BOMI21 Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 MiG-29 9-12A o numerze fabrycznym 2960526377 został dostarczony do Polski 22 grudnia 1995 roku jako jeden z dziesięciu MiGów-29 (wśród których był jeden dwumiejscowy 9-51/UB) wymienionych z Czechami na jedenaście śmigłowców W-3 Sokół. Był jednym z najbardziej wyróżniających się MiGów-29 w polskich przestworzach ze względu na bardzo ciekawe, oryginalne czeskie malowanie, nieznacznie zmienione po przylocie do Polski - numery boczne, czeskie kokardy oraz godła czeskich jednostek zostały zamalowane farbą ciemnozielonooliwkową, zostawiono natomiast "tygrysią skórę" na usterzeniach - pamiątkę po uczestnictwie tej maszyny w "Tiger Meet" - corocznych zlotach maszyn wojskowych z krajów NATO. Pamiątkowe godła i odznaki z wlotów powietrza, które ta maszyna nosiła podczas służby w siłach powietrznych Czech, zostały zamalowane farbą jasnoniebieską, na której namalowano nowe numery boczne, skojarzone z numerem fabrycznym płatowca - '77. Pod koniec 1996 roku do '99) , maszyna przeszła remont w Wojskowych Zakładach Lotniczych nr. 2 w Bydgoszczy, oraz następny w 2007 (do 2008) w tych samych zakładach i lata do dzisiaj. Co prawda MiG-29 z numerem bocznym '77 stracił swoje unikalne malowanie w 1996 roku, ale zdjęcia do dzisiaj przypominają, jak rasowo wtedy wyglądał i unikalnie w porównaniu do reszty MiGów-29 w Polskich Siłach Powietrznych. Model, który wykonałem, powstał na bazie zestawu chińskiej firmy Great Wall Hobby L4811, wzbogacony o: - blachy Eduarda do kokpitu, nr. 49627 - blachy Eduarda do części zewnętrznych, nr. 48772 - masek do maskowania oszklenia Eduarda, nr. EX382 - kalkomanie i części żywiczne z zestawu MiGa-29 Eduarda, nr. 1157 - kalkomanie Aztec Models #D48-036 - Polish Gliders 1: MiG-29 - części z zestawów żywicznych Eduarda, m. in. 648091, 648044, 648037 Farby użyte przy jego budowie: - Kokpit i wnęki podwozia Gunze H308 - Kamuflaż - jasnozielony - Gunze C122 + Gunze H58 - Kamuflaż - ciemnozielony - Gunze C136 - Kamuflaż - piaskowy - Gunze H66 + Gunze H44 - Kamuflaż - bordowy - Gunze H17 - Kolor dolnych partii płatowca - Gunze H337 - Kolor pół dielektrycznych/dziób - Gunze H305 - Kolor felg kół podwozia - Gunze H26 - Kolor plam zasłaniających czeskie oznaczenia - Gunze H302 - Kolor plam zasłaniających czeskie oznaczenia na wlotach powietrza - Pactra A109 - Kolor anten na spodzie kadłuba, na wyskości kabiny pilota - Pactra A6 - Kolor przedniej części przeźroczystej osłony kabiny pilota - Tamiya X25 - Metalizery - Alclad 2 ALC-102, Alclad 2 ALC-115 Od strony merytorycznie wspierali mnie nobie1973 oraz Toyo, za co chce im bardzo serdecznie podziękować - bez ich wsparcia i rad model nie miałby zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością, a już na pewno nie byłby tym, czym jest obecnie. Model zgodnie z zapowiedziami wykonałem tak, aby choć częściowo odzwierciedlał różnice w jego malowaniu przed i po transferze do Polski - został wykonany w barwach czeskich, po czym przemalowany (zgodnie z prawdą historyczną) na polskiego. Dlatego model w czeskich oznaczeniach pokażę na początku, czyli: I zdjęcia właściwe - Po przemalowaniu samolotu na polskie oznaczenia. Jeździć do woli. Cytuj
Desaxe Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Znakomity model, wykonanie i idea przemalowania z pokazaniem obu kamuflaży bardzo mi się spodobały Chwała Ci także za pokazanie na forum pięknego modelu w polskich barwach Cytuj
Sławekb Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 NIE NO SUPER...pewnie błędy to wytkną ci znawcy tematu...ale dla mnie jest piękny Cytuj
Mikele Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Elegancki model. Podglądałem relację z budowy od samego początku i efekt finalny bardzo mi się podoba. Będzie co podglądać na forum, jak sam się za model tej samej maszyny wezmę Cytuj
imt Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Super!. Najbardziej podobają mi się fotki dolnych powierzchni. Cytuj
Boros Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Super model oglądałem relacje od samego początku i podłapałem kilka fajnych pomysłów które wykorzystam w swoim MiG-u. Jeszcze raz gratuluje Cytuj
smialus Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Wyszedł elegancko, ale na dwie rzeczy zwrócę uwagę, jednak nieruchoma część owiewki jest za ciemna i OCP nie trzyma geometrii. Owiewki się już nie poprawi ale z OCP można jeszcze chyba poprawić. A i jeszcze jedna kwestia, tych świateł antykolizyjnych nasz czasami już nie miał zainstalowanych?? Cytuj
Marcinej Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Również śledziłem od początku Twoją relację i muszę przyznać, że kończy się happy endem. Nie ustrzegłeś się co prawda kilku błędów (koła pochylają się do środka, we wnękach podwozia jest dziwny uskok, zbyt grube odgromniki no i to co wymienił smialus) ale model sprawia pozytywne wrażenie Cytuj
Grzes Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Swoje zdanie mniej więcej wyraziłem w warsztacie, więc po raz kolejny napiszę - świetny pomysł z pokazaniem przemalowania maszyny. Ładnie to przeprowadziłeś i efekt końcowy jest wart uwagi. Wielkie brawa za sposób robienia modelu - za korzystanie z podpowiedzi i rad A i jeszcze jedna kwestia, tych świateł antykolizyjnych nasz czasami już nie miał zainstalowanych?? Lampy instalowano później (mniej więcej od 1998 roku) i z tego co znalazłem n/b 77 nie był w pierwszej partii samolotów, które je dostały. Z resztą, popatrz na fotkę tytułową, gdyby była lampa, byłoby ją widać. Cytuj
mig Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Bardzo ładny MiG. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: B-17G - Academy + blaszki Eduard + lufy Aires 1/72 Cytuj
BOMI21 Napisano 3 Października 2013 Autor Napisano 3 Października 2013 Poprawiłem pozycję fotela wyrzucanego, który był za nisko. Więcej pokazałem warsztacie. Cytuj
Ostach Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 Brakuje mi tu jakiegoś powera w tym modelu. Czegoś ekstra w malowaniu pewnie. A no i jeszcze według mnie to trochę biednie wyglądają wnęki podwozia. Byłbyś w stanie dodać jakieś przewody i kabelki? A tak to oczywiście bardzo ładnie i starannie zrobiony model. No i fajnie, że stare oznaczenia zostały autentycznie zamalowane. Fajniej by było gdyby tylko lekko prześwitywały ale nie wiem co na to kwity. pozdro i widzę go na Fieście! Cytuj
spiton Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 Warsztat był bardzo ciekawy, ale galeria jest poniżej oczekiwań. Malowanie trochę bez pomysłu. Zwłaszcza góra. Świecące oponki, byle jak pomalowane dysze. No i niechlujne zdjęcia. To ostatnie można poprawić dosyć prosto. Podmalować górę, żeby nie wyglądała jak plastik malowany aerografem też dałoby się bez dużego trudu. Zmatowić i przelecieć jakimś pudrem oponki, to też nie problem. Zrobienie czegoś z dyszami to również prosta sprawa. Słowem radził bym model pod względem malarskim po prostu dokończyć. Bo to imponujący kawałek plastiku. Cytuj
Ostach Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 Spitonku, myślisz, że na przykład biedroneczka coś by tu pomogła? Cytuj
Marcinej Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 Spitonku, myślisz, że na przykład biedroneczka coś by tu pomogła? Raczej pre/postshading Cytuj
spiton Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 Spitonku, myślisz, że na przykład biedroneczka coś by tu pomogła? No pewnie. Zresztą każdy ma jakąś swoją metodę na urealnienie malunku. Ja n a ten przykład zbieram zdjęcia z widocznymi śladami eksploatacji. Z plamami przebarwieniami itp, i jadę olejami. Różne partie maja kilka sposobów w jaki potrafią się usyfić. Przy tak fajnie zbudowanym modelu szkoda zostawiać go w takiej niedokończonej malarsko fazie. Cytuj
Ostach Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 Spitonku, myślisz, że na przykład biedroneczka coś by tu pomogła? Raczej pre/postshading Na pre to trochę za późno. Z post można jeszcze pokombinować z rozjaśnianiem paneli itd. Cytuj
BOMI21 Napisano 4 Października 2013 Autor Napisano 4 Października 2013 Ogólnie model od początku miał być zrobiony jako czysty - bardziej mi zależało na starannym wykonaniu modelu, niż brudzeniu go. Spójrzcie na zdjęcia oryginału - czysty i niezużyty. I nieco późniejsze: [zdjęcia wrzucone przez nobie1973 na forum pwm.org.pl] Cytuj
spiton Napisano 4 Października 2013 Napisano 4 Października 2013 Nasze uwagi były od serca. Zrobisz jak będziesz chciał. Cytuj
BOMI21 Napisano 4 Października 2013 Autor Napisano 4 Października 2013 Nasze uwagi były od serca. Zrobisz jak będziesz chciał. Ok, więcej się nie wypowiadam, jak się nie znam Cytuj
spiton Napisano 4 Października 2013 Napisano 4 Października 2013 Model jest bardzo dobrze przygotowany do etapu "podmalóweczki". I tego etapu bardzo brakuje. Na podmalóweczkach z tego co widzę się nie znasz, ale przecież możesz się poznać ,-)) Cytuj
BOMI21 Napisano 4 Października 2013 Autor Napisano 4 Października 2013 Model jest bardzo dobrze przygotowany do etapu "podmalóweczki". I tego etapu bardzo brakuje. Na podmalóweczkach z tego co widzę się nie znasz, ale przecież możesz się poznać ,-)) Znam teorię. Ale gdzie je widzisz na prawdziwym '77? Cytuj
young Napisano 4 Października 2013 Napisano 4 Października 2013 Mi natomiast tak zwyczajnie model się podoba Może prócz ciemnego wiatrochronu ;) Cytuj
BOMI21 Napisano 4 Października 2013 Autor Napisano 4 Października 2013 Mi natomiast tak zwyczajnie model się podoba Może prócz ciemnego wiatrochronu ;) Jest zbyt ciemny, ale ja jestem zadowolony - chyba jest lepszy taki, niż przeźroczysty? Ile stresu mnie kosztowało zrobienie tego wiatrochronu... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi