz ja trochę zaśmiecę twój warsztat. Wstawiam ci kilka fotek spawów na różnych niemieckich pojazdach. Może to ci trochę pomoże, bo to co zrobiłeś i na szczęście usunąłeś do niczego się nie nadawało... Zdjęcia zrobione w Muzeum Orła Białego w Skarżysku Kamiennej w lipcu 2012r. I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Na pierwszych dwóch zdjęciach., które zapodałeś jest armata ZiS-3, a pod nią rzucone jarzmo z Panterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Na pierwszych dwóch zdjęciach., które zapodałeś jest armata ZiS-3, a pod nią rzucone jarzmo z Panterki. Przepraszam cię strasznie za tą wpadkę!. Z tego co pamiętam próbowałem przestawić razem z żoną i córką tę armatę. Mimo tego że jestem raczej dużym facetem (a moje kobiety raczej nie), to nie dałem rady. Dlatego ta lufa tam leży i przeszkadza.... Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Mariobo, a możesz wkleić zbliżenie spawu Pantery? Z tego co widać wygląda na to, że spawik był oczywiście oszczędnościowy i tylko po wierzchu, ale chciałbym mieć 110% pewności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Witam ponownie... Mariobo, a możesz wkleić zbliżenie spawu Pantery? Mogę.... Z moich obserwacji wynika że spawy są mocno precyzyjne, płaskie, niekiedy wręcz wklęsłe. To że się błyszczą, to efekt korozji elektrochemicznej i nie ma w tym żadnego niemieckiego cudu techniki itp. http://pl.wikipedia.org/wiki/Korozja_elektrochemiczna. Nie są to pierwsze niemieckie (i nie tylko) pojazdy pancerne, które na "żywca" oglądałem i dotykałem. To co modelarze robią ze spawami na modelach za pomocą greengluta, miligluta, Tamiyagluta i innych glutów, w 90-ciu procentach nadaje się do wywalenia na śmietnik. Proponuję umiar! To co Dragon proponuje w tym modelu, jest wystarczające. Trzeba zrobić minimalne poprawki.... Warto pojechać do Skarżyska Kamiennej. Muzeum jest biedne. To widać i czuć. Im więcej nas tam pojedzie i zostawi parę złotych (dosłownie parę złotych...), tym lepiej dla tego miejsca. Poza tym jak każdy z nas poleci innym to miejsce, to może ruch się zrobi w interesie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 Ja też byłem w M.O.B.Nawet trzy razy. Po prawiłem już spawy i rozwierciłem rury wydechowe.Do kleiłem parę blaszek do modelu.Na razie to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Wiele ładniej się teraz prezentują te spawy czekam na dalsze poczynania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2014 Kolejny odcinek tasiemca. Ob spawałem parę pierdółek na płycie silnikowej.I dalej czekam na nowe blaszki z ABER-a... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Mnie się podoba. Możesz przypomnieć jak robisz te spawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Stycznia 2014 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2014 Czołem Spoiny są metaliczne bo spaw, a dokładniej materiał użyty do spawania zawiera nikiel, dodatek umożliwiający spawanie płyt pancernych ponieważ spaw taki ma zwiększoną wytrzymałość i stąd nie koroduje, spoina jest jak słynna "nierdzewka". A te bajki o korozji to może doczytać do końca... a czołg ma styczność z elektrolitem ? elektrolit to raczej w powietrzu nie fruwa. Model spoko, pokaż na obiciach ten metaliczny spaw i będzie git. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2014 Używam takiego: I tego różne rozmiary: I robię najzwyklejszy szlaczek.Dobrze jest trochę stępić igłę by nie było (V) a żeby było (U) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 14 Marca 2014 Autor Share Napisano 14 Marca 2014 Koniec prac nad modelem teraz malowanie. Początek blacharki: I zbiorowa fotka. Od lewej Jagdpanther Ausf G1 late / Ausf G1 mid i Ausf G2 Final. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 15 Marca 2014 Autor Share Napisano 15 Marca 2014 Pierwsza farba: Wiem muszę jeszcze do malować dół modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Piaskowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi