pzbora Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam po przerwie. Mimo wiosny i lata w czasie których nie planowałem niczego sklejać, w ręce całkiem przypadkiem wpadł mi właśnie ten model. Ponieważ dokumentacja zdjęciowa z warsztatu jest zbyt uboga, postanowiłem zamieścić tylko efekt końcowy. Model wykonany prosto z pudełka bez dodatkowych elementów i ulepszeń. Po raz pierwszy postanowiłem wykorzystać metodę odrapań farby za pomocą specyfiku AK worn effects dlatego też ubytki farby są tak intensywne. Model ogólnie bardzo przyjemny w sklejaniu i dobrze dopasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Świetny model, moim zdaniem znakomicie pomalowany Obicia nie tak znowu intensywne, widziałem kolorowe fotki jankeskich samolotów wyglądających dużo gorzej, jakby je ktoś młotkiem obtłukiwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 No proszę jaki ładny śmiglak Obicia wcale nie przesadzone w mym odczuciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Fajnie wygląda, podoba mi się Po raz pierwszy postanowiłem wykorzystać metodę odrapań farby za pomocą specyfiku AK worn effects Możesz coś więcej napisać na temat tego specyfiku i metody aplikacji, bo już od jakiegoś czasu szukam jakiejś fajnej metody na odpryski. A te twoje wyglądają niczego sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykqaz Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Jestem na TAK ,bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Naprawdę fajnie! Podoba mi się szczególnie zróżnicowanie i podniszczenie powierzchni płatowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 świetna Cobra. Możesz podac z jakiego frontu jest to samolot. Przyznam, że takiego malowania jeszcze nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2013 świetna Cobra. Możesz podac z jakiego frontu jest to samolot. Przyznam, że takiego malowania jeszcze nie widziałem Jest to malowanie z 1943 roku z Makin Island, obecnie znane jako Wyspy Butaritari na Oceanie Spokojnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Fajnie wygląda, podoba mi się Możesz coś więcej napisać na temat tego specyfiku i metody aplikacji, bo już od jakiegoś czasu szukam jakiejś fajnej metody na odpryski. A te twoje wyglądają niczego sobie Jest to dedykowany do tego celu fluid i stosuje się go identycznie jak metodę na lakier do włosów. Ja pokryłem model w pierwszej kolejności kolorem srebrnym, a następnie położyłem jedną warstwę opisywanego fluidu (z tego co mi się wydaje to producent zaleca położenie 2-3 warstw tego specyfiku). Następnie położyłem kolor bazowy, a w miejscach gdzie chciałem uzyskać odpryski pocierałem sztywnym pędzlem namoczonym w wodzie. Drobniejsze odpryski wykonałem wykałaczką. Z moich pierwszych doświadczeń wywnioskowałem, że najłatwiej, najdokładniej i najbardziej precyzyjne odpryski uzyskuje się jeśli kolor bazowy który ścieramy ma jak najcieńszą warstwę (w moim przypadku kolor czarny na skrzydłach). Gorzej było ścierać farbę tam gdzie była jej grubsza warstwa, choć być może nie miałbym tych trudności gdybym położył 2 lub 3 warstwy "worn effects". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Świetnie wykonany model, ma "to coś". Obicia pierwsza klasa. w moim kolejnym modelu mam zamiar wykorzystać użyty tutaj Worn Effects. Rozumiem że nanosiłeś go za pomocą aero? Trzeba to czymś rozcieńczać, jeśli tak to czym? Jeszcze raz gratuluję pięknej maszyny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Świetne są zacieki na spodzie. Mógłbyś napisać jak je zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Fajniusia "Airacobra". Gratuluję wykonania, ale że to maszyna stacjonowała na Makin to się zdziwiłem. Kamo wygląda na pustynne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Świetnie wykonany model, ma "to coś". Obicia pierwsza klasa. w moim kolejnym modelu mam zamiar wykorzystać użyty tutaj Worn Effects. Rozumiem że nanosiłeś go za pomocą aero? Trzeba to czymś rozcieńczać, jeśli tak to czym? Jeszcze raz gratuluję pięknej maszyny ;) Tak, specyfik nanosiłem aero. Nie trzeba niczym rozcieńczać ponieważ konsystencja jest niczym woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Świetne są zacieki na spodzie. Mógłbyś napisać jak je zrobiłeś? Zacieki, a właściwie smugi wykonywałem rozcierając pędzelkiem suche pigmenty w kierunku opływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 świetna robota - odpryski bardzo naturalne jak na ten teatr działań wojennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Witaj Po raz pierwszy postanowiłem wykorzystać metodę odrapań farby za pomocą specyfiku AK worn effects Pozwolę sobie jeszcze raz poruszyć temat specyfiku AK. Mam nadzieję, że pomożesz rozwiać moje wątpliwości... Pracuję nad modelem Buffalo i mam zamiar wykonać delikatne odrapania lakieru. Myślę, że proces będzie wyglądał następująco: - podkład z SuperMetalizera Gunze - warstwa Worn Effect - biały pas wokół tylnej części kadłuba - maskowanie pasa taśmą Tamiya - I kolor kamuflażu - maskowanie przy użyciu masy plastycznej Patafix - II kolor kamuflażu - drapanie Ostatnio czytałem co nieco o stosowaniu preparatu, o którym mówimy, i powiem szczerze - mam cykora. Podobno Worn Effect nie tworzy gładkiej powierzchni, a zbija się w większe krople, zwłaszcza na gładkim podkładzie. Natomiast jako środek, który zmniejsza przyczepność kolejnej warstwy farby, niewskazane jest używanie jakiegokolwiek maskowania, a tym bardziej taśmą. Coś Ci wiadomo na ten temat? Podobnie jak Ty, również po raz pierwszy będę stosował metodę drapania, a chcę przy tym korzystać z preparatu AKinteractive. A tak w ogóle, to gratuluję fajnie wykonanego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Bardzo przyjemny model... Tak jak pisali koledzy wyżej wygląda to dość naturalnie. A specyfik chyba godny uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Bardzo fajna kobra. Fajnie poobijana i utytłana. Robi bardzo dobre wrażenie. Jedyne co budzi moje wątpliwości to profil skrzydła, a dokładnie krawędź natarcia. To nie twoja wina ale wygląda to dziwnie. Taka "Buła" grubaśna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzbora Napisano 5 Października 2015 Autor Share Napisano 5 Października 2015 Witaj Po raz pierwszy postanowiłem wykorzystać metodę odrapań farby za pomocą specyfiku AK worn effects Pozwolę sobie jeszcze raz poruszyć temat specyfiku AK. Mam nadzieję, że pomożesz rozwiać moje wątpliwości... Pracuję nad modelem Buffalo i mam zamiar wykonać delikatne odrapania lakieru. Myślę, że proces będzie wyglądał następująco: - podkład z SuperMetalizera Gunze - warstwa Worn Effect - biały pas wokół tylnej części kadłuba - maskowanie pasa taśmą Tamiya - I kolor kamuflażu - maskowanie przy użyciu masy plastycznej Patafix - II kolor kamuflażu - drapanie Ostatnio czytałem co nieco o stosowaniu preparatu, o którym mówimy, i powiem szczerze - mam cykora. Podobno Worn Effect nie tworzy gładkiej powierzchni, a zbija się w większe krople, zwłaszcza na gładkim podkładzie. Natomiast jako środek, który zmniejsza przyczepność kolejnej warstwy farby, niewskazane jest używanie jakiegokolwiek maskowania, a tym bardziej taśmą. Coś Ci wiadomo na ten temat? Podobnie jak Ty, również po raz pierwszy będę stosował metodę drapania, a chcę przy tym korzystać z preparatu AKinteractive. A tak w ogóle, to gratuluję fajnie wykonanego modelu. Proces malowania i maskowania powinien być dokładnie taki jak opisałeś. Co do warstwy Worn Effect to kładłem ją aero na powierzchnię półmat i nie miałem problemów ze skraplaniem tego specyfiku na powierzchni. Możliwe, że na gładszych powierzchniach powstaje taki efekt. Maskowanie taśmą czarnych pasów na skrzydłach również udało mi się zrobić bez niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Dzięki serdeczne, uspokoiłeś mnie trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi