Skocz do zawartości

MiG-21 BIS Eduard 1/48

moralezz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Niewielka aktualizacja (czasu jak na lekarstwo ostatnio...) - właściwie wszystko przygotowane żeby zamknąć kadłub (mam zamiar zrobić to jutro):

13_zpse44c56ba.jpg

14_zps4d6395c5.jpg

12-1_zps24daaa1f.jpg

Zacząłem równierz podchody do koloru bazowego - na razie próbowałem Alclad polished aluminum. Koncepcje miałem różne - kłaść na biały podkład, bez podkładu na goły plastik i tak jak proponuje producent - na czarny połysk. Generalnie metoda nr 3 daje najlepsze efekty. Nie miałem podkładu dedykowanego, ani żadnego olejnego czarnego błyszczącego więc prysnąłem tym, co miałem pod ręką - Pactrą:

18-1_zpse1b8d11a.jpg

16_zps70a437e1.jpg

15_zps3be7b0e0.jpg

Nawet jestem zadowolony z uzyskanego efektu, więc nic więcej już nie będę kombinował.

Mam jednak wrażenie, że zbiornik wygląda jak iglica aerografu. Chyba ten połysk za duży jak na nasze MiG-i. Rozważ ewentualną zmianę.

kurde ale to wyglada jak polerowane aluminium

tutaj masz temat jak Arek rozkminiał kolory naszych rur a kolory alcladów viewtopic.php?f=63&t=33499

Patrz - a miałem najpierw w ręku white aluminium Dzięki za tego linka Robert - rozwiał wszelkie wątpliwości odnośnie tego czym malować (zaznaczam, że w moim modelarskim od ręki to co by mi w miare pasowało mam tylko te alclady, dlatego na nie się zdecydowałem). Jutro wymienię polerowane alu na białe. Nie wiem jeszcze jak tak pomalowany model wyglądałby po położeniu sido i washa, ale generalnie nie bedę już kombinował.

• 2 weeks later...

Coś tam drgnęło... Kadłub zamknięty, garb ze statecznikiem pionowym przyklejony, wnęki podwozia gotowe - wszystko teraz do złożenia w całość:

31-1_zps84c7abda.jpg

32-1_zpsefb43ec0.jpg

29_zps1c1683a3.jpg

Po wklejeniu kokpitu i złożeniu w całość, jestem nawet zadowolony - wygląda przyzwoicie:

30-1_zps1f5370ce.jpg

23-2_zps84500886.jpg

24-2_zps5514ff25.jpg

25-1_zps68bede9b.jpg

26-1_zpsd8e705e2.jpg

27-1_zps4fc6326c.jpg

33-1_zps6066b903.jpg

34_zps33d152ae.jpg

28_zpsa2200fec.jpg

• 2 weeks later...

Czy ktoś może dysponuje lepszymi zdjęciami, albo może szkicem takiego malowania zbiornika PTB-490:

PTB-490_zps8067aa00.jpg

Chciałbym w swoim MiG-u tak właśnie go pomalować, więc będę wdzięczny za każdą pomoc.

• 2 weeks later...

Czy mnie oczy nie mylą, czy zastosowałeś stałą część owiewki tą z prostokątnymi szybami bocznymi? Jeśli tak, jest to błąd ponieważ 8705 akurat posiadał standardową z zaokrąglonymi szybami. Peryskop też wygląda na niewłaściwy, Bisy miały ten "ścięty", ale to akurat jest błąd instrukcji.

http://galeria.aviateam.pl/photo/1580

Czy mnie oczy nie mylą, czy zastosowałeś stałą część owiewki tą z prostokątnymi szybami bocznymi? Jeśli tak, jest to błąd ponieważ 8705 akurat posiadał standardową z zaokrąglonymi szybami. Peryskop też wygląda na niewłaściwy, Bisy miały ten "ścięty", ale to akurat jest błąd instrukcji.

http://galeria.aviateam.pl/photo/1580

To mnie teraz dobiłeś ... Peryskop poprawię, bo nawet nie zwróciłem uwagi, ale z owiewką już pozamiatane... Najwyżej zrobię 0880. Z tym wiatrochronem to się faktycznie zakręciłem (chociaż pamiętałem że BIS miał je różne) - za dużo zdjęć, za mało patrzenia w instrukcje i wyszło... Tak już mam, że wszystko składam po swojemu, nieczęsto zaglądając do instrukcji (modele, meble itp.)

Po malowaniu:

46-1_zpsf2a7c0fe.jpg

47-1_zps6fcb0fed.jpg

44-1_zpsd94493dc.jpg

43-1_zps0dd129ee.jpg

42-1_zpsf32c408f.jpg

40-1_zps69cabf9e.jpg

39-1_zps7bdf811c.jpg

37-1_zpsf2a11012.jpg

38-1_zpsf549a34a.jpg

35-1_zps3fbdde44.jpg

Zrobić porządne zdjęcie metalizerom - bezcenne (ja nie potrafie). Oczywiście czekam na wszelkie uwagi i sugestie, co by można było jeszcze ewentualnie wprowadzić jakieś poprawki

Cześć. Podglądam sobie twój warsztat i jeśli jest jeszcze szansa to spróbuj wygasić może trochę te jak dla mnie te zbyt kontrastowe luki (ciemny metalizer).

Tak samo rozjaśnienia na poszyciu wyszły chyba zbyt punktowe - momentami jest muchomorek. Sam zrobiłem podobne błędy i wiem że nie jest to takie proste zrobić zróżnicowanie poszycia bez przesadyzmu. Na tym etapie można to jeszcze trochę rozmyć.

Świetnie to wyglada...rewelacyjnie sobie z nim poradziłeś...u mnie czeka również w kolejce Bis-ik więc Twój warsztat przyjmę jako debre korepetycje z popełniania tego MiG-a ...super czekam na dalsze etapy...i już się nie moge doczekac finału...

Cześć. Podglądam sobie twój warsztat i jeśli jest jeszcze szansa to spróbuj wygasić może trochę te jak dla mnie te zbyt kontrastowe luki (ciemny metalizer).

Tak samo rozjaśnienia na poszyciu wyszły chyba zbyt punktowe - momentami jest muchomorek. Sam zrobiłem podobne błędy i wiem że nie jest to takie proste zrobić zróżnicowanie poszycia bez przesadyzmu. Na tym etapie można to jeszcze trochę rozmyć.

Mam na dzieje, że po washu i innych końcowych zabiegach wszystko to jakoś fajnie się stonuje.

Jakiego koloru użyłeś na stożku? Wiem że było trochę problemów z wybraniem odpowiedniego odcienia a twój wydaje się bardzo trafiony.

Humbrol 2

Świetnie to wyglada...rewelacyjnie sobie z nim poradziłeś...u mnie czeka również w kolejce Bis-ik więc Twój warsztat przyjmę jako debre korepetycje z popełniania tego MiG-a ...super czekam na dalsze etapy...i już się nie moge doczekac finału...

Dzięki Model praktycznie sam się składa, wszystko bardzo fajnie ze sobą spasowane dlatego budowa BIS-a z tego zestawu to przyjemność.

Tymczasem położyłem pierwsze kalki - największe, a zarazem najważniejsze. Zostałem przy numerze bocznym 8705 chociaż young słusznie wytknął mi babola z wiatrochronem. Chciałem jeszcze ratować się zmianą nr na 0880 ale byłby problem z kalkami i godłami, więc dałem sobie spokój. Po prostu będę traktował ten model jak zabawkę, a nie w miare wiarygodną replikę oryginału...

53-1_zps6dce7c34.jpg

54_zpsf21bf7ed.jpg

51-1_zpsfded5711.jpg

50-1_zps92d70795.jpg

49_zps3306f54d.jpg

Elementy konfiguracji "piknikowej" - 4x R-60 i 2x R-3R:

52-1_zps979a2b66.jpg

48-1_zps70d28d43.jpg

Pięknie wygląda. Ale wydaje mi się, że na prawym stateczniku Indianin lekko zjechał ze swojej pozycji Jakimi farbami malowałeś Ołówka, bo ten kolor zacnie wygląda.

To godło z prawej strony faktycznie delikatnie zjechało - zobaczyłem to dopiero po fakcie. Ma ktoś może pomysł jak to skorygować? Czy jest możliwość w miarę bezpiecznego ponownego przesunięcia położonej już kalkomanii? A modelik malowałem Alcladem White Aluminium - jak dla mnie rewelacja.

alc106.jpg