grimpow Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Witam Was serdecznie, dawno nic nie pokazywałem ale strasznie dużo czasu zajęła mi praca nad poniższą scenką. Jak tytuł wskazuje jest to dioramka z filmu "Tylko dla Orłów". Wiadomo, że najbardziej charakterystyczną rzeczą z tego filmu jest stacja kolejki górskiej. Długo myślałem że nie da się tego zrobić ale w końcu postanowiłem spróbować i oto dziś prezentuje swoją pracę. Jest kilka niedociągnięć, najgorsze są figurki :( Pomimo potrójnej warstwy lakieru matowego świecą się :( Takie małe ludziki a pokonały mnie ;) Zdjęć jest sporo, z fotografowaniem też miałem problemy. Chyba za dużo rzeczy jest i ostrość trochę zaczęła wariować a do tego model bardzo ciężki do prawidłowego oświetlenia. Zachęcam do obejrzenia zdjęć do końca, mała niespodzianka bo dioramka jest z oświetleniem Pierw kilka ujęć z filmu: A teraz diorama: A tu jest panel zasilający, który teraz jest zakryty w klatce okratowanej. Zdjęcia były robione w trakcie budowy. I teraz fotki tylko z wykorzystaniem oświetlenia z dioramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Mnie się bardzo podoba. Super temat pracy, super wykonanie. Ile ci to czasu zajęło? Gdybym ja tak umiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Przy takim ogromie pracy nie wypada napisać zwykłego podoba się. Tak więc postaram się naskrobać troszkę więcej. Przede wszystkim bardzo ciekawy temat. Muszę przyznać że po wstepie nie spodziewałem się zobaczyć czegoś takiego. Na dodatek jest to w skali 1/72. Widać ze spędziłeś nad tym dużo czasu. Nieźle udało ci się odzwierciedlić akcję poprzez umieszczenie kilkunastu figurek oraz podzielenie ich tak, że co spojrzeć w inną częśćdioramy to widać jakby osobną scenkę. Nie ma co się czepiać drobnostek, bo większość podejrzewam wykonana jest samodzielnie. Jedyny minus w moim mniemaniu to brak oświetlenia w tylnej części stacji przez co jest tam trochę ciemnawo przy oświetleniu z dioramki, a szkoda bo jest tam co pokazać. Najszczersze gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 7 Lipca 2013 Autor Share Napisano 7 Lipca 2013 Dzięki za dobre słowa Pracy było niewiele, coś około 8 miesięcy ;) Praktycznie tylko weekendy. Ciężko było skończyć bo ładna pogoda ostatnio się zrobiła to nie chciało się siedzieć przy makiecie. Z rzeczy gotowych to oprócz figurek to tylko wózek z butlami do spawania jest. Wszystko inne robione samemu. Bazylms, wiem, że jakby było więcej świateł lepiej by to wyglądało ale nie znam się na elektryce i ledwo co zlutowałem druciki żeby te 3 światełka działały I mocno się na kombinowałem żeby te przewody ukryć a co by było przy większej ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 dla mnie to przebój sezonu. gratulacje i wyrazy podziwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Jesteś przegość ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Hej, ... 20 minut myślałem jak zacząć komentarz pod tą galerią jednocześnie oglądając każde zdjęcie tam i z powrotem ... i nic sensownego poza WoW nie przyszło mi do głowy. Jeśli byłby odpowiednik 'brakło mi słów' lub 'zaparło dech' ... w ekspresji pisanej ... Pierwsze Primo ... gratuluję warsztatu, świetna praca!!! Drugie Primo ... gratuluję tematu (BTW to mój jeden z ulubionych filmów i scen) Trzecie Primo ... gratuluję zdjęć!!! Po czymś takim proszę siadać do następnego projektu, bo widząc coś takiego chce się więcej!!! I ta skala ... dla 'dobicia' oglądających proponuję dorzucić fotkę z odnośnikiem skali, nie wiem zapałka, grosz ... cokolwiek co pokaże skalę bo cyferki w opisie mogą umknąć. Małymi błyszczącymi ludzikami się nie przejmuj, w sumie za drugim okrążeniem doczytałem co napisałeś, a te odbicia odebrałem za pierwszym razem po prostu jako efekt uboczny lampy, na żywo podejrzewam że tego nie widać. Świetna praca, jeszcze raz gratulacje!!! (I trochę szkoda, że nie było relacji ... no ale z drugiej strony wrzucona galeria miała piorunujący efekt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
war_men Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 jeden Oskar za scenariusz drugi za montaż a trzeci za reżyserie. Po prostu można to tyle razy oglądać co filmy z Clintem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 hmmm. Myślę że jest to do tej pory najlepszy model na forum w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Zawsze uważałem, że skala 1:72 to potęga! Powyższa praca tylko to potwierdza. Wielkie uznanie za wykonaną scenkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Tu nie ma co komentowac, to trzeba podziwiac z otwartą paszczą. Czapki z głów. Mega dioramka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Przepiękna. Widać wiele godzin pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 te zdjęcia przy wykorzystaniu oświetlenia też aż sobie obejrzę oryginalny motion picture . Jeden z moich ulubionych filmów....teraz dorzuć jeszcze akcję na lotnisku z JU-52 i powalisz mnie na kolana... GRATULACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Swietne,pelen szacunek dla wykonawcy.Btw tez jestem fanem klasyka. sie nalezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Po przejrzeniu tego wątku, śmiem stwierdzić, że modelarstwo na tym forum osiągnęło poziom kreta na Żuławach. Nie jest to komentarz dotyczący samej pracy, lecz postów pod galerią.. Samej dioramie, a raczej jej autorowi mam do zarzucenia przede wszystkim brak umiejętności posługiwania się skalpelem w kooperacji z linijką.. Większość krawędzi jest poszarpana, krzywa, elementy nie są ani równoległe ani prostopadłe - całość bardziej przypomina zabawę plasteliną. Defekty te podkreśla malowanie, a można było tego uniknąć stosując taśmę maskującą. Zauważalny jest też brak odpowiednich proporcji przy porównywaniu niektórych detali np. lamp. Zewnętrzne wykończenie boków dioramy również pozostawia wiele do życzenia - sprawia wrażenie niechlujnej obróbki tworzywa, a nie przekroju przez grotę skalną. Niewątpliwą zaletą pracy jest mnogość detali oraz spójność całości. Jest to jedna z niewielu dioram, gdyż większość tu prezentowanych to po prostu podstawki pod modele z chaotycznie dorzuconymi kilkoma bambetlami. Gratuluję klimatycznych zdjęć przy wykorzystaniu oświetlenia zamontowanego na dioramie - tworzą naprawdę filmowy nastrój. Mam nadzieję, że kolejne dioramy będą równie dokładne co oryginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Jako że były prośby o zdjęcia porównawcze to proszę: Dzięki za miłe słowa, cieszę się że makietka większości się spodobała. Za słowa krytyki też dziękuję ale z większością raczej się nie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Oj chyba zdjęcie administratora będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Mnie koncepcja się podoba jak i wykonanie. I na tym poprzestanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Lipca 2013 Share Napisano 12 Lipca 2013 Bardzo fajna! Gratuluję, pomysłu i determinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekda Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Rewelacyjna praca i bardzo mi się podoba. Pytanko - gdzie jest trzeci aresztant ?? W oryginale (w filmie) Burton i Eastwood obserwują jak trzech niemieckich agentów jest prowadzonych na przesłuchanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Rewelacyjna praca i bardzo mi się podoba. Pytanko - gdzie jest trzeci aresztant ?? W oryginale (w filmie) Burton i Eastwood obserwują jak trzech niemieckich agentów jest prowadzonych na przesłuchanie. Hej, no wydaje mi się że raczej ich dwóch było. Na początku z samolotu skacze ich pięciu ale jeden zostaje zabity od razu po lądowaniu, i zostaje ich czterech. Więc aresztantów jest dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowykacper Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Ostatnie zdjęcie wygląda ja nie diorama tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi