Jump to content

Ciężarówka Renault FU 7.5 z czołgiem R. NC27 1:35

Andrzej Godlewski
 Share

Recommended Posts

skanowanie0012k.jpg

skanowanie0014j.jpg

Ten zestaw testowana w pierwszej połowie 1930 roku .

Transporter czołgowy renault FU był w zasadzie przeznaczony dla czołgów FT-17 ale po sprowadzeniu czołgów Renault NC27 próbowano i z tym czołgiem .

Chciałbym zbudować ten zestaw ale trochę brakuje jeśli chodzi o materiały dotyczące układu jezdnego czołgu .

Stąd i prośba o ewentualną pomoc w materiałach .

pozdrawiam Andrzej.

Mam parę monografii poświęconych temu tematowy ,plany czołgu ,ale do szczęścia brakuje trochę detali których na zdjęciach nie widać a przy modelu przydało by się je wykonać.

Lubię takie smaczki historyczne i jakoś nie potrafię zrobić modelu z pudełka .

Toż ta stronka to lektura obowiązkowa dla tych co Wielka Wojna jest tematem zainteresowań.

Czołg powoli ogarniam teraz czas na ciężarówkę , też jest już trochę materiału który pozwoli na wykonanie planów .

Nie mniej dalej szukając materiałów już mogę z grubsza rozrysować ciężarówkę.

http://www.louisrenault.com/index.php/photos/photos-1918-1936/615-vehicules-speciaux-annees-vingt-2-dont-automotrices

W zasadzie już mogę zacząć ciąć model FT 17 i lepić z niego NC27 .

Temat zaczęty i na chwilę obecną powstały koła do ciężarówki oraz zapoczątkowałem budowę kadłuba renówki .

Najpierw chciałem do tego celu wykorzystać części z FT-17 ale niestety mimo podobieństwa są dość znaczne różnice .

No nic będzie w takim razie drugi Renault FU z FT-17 i tu znalazłem fajne zdjęcie takiego zestawu na moście

pontonowym

skanowanie0013k.jpg

dscf8594m.jpg

• 2 weeks later...

Trochę zeszło się na poszukiwaniach materiału ,robota czekała a efekt jest taki że trzeba było mi robić następną ramę.

No ale za to teraz jest wiadomo wszystko w tej materii.

Ostatecznie przyjąłem że zrobię pierwszą wersję FU z 1919 roku oraz wersję z 1925 roku która różniła się nieco od pierwszych Renaultów.

A żeby było ciekawiej to w 1925 roku produkowano już 7 tonową wersję o oznaczeniu MR.

Tak więc jest kolejna zagadka do rozszyfrowania.

Ale to tylko takie moje małe dygresje na ten temat ,a w tak zwanym międzyczasie powstała wersja właściwa Renaulta MR

Oczywiście prace przy czołgu też nieco poszły do przodu .

dscf8639y.jpg

dscf8640x.jpg

dscf8638e.jpg

I oba milusińskie razem

dscf8636b.jpg

• 2 weeks later...

Mała aktualizacja prac ,pomału do przodu na tyle ile czas pozwala .

Zgrubnie zakończyłem prace przy szoferce ,chłodnicy wody ,przednim zawieszeniu i błotnikach.

Teraz trochę detali , i czas dokończyć pakę ,wykonać najazdy i takie tam różne dupersztyki

dscf8643j.jpg

dscf8645m.jpg

dscf8649b.jpg

Czy w rzeczywistości, faktura drewna nie jest nieco zbyt mocno zarysowana ? Być może fotki ją tak podkreślają ?

Tak czy siak - praca imponująca. Z wielką przyjemnością śledzę ten wątek.

Po oszlifowaniu nieco wytraci na wyrazistości i zapewne trzeba będzie jeszcze trochę porzeźbić.

Na razie w budowie platforma ,też z desek , oraz najazdy dla czołgu.

Chciałbym zrobić scenkę z roz- lub za -ładunkiem .

• 1 month later...

A w tak zwanym międzyczasie powstało parę istotnych detali do tego zestawu.

dscf8933a.jpg

Najazdy zostały obnitowane i w zasadzie są już gotowe , będzie to w pierwszy w pełni skończony detal .

dscf8934.jpg

Teraz pasowanie wykonanych elementów i niezbędne poprawki ,bo zawsze jakiś babolek wyjdzie ;o)

dscf8935i.jpg

dscf8945gg.jpg

Aby odpowiednio ustawić najazdy musiałem na szybko skleić renówkę .

Zarówno FT-17 jak i NC27 maja takie same rozstawy gąsienic ale niestety tylko oryginały bo model FT-17 jest nieco szerszy ale dało się to nieco skorygować i teraz oba mieszczą się na podjazdach .

Na razie bez gąsienic ,tylko tak do przymiarki ale za niedługo i ten detal przybędzie

dscf8937m.jpg

dscf8938n.jpg

• 10 months later...

Pracy ciąg dalszy , sporo detali wykonane ,niektóre części musiałem wykonać od nowa , ale już widać koniec zmagań .

Do wykonania pozostał silnik ,oraz wewnętrzna rama będąca jego obsadzeniem w ramie .

Wykonałem trochę zdjęć obrazujących postęp prac .

VYZ402V.jpg

b82cOfq.jpg

1DtgT8L.jpg

oOdjtyh.jpg

Oraz zbliżenie na kabinę i układ kierowniczy oraz ,platforma z rolkami do kabestanu, chlapaczami i uchwytami z podestami transportowymi .

Drobiazgi ,drobiazgi i jeszcze raz drobiazgi .

FcCLkdJ.jpg

0RoiKcD.jpg

Hmm, nie wiem co powiedzieć, a raczej napisać. Model będzie prezentował się super, ale z tymi "toczonkami" to żeś chyba lekko przesadził

Adamie zapewniam Cię że jest ich nawet za mało , ale brnięcie w super szczegóły przedłużyło by budowę modelu o co najmniej parę lat

Z tymi detalami co jest i tak będzie trochę zabawy w formowanie i odlewanie .

Z tymi detalami co jest i tak będzie trochę zabawy w formowanie i odlewanie .

Ale będziesz miał fun, chociaż ja bym do końca nie nazwał tego zabawą, ale to 35-ka, będzie łatwiej niż przy 72-ce.

Swoją drogą, pomyśl o tych co będą chcieli sklejać, teraz to całe "modelarskie towarzystwo" idzie w kierunku klocków Lego i to w okrojonej wersji. Jak słyszę, że ktoś ma problem z FTF, to już tylko oglądam podłogę i siadam