Andrzej Godlewski Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Ten zestaw testowana w pierwszej połowie 1930 roku . Transporter czołgowy renault FU był w zasadzie przeznaczony dla czołgów FT-17 ale po sprowadzeniu czołgów Renault NC27 próbowano i z tym czołgiem . Chciałbym zbudować ten zestaw ale trochę brakuje jeśli chodzi o materiały dotyczące układu jezdnego czołgu . Stąd i prośba o ewentualną pomoc w materiałach . pozdrawiam Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Znajdowanie "smaczków" modelarsko- historycznych to Twoja specjalność, Andrzeju! A może jest coś w niedawno wydanej przez Staratusa monografii Renaulta FT-17? Pozdrawiam i będę śledził postępy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Lutego 2013 Autor Share Napisano 25 Lutego 2013 Mam parę monografii poświęconych temu tematowy ,plany czołgu ,ale do szczęścia brakuje trochę detali których na zdjęciach nie widać a przy modelu przydało by się je wykonać. Lubię takie smaczki historyczne i jakoś nie potrafię zrobić modelu z pudełka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Hej - tą stronę znasz ? -- http://www.landships.freeservers.com/nc27_info.htm Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Zapowiada się bardzo fajny temat. Niestety w kwestii dokumentacji nic nie mogę pomóc, ale będę często zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 Toż ta stronka to lektura obowiązkowa dla tych co Wielka Wojna jest tematem zainteresowań. Czołg powoli ogarniam teraz czas na ciężarówkę , też jest już trochę materiału który pozwoli na wykonanie planów . Nie mniej dalej szukając materiałów już mogę z grubsza rozrysować ciężarówkę. http://www.louisrenault.com/index.php/photos/photos-1918-1936/615-vehicules-speciaux-annees-vingt-2-dont-automotrices W zasadzie już mogę zacząć ciąć model FT 17 i lepić z niego NC27 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 5 Marca 2013 Autor Share Napisano 5 Marca 2013 Temat zaczęty i na chwilę obecną powstały koła do ciężarówki oraz zapoczątkowałem budowę kadłuba renówki . Najpierw chciałem do tego celu wykorzystać części z FT-17 ale niestety mimo podobieństwa są dość znaczne różnice . No nic będzie w takim razie drugi Renault FU z FT-17 i tu znalazłem fajne zdjęcie takiego zestawu na moście pontonowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 Zacny temat. Trochę wymagający. Gratuluję pomysłu i czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 No, no, no. Zapowiada się ciekawy temat (nawet bardzo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 8 Marca 2013 Autor Share Napisano 8 Marca 2013 Ostatecznie będą dwa Renaulty FU 7.5 tonowe, jeden pod NC 27 i drugi pod FT 17, Trzecia rama to ciężarówka w służbie lotnictwa na froncie wschodnim . ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Jest na co patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 22 Marca 2013 Autor Share Napisano 22 Marca 2013 Trochę zeszło się na poszukiwaniach materiału ,robota czekała a efekt jest taki że trzeba było mi robić następną ramę. No ale za to teraz jest wiadomo wszystko w tej materii. Ostatecznie przyjąłem że zrobię pierwszą wersję FU z 1919 roku oraz wersję z 1925 roku która różniła się nieco od pierwszych Renaultów. A żeby było ciekawiej to w 1925 roku produkowano już 7 tonową wersję o oznaczeniu MR. Tak więc jest kolejna zagadka do rozszyfrowania. Ale to tylko takie moje małe dygresje na ten temat ,a w tak zwanym międzyczasie powstała wersja właściwa Renaulta MR Oczywiście prace przy czołgu też nieco poszły do przodu . I oba milusińskie razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 niesamowite! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Mała aktualizacja prac ,pomału do przodu na tyle ile czas pozwala . Zgrubnie zakończyłem prace przy szoferce ,chłodnicy wody ,przednim zawieszeniu i błotnikach. Teraz trochę detali , i czas dokończyć pakę ,wykonać najazdy i takie tam różne dupersztyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Zawsze jak widzę projekty podjęte z takim rozmachem i determinacją uświadamiam sobie jak marnie mi idzie.... No ale rób, RÓB, z przyjemnością się patrzy na takie perełki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Czy w rzeczywistości, faktura drewna nie jest nieco zbyt mocno zarysowana ? Być może fotki ją tak podkreślają ? Tak czy siak - praca imponująca. Z wielką przyjemnością śledzę ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Po oszlifowaniu nieco wytraci na wyrazistości i zapewne trzeba będzie jeszcze trochę porzeźbić. Na razie w budowie platforma ,też z desek , oraz najazdy dla czołgu. Chciałbym zrobić scenkę z roz- lub za -ładunkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Maja 2013 Autor Share Napisano 16 Maja 2013 A w tak zwanym międzyczasie powstało parę istotnych detali do tego zestawu. Najazdy zostały obnitowane i w zasadzie są już gotowe , będzie to w pierwszy w pełni skończony detal . Teraz pasowanie wykonanych elementów i niezbędne poprawki ,bo zawsze jakiś babolek wyjdzie ;o) Aby odpowiednio ustawić najazdy musiałem na szybko skleić renówkę . Zarówno FT-17 jak i NC27 maja takie same rozstawy gąsienic ale niestety tylko oryginały bo model FT-17 jest nieco szerszy ale dało się to nieco skorygować i teraz oba mieszczą się na podjazdach . Na razie bez gąsienic ,tylko tak do przymiarki ale za niedługo i ten detal przybędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 witam ,super wygląda nawet nie trzeba go malować super bryczka arni44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Pracy ciąg dalszy , sporo detali wykonane ,niektóre części musiałem wykonać od nowa , ale już widać koniec zmagań . Do wykonania pozostał silnik ,oraz wewnętrzna rama będąca jego obsadzeniem w ramie . Wykonałem trochę zdjęć obrazujących postęp prac . Oraz zbliżenie na kabinę i układ kierowniczy oraz ,platforma z rolkami do kabestanu, chlapaczami i uchwytami z podestami transportowymi . Drobiazgi ,drobiazgi i jeszcze raz drobiazgi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Ładne to wszystko. Widać duży nakład pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Hmm, nie wiem co powiedzieć, a raczej napisać. Model będzie prezentował się super, ale z tymi "toczonkami" to żeś chyba lekko przesadził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Adamie zapewniam Cię że jest ich nawet za mało , ale brnięcie w super szczegóły przedłużyło by budowę modelu o co najmniej parę lat Z tymi detalami co jest i tak będzie trochę zabawy w formowanie i odlewanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Z tymi detalami co jest i tak będzie trochę zabawy w formowanie i odlewanie . Ale będziesz miał fun, chociaż ja bym do końca nie nazwał tego zabawą, ale to 35-ka, będzie łatwiej niż przy 72-ce. Swoją drogą, pomyśl o tych co będą chcieli sklejać, teraz to całe "modelarskie towarzystwo" idzie w kierunku klocków Lego i to w okrojonej wersji. Jak słyszę, że ktoś ma problem z FTF, to już tylko oglądam podłogę i siadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Andrzej, urastasz w moich oczach do mistrza skreczu !!! Przepiękna robota !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi