Vis13 Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Jeśli robisz "Zemstę" to warto choć zerknąć na fotografię, tytułowy Firefly nie miał ani skrzyni za wieżą, ani browninga. Edytowane 21 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Teraz czekam na części od rb Lufka z Rb jest ładna, ale niestety niewymiarowa. W podobnej cenie mialbyś poprawnego Lion Marca. http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/rb_model/rb35b07.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2013 Ostatnie fotki przed malowaniem. Oprócz lufy dodałem jeszcze linę eureki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Tak jak zwykłe Shermany wyglądają jak ulepszony ciągnik z którego się wywodzą tak ten wygląda już kozacko jak maszyna do zabijania, szczególnie podoba mi się uzbrojenie i kosz na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Shermany wywodzą się od ciągnika ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Nie tylko. Generalnie pomysł napędu gąsienicowego do czołgu został przygarnięty z ciągnika rolniczego kiedy to Brytyjczycy konstruowali swojego Marka w czasie I wojny. Nazwa "Tank" też jest zresztą czysto przypadkowa jako że taki był kryptonim tej konstrukcji. Oficjalna wersja miała brzmieć "okręt lądowy" ale zostało tank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 ten fakt jest mi doskonale znany Myślałem ze kolega zasugerował że konstrukcja samego shermana wywodzi się od ciągnika a niee ze ogulnie czołg jako taki został zainspirowany tym rolniczym wynalazkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2013 T-34 na ukończeniu, więc Sherman wraca na pierwszy plan. Podkład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Jeszcze nie jest za późno żeby powiercić otwory przelewowe w osłonach wlewów paliwa; Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2013 Dzięki za przypomnienie, zapomniałbym. Chciałem sobie dzisiaj położyć bazę. Nalewam farbę do aero, chcę malować, wciskam spust a tu samo powietrze leci, zero farby. Czasem plujnie glutem. Proszę o radę, gdyż pierwszy raz mam taką sytuację. Rozebrałem aero, wrzuciłem do celanluxa. Ile mam go tam trzymać? 3-4 h wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Dysza zapchana. Jakie 3-4h? Bierzesz coś bazowane na butyloglikolu np. Airbrush Cleaner Vallajeo lub Zmywacz Wamod (gorszy) myjesz, a dyszę musisz przepchać igłą, jak nie masz specjalnej do przepychania to użyj tej od aero nic się nie stanie jest bardzo trwała. Wyciory są? Procedura to ok 10-15 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Odradzał bym używanie iglicy do czyszczenia dyszy. Niby jest twarda ale czubek łatwo można zwichrować. Ja osobiście używam wykałaczki przekrojonej na cztery (w zależności do potrzeb). Namoczona w płynie do czyszczenia aerografu (producent Chematic zdaje się) bardzo ładnie wybiera zaschniętą farbę z dyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Odradzał bym używanie iglicy do czyszczenia dyszy. Niby jest twarda ale czubek łatwo można zwichrować Nonsens, dyszę odkręcamy, moczymy w cleanerze ok 1 min następnie delikatnie wprowadzamy od tyłu igłę (jak przy normalnej pracy aerografu) i całość farby wychodzi przodem, nic się nie wichruje, chyba, że ktoś ma parkinsona. Powtarzałem to dziesiątki razy, tej igły się nie da popsuć, nawet w tanich chińczykach jest z dobrej stali. Jak się boisz/nie umiesz użyć igły od aero to jest do kupienia dedykowana igła do przepychania. http://www.mojehobby.pl/products/Igla-do-czyszczenia-dyszy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2013 Aerograf wyczyszczony, trochę udało mi się pomalować. Ogólnie na żywo kolory są bardziej zróżnicowane i kontrast między nimi jest większy, na zdjęciach jakoś wszystko się zlało. Zastanawiam się czy zostawić tak jak teraz czy jeszcze coś zmienić? Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 29 Czerwca 2013 Share Napisano 29 Czerwca 2013 Dobrze jest, za ostre przejścia przy cieniowaniu aero to błąd. Less is more. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Czerwca 2013 Share Napisano 29 Czerwca 2013 Jest ok, ale można jeszcze jedno rozjasnienie dołożyć na samych brzegach, bo np. na boku tak do połowy widać zróżnicowanie a potem to już jednolity kolor. A przy okazji, co to za kolor/farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2013 Właśnie na fotkach słabo widać zróżnicowanie kolorów, na żywo granice są bardziej widoczne. Położyłem 4 odcienie. Może jeszcze przejadę po krawędziach najjaśniejszym. Farba to Lifecolor UA003, potem UA 005, a dwie kolejne warstwy UA005 rozjasniane Vallejo 71.107. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 2 Lipca 2013 Autor Share Napisano 2 Lipca 2013 Malowanie bazowe skończone, jak zwykle po sido efekt zróżnicowania koloru bazowego trochę zanikł. Sherman dostał kalkomanie. Długo się zastanawiałem które kalkomanie wybrać. Zdecydowałem się na Zemstę II, wiem, że mój model do końca nie będzie zgodny z oryginałem, ale trudno. Mam nadzieję, że wątek nie zostanie przeniesiony do działu science fiction Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 (edytowane) Z tego co pamiętam to chyba łeb konia powinien być żółty a nie biały. Dragon chyba zrobił byka w instrukcji. Edytowane 2 Lipca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Merytorycznie to nic nie wniosę, ale jesli chodzi o wykonanie modelu dla mnie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Ciekawy jestem jak się będzie prezentował po washu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Od samego początku bardz podoba mi się Twój model, choć Szermany to dla mnie inna galaktyka. To co dostrzegłem, to listwa opinająca tylny zasobnik wieży. Czemu jest z tyłu zapadnięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 a otworki "odwadniające" przy wlewach wywierciłeś za wysoko - chodziło o to, aby nadmiar oleju, płynów, benzyny wypływał przez nie od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Przymierzam się do tego modelu i obserwuję. Wydaje mi się że oryginał nie miał kosza z tyłu wieży. Może go jeszcze usuniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 21 Lipca 2013 Autor Share Napisano 21 Lipca 2013 Sherman po washu i pierwszym etapie pracy z farbami olejnymi. Na tą chwilę wygląda to tak: Co do kosza to wiem, że oryginalny pojazd go nie miał, ale nie chce już go odklejać i kombinować. Zostanie tak jak jest, mam nadzieję, że jakoś ujdzie w tłoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi