chudyhunter Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 13 godzin temu, Hello napisał: A śmigłowce to Chudy Hunter albo Super Hans Ci zrobi Nie ma problemu Za jakiś czas podejmę próbę wyrzeźbienia konia w 1/700 to i śmigłowiec przy okazji mogę zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 17 godzin temu, Hello napisał: Tam niżej są jeszcze dwa , musisz rozpracować .Nie wiem czy z rufą coś nie jest inaczej ? rufa u nas jest w wersji krótkiej, mam blachy od Eduarda ... 16 godzin temu, Super_Hans napisał: daje SH-60 a nie SH-2G no własnie ale SH-60 to u nas nie lata w wersji morskiej ale orange model robi wiec temat z głowy Jesli chodzi o Kalki to rozumiem nikt nic nie kojarzy bo ni du du nie znalazłem dzieki !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 Ty do mutsuki się lepiej szykuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 Właśnie A co tam na tej kalce miałoby być? Numer taktyczny i nazwa? Proporce/ bandery? Świńska gazetka w 1/350? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 4 minuty temu, Szydercza Gała napisał: Numer taktyczny i nazwa? Proporce/ bandery? Świńska gazetka w 1/350? Swinska gazetka w wydaniu polskim to ja dzieluje , bandery godlo etc malunki na poklad lotniczy 49 minut temu, Bartosz.B napisał: mutsuki się lepiej szykuj... No mentalnie sie zbieram ale jeszcze mi nie zaskoczylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 O i jeszcze malunek na helikopter -dragona ... Marzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) A co model nie ma oznaczeń pokładu lotniczego?? A co do mutsuki to ostatni gwizdek, zaraz się zacznie świąteczny pierdolec i zamówisz 1 grudnia , a dostaniesz 1 marca.... Blaszki to tylko z Chin dostaniesz pamiętaj ..... Edytowane 13 Listopada 2019 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 12 minut temu, laskonogi napisał: S No mentalnie sie zbieram ale jeszcze mi nie zaskoczylo nic nie bój pomożemy by zaskoczyło a tak na poważnie to Gala ma racje ze to ostatni gwizdek by zamawiać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) eh Hopy wy to umiecie zmotywować... proces posunął się w skali do góry w weekend może wreszcie w temat sie wgryzę na razie na tapecie mam komandosów w 700 i probuje im spreparować twarze Edytowane 13 Listopada 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 1 godzinę temu, Szydercza Gała napisał: oznaczeń pokładu lotniczego?? jak przeglądałem - pobieżnie to jakis inny jest - chyba wyeksplorowalismy temat dodatków do Perrego vel Kościuszko - a tak by the way to nie wiem czy wiecie ale ten nasz Kościuszko jeszcze pod amerykańską banderą brał udział w nagrywaniu filmu Polowanie na Czerwony Październik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fireinthehole Napisano 2 Lipca 2020 Share Napisano 2 Lipca 2020 Z jakiej firmy są blachy do fletchera 1/144 od revella? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Lipca 2020 Share Napisano 2 Lipca 2020 wykopałem przypadkiem : W dniu 13.11.2019 o 16:06, laskonogi napisał: Jesli chodzi o Kalki to rozumiem nikt nic nie kojarzy bo ni du du nie znalazłem są, są.... jedyne kalki w 1:350 do naszych Perry tutaj : https://www.scalemates.com/kits/hawk-graphics-d3523-oliver-hazard-perry--629385 ale są absolutnie nigdzie nie do dostania - wiem bo szukałem.... PS : jakbyś chciał wyrzeźbić Kościuszkę z zestawu Academy to jest niestety masa przeróbek przy których brak śmigłowca to pestka.... począwszy od dodatków na rufie, przez stabilizatory kadłuba, a kończąc na detalach nadbudówek... Cóż... opracowuje temat bo może kiedyś się za niego zabiorę ha ha ..... na razie znalazłem z 15-20 rzeczy do przerobienia takich "na grubo" = mocno rzucających się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Lipca 2020 Share Napisano 2 Lipca 2020 (edytowane) 46 minut temu, Fireinthehole napisał: Z jakiej firmy są blachy do fletchera 1/144 od revella? lufki robi Aber : https://www.scalemates.com/kits/aber-1-144-01-set-barrels-us-fletcher-class-destroyer--236397# blacharnia jest od Edka : https://www.scalemates.com/kits/eduard-53040-fletcher-1942--120157 https://www.scalemates.com/kits/eduard-53044-fletcher-1942-weapons--120161 https://www.scalemates.com/kits/eduard-53041-fletcher-1942-railings--120158 Edytowane 2 Lipca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Lipca 2020 Share Napisano 3 Lipca 2020 1 godzinę temu, M.A.V. napisał: są, są.... jedyne kalki w 1:350 do naszych Perry tutaj : https://www.scalemates.com/kits/hawk-graphics-d3523-oliver-hazard-perry--629385 ale są absolutnie nigdzie nie do dostania - wiem bo szukałem.... ciekawostka = dzieki, napisałem do producenta ciekawe czy odpowiedzą jak co bede dawał znać , też zbieram dokumentacje i lezy grzecznie i czeka na swoj czas ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Czołem Waszmościom ! tak dumam i dumam jakie by tu jeszcze zapasy modelarskie zgromadzić biorąc pod uwagę ponowny atak covid i kolejną zapaść przesyłu paczek. Więc chciałem zasięgnąć rady w temacie relingów w 1:350... Otóż mam Eskimosa z Trumpka i wypadałoby w końcu po latach skompletować do niego dodatki "na wszelki wypadek". Lufki do "tribali" są bez problemu dostępne, ale mam dylemat w temacie relingowych blaszek - są jakieś uniwersalne zestawy coby pasowały pod Royal Navy w czasach II WŚ? Bo znalazłem tylko takie cuś : https://www.scalemates.com/kits/eduard-99007-royal-navy-railing--120176 Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 33 minuty temu, M.A.V. napisał: Czołem Waszmościom ! tak dumam i dumam jakie by tu jeszcze zapasy modelarskie zgromadzić biorąc pod uwagę ponowny atak covid i kolejną zapaść przesyłu paczek. Więc chciałem zasięgnąć rady w temacie relingów w 1:350... Otóż mam Eskimosa z Trumpka i wypadałoby w końcu po latach skompletować do niego dodatki "na wszelki wypadek". Lufki do "tribali" są bez problemu dostępne, ale mam dylemat w temacie relingowych blaszek - są jakieś uniwersalne zestawy coby pasowały pod Royal Navy w czasach II WŚ? Bo znalazłem tylko takie cuś : https://www.scalemates.com/kits/eduard-99007-royal-navy-railing--120176 Flyhawk też robił, całkiem przyjemne. W kwestii Tribala to pamiętaj, że po kampanii norweskiej jedną z rufowych wież artyleryjskich zastąpioną 102-kami, czego Trumpek chyba nie uwzględnił. Pewnie czytałeś o samym zestawie - największym mankamentem jest brak wzniosu pokładu dziobowego, coś czytałem o konieczności korekty kształtu stanowiska dowodzenia, ale bez szczegółów, chyba też warto zwrócić uwagę na łodzie. W zależności od determinacji i zsobnosci portfela można jeszcze pokusić się o kupno dedykowanej blach White Ensign Models i choćby drukowanych 3D wież 120 mm... 33 minuty temu, M.A.V. napisał: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 @M.A.V. Tu masz zestaw blach od White Ensign Models do Eskimosa https://www.whiteensignmodels.com/p/WEM+1350+Tribal+Class+Destroyer+PE+35140/5210/#.XyXXCXXTVJc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) 38 minut temu, socjo1 napisał: Flyhawk też robił, całkiem przyjemne. W kwestii Tribala to pamiętaj, że po kampanii norweskiej jedną z rufowych wież artyleryjskich zastąpioną 102-kami, czego Trumpek chyba nie uwzględnił. Pewnie czytałeś o samym zestawie - największym mankamentem jest brak wzniosu pokładu dziobowego, coś czytałem o konieczności korekty kształtu stanowiska dowodzenia, ale bez szczegółów, chyba też warto zwrócić uwagę na łodzie. W zależności od determinacji i zsobnosci portfela można jeszcze pokusić się o kupno dedykowanej blach White Ensign Models i choćby drukowanych 3D wież 120 mm... Dzięki za info - tak mam świadomość że Trumpek zrobił eskimoskiego babola, bo na pudle jak byk jest 1941, a wieża rufowa X została zamieniona w czerwcu '40 na 102mm (tak jak napisałeś). Co więcej model też nie uwzględnia zmian po utracie dziobu pod Narvikiem i remoncie (dziobowa nadbudówka i lokalizacja wieży B). Dlatego Eskimos zalega już u mnie w szafie kilka lat bo ciągle brak zapału żeby się za niego chwycić (o jego "niedorobieniu" zorientowałem się już po zakupie) No ale od biedy wszystko jest do ogarnięcia.... chociaż ja to taki nie ortodoks-modelarz ale bardziej luzak-zlepiacz 17 minut temu, bazylms napisał: @M.A.V. Tu masz zestaw blach od White Ensign Models do Eskimosa https://www.whiteensignmodels.com/p/WEM+1350+Tribal+Class+Destroyer+PE+35140/5210/#.XyXXCXXTVJc podziękował obadam temat Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 Jeszcze potrzebuję drobnej pomocy w temacie Eskimosa - chodzi o tą nieszczęsną wieżę 102mm ? Gdzie ja można dorwać? Tak się trochę porozglądałem i nic nie znalazłem.... tzn jest np. na trumpkowym Huronie ale pomysł kupowania nowego modelu tylko by użyć z niego stanowiska artyleryjskiego wydaje mi się idiotyczny więc zostaje chyba "rękodzieło" W dniu 1.08.2020 o 22:37, socjo1 napisał: ...choćby drukowanych 3D wież 120 mm... wyszło coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Opcja 1: North Star Models (ostatnio zestaw chyba niedostępny u producenta, natomiast bardzo fajny i szczegółowy.) Opcja 2: Black Cat Models (tych wież nie mam, ale np. Oerlikony są super): https://blackcatmodels.eu/en/weapons/171-445-gun-mkxvi-on-mkxix-twin-mount-x2.html Opcja 3: w ofercie takiej firmy co się zwie Micromaster jest. Z bagatela - NjuZilandu. https://micromaster.co.nz/products/1-350-royal-navy-4-45-10-2cm-qf-mkxvi-mkxix-twin-mounts-x4 Pod Tribale mają taki secik 3x120 + 1x 102, znajdzie się też adekwatna wyrzutnia torped, w ogóle do Royal Navy dodatków moc. Przesyłka trwa raczej dłuuuugo... PS /Edit. Opcja budżetowa, speszjal prajs for Ju, maj dir frend from Bolanda (jak to do nas mawiali do czasu w np. pięknej Syrii): ładnie prosisz tajemniczego kolegę socjo1 o wieżę, a ten Ci odpala żywiczną wieżę White Ensign Models od slupa klasy Black Swan. Nie jest to mistrzostwo świata, a lufy z białego metalu to jakieś wysmarki wołające o pomstę do nieba, ale zastępujesz je czym tam chcesz, albo i nie. Kwerendę w swoich łodziach też mogie jakąś uskutecznić, choć nie wiem, czy efectus nie będzie nullus. Za zaoszczędzony walor wznosisz parokrotnie zdrowie tajemniczego kulegi i warsiawiaków inszych ;-). Po czym motywujesz go do przystąpienia do wymyślonego przez Ciebie mini-projektu grupowego Tribale albo brytolskie eskortowce albo i insze. I tak bym widział ten nasz Lend-Lease. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fireinthehole Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 Dzień dobry Czy wie ktoś jakie są blachy do romy/litorrio /vitorrio veneto w 1/350 od trumpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 Zestaw Flyhawk 350121. http://www.flyhawkmodel.com/html/Flyhawkmodel/product/Upgrade_sets/submarine/350prop/italy/upgrade_sets/15/01/1474.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fireinthehole Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 Cena troche nie zachęca Prawie dwa razy wiecej niz za sam model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Sierpnia 2020 Share Napisano 21 Sierpnia 2020 Panowie! Jakiś patent, film odnośnie wyginania stopni w "drabinkach" tego typu, bo mnie zaraz szlag jasny trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Sierpnia 2020 Share Napisano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Dorotka napisał: Panowie! Jakiś patent, film odnośnie wyginania stopni w "drabinkach" tego typu, bo mnie zaraz szlag jasny trafi w pierwszej kolejności zaginasz boki - aby usztywnić konstrukcje. Po czym kładziesz na miękkiej gumce i końcówka nożyka wyginasz stopnie pod kątem 30-45%. ja mam też alternatywną metodę - zaginam boki, biorę w paluchy i końcówka pęsety podginam poszczególne stopnie. EDIT: najgorzej jest zacząć z pierwszym - pozostałe dostosowują się po wciśnięciu nożyka Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez blacman 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi