BOMI21 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 MiG-29 9-12A o numerze fabrycznym 2960526377 został dostarczony do Polski 22 grudnia 1995 roku jako jeden z dziesięciu MiGów-29 (wśród których był jeden dwumiejscowy 9-51/UB) wymienionych z Czechami na jedenaście śmigłowców W-3 Sokół. Był jednym z najbardziej wyróżniających się MiGów-29 w polskich przestworzach ze względu na bardzo ciekawe, oryginalne czeskie malowanie, nieznacznie zmienione po przylocie do Polski - numery boczne, czeskie kokardy oraz godła czeskich jednostek zostały zamalowane farbą ciemnozielonooliwkową, zostawiono natomiast "tygrysią skórę" na usterzeniach - pamiątkę po uczestnictwie tej maszyny w "Tiger Meet" - corocznych zlotach maszyn wojskowych z krajów NATO. Pamiątkowe godła i odznaki z wlotów powietrza, które ta maszyna nosiła podczas służby w siłach powietrznych Czech, zostały zamalowane farbą jasnoniebieską, na której namalowano nowe numery boczne, skojarzone z numerem fabrycznym płatowca - '77. Pod koniec 1996 roku do '99) , maszyna przeszła remont w Wojskowych Zakładach Lotniczych nr. 2 w Bydgoszczy, oraz następny w 2007 (do 2008) w tych samych zakładach i lata do dzisiaj. Co prawda MiG-29 z numerem bocznym '77 stracił swoje unikalne malowanie w 1996 roku, ale zdjęcia do dzisiaj przypominają, jak rasowo wtedy wyglądał i unikalnie w porównaniu do reszty MiGów-29 w Polskich Siłach Powietrznych. Model, który wykonałem, powstał na bazie zestawu chińskiej firmy Great Wall Hobby L4811, wzbogacony o: - blachy Eduarda do kokpitu, nr. 49627 - blachy Eduarda do części zewnętrznych, nr. 48772 - masek do maskowania oszklenia Eduarda, nr. EX382 - kalkomanie i części żywiczne z zestawu MiGa-29 Eduarda, nr. 1157 - kalkomanie Aztec Models #D48-036 - Polish Gliders 1: MiG-29 - części z zestawów żywicznych Eduarda, m. in. 648091, 648044, 648037 Farby użyte przy jego budowie: - Kokpit i wnęki podwozia Gunze H308 - Kamuflaż - jasnozielony - Gunze C122 + Gunze H58 - Kamuflaż - ciemnozielony - Gunze C136 - Kamuflaż - piaskowy - Gunze H66 + Gunze H44 - Kamuflaż - bordowy - Gunze H17 - Kolor dolnych partii płatowca - Gunze H337 - Kolor pół dielektrycznych/dziób - Gunze H305 - Kolor felg kół podwozia - Gunze H26 - Kolor plam zasłaniających czeskie oznaczenia - Gunze H302 - Kolor plam zasłaniających czeskie oznaczenia na wlotach powietrza - Pactra A109 - Kolor anten na spodzie kadłuba, na wyskości kabiny pilota - Pactra A6 - Kolor przedniej części przeźroczystej osłony kabiny pilota - Tamiya X25 - Metalizery - Alclad 2 ALC-102, Alclad 2 ALC-115 Od strony merytorycznie wspierali mnie nobie1973 oraz Toyo, za co chce im bardzo serdecznie podziękować - bez ich wsparcia i rad model nie miałby zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością, a już na pewno nie byłby tym, czym jest obecnie. Model zgodnie z zapowiedziami wykonałem tak, aby choć częściowo odzwierciedlał różnice w jego malowaniu przed i po transferze do Polski - został wykonany w barwach czeskich, po czym przemalowany (zgodnie z prawdą historyczną) na polskiego. Dlatego model w czeskich oznaczeniach pokażę na początku, czyli: I zdjęcia właściwe - Po przemalowaniu samolotu na polskie oznaczenia. Jeździć do woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Superancki. Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Znakomity model, wykonanie i idea przemalowania z pokazaniem obu kamuflaży bardzo mi się spodobały Chwała Ci także za pokazanie na forum pięknego modelu w polskich barwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 NIE NO SUPER...pewnie błędy to wytkną ci znawcy tematu...ale dla mnie jest piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Elegancki model. Podglądałem relację z budowy od samego początku i efekt finalny bardzo mi się podoba. Będzie co podglądać na forum, jak sam się za model tej samej maszyny wezmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Super!. Najbardziej podobają mi się fotki dolnych powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Super model oglądałem relacje od samego początku i podłapałem kilka fajnych pomysłów które wykorzystam w swoim MiG-u. Jeszcze raz gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Wyszedł elegancko, ale na dwie rzeczy zwrócę uwagę, jednak nieruchoma część owiewki jest za ciemna i OCP nie trzyma geometrii. Owiewki się już nie poprawi ale z OCP można jeszcze chyba poprawić. A i jeszcze jedna kwestia, tych świateł antykolizyjnych nasz czasami już nie miał zainstalowanych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Również śledziłem od początku Twoją relację i muszę przyznać, że kończy się happy endem. Nie ustrzegłeś się co prawda kilku błędów (koła pochylają się do środka, we wnękach podwozia jest dziwny uskok, zbyt grube odgromniki no i to co wymienił smialus) ale model sprawia pozytywne wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Swoje zdanie mniej więcej wyraziłem w warsztacie, więc po raz kolejny napiszę - świetny pomysł z pokazaniem przemalowania maszyny. Ładnie to przeprowadziłeś i efekt końcowy jest wart uwagi. Wielkie brawa za sposób robienia modelu - za korzystanie z podpowiedzi i rad A i jeszcze jedna kwestia, tych świateł antykolizyjnych nasz czasami już nie miał zainstalowanych?? Lampy instalowano później (mniej więcej od 1998 roku) i z tego co znalazłem n/b 77 nie był w pierwszej partii samolotów, które je dostały. Z resztą, popatrz na fotkę tytułową, gdyby była lampa, byłoby ją widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Bardzo ładny MiG. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: B-17G - Academy + blaszki Eduard + lufy Aires 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 3 Października 2013 Autor Share Napisano 3 Października 2013 Poprawiłem pozycję fotela wyrzucanego, który był za nisko. Więcej pokazałem warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Brakuje mi tu jakiegoś powera w tym modelu. Czegoś ekstra w malowaniu pewnie. A no i jeszcze według mnie to trochę biednie wyglądają wnęki podwozia. Byłbyś w stanie dodać jakieś przewody i kabelki? A tak to oczywiście bardzo ładnie i starannie zrobiony model. No i fajnie, że stare oznaczenia zostały autentycznie zamalowane. Fajniej by było gdyby tylko lekko prześwitywały ale nie wiem co na to kwity. pozdro i widzę go na Fieście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Warsztat był bardzo ciekawy, ale galeria jest poniżej oczekiwań. Malowanie trochę bez pomysłu. Zwłaszcza góra. Świecące oponki, byle jak pomalowane dysze. No i niechlujne zdjęcia. To ostatnie można poprawić dosyć prosto. Podmalować górę, żeby nie wyglądała jak plastik malowany aerografem też dałoby się bez dużego trudu. Zmatowić i przelecieć jakimś pudrem oponki, to też nie problem. Zrobienie czegoś z dyszami to również prosta sprawa. Słowem radził bym model pod względem malarskim po prostu dokończyć. Bo to imponujący kawałek plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Spitonku, myślisz, że na przykład biedroneczka coś by tu pomogła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Spitonku, myślisz, że na przykład biedroneczka coś by tu pomogła? Raczej pre/postshading Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Spitonku, myślisz, że na przykład biedroneczka coś by tu pomogła? No pewnie. Zresztą każdy ma jakąś swoją metodę na urealnienie malunku. Ja n a ten przykład zbieram zdjęcia z widocznymi śladami eksploatacji. Z plamami przebarwieniami itp, i jadę olejami. Różne partie maja kilka sposobów w jaki potrafią się usyfić. Przy tak fajnie zbudowanym modelu szkoda zostawiać go w takiej niedokończonej malarsko fazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Spitonku, myślisz, że na przykład biedroneczka coś by tu pomogła? Raczej pre/postshading Na pre to trochę za późno. Z post można jeszcze pokombinować z rozjaśnianiem paneli itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Ogólnie model od początku miał być zrobiony jako czysty - bardziej mi zależało na starannym wykonaniu modelu, niż brudzeniu go. Spójrzcie na zdjęcia oryginału - czysty i niezużyty. I nieco późniejsze: [zdjęcia wrzucone przez nobie1973 na forum pwm.org.pl] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Nasze uwagi były od serca. Zrobisz jak będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Nasze uwagi były od serca. Zrobisz jak będziesz chciał. Ok, więcej się nie wypowiadam, jak się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Model jest bardzo dobrze przygotowany do etapu "podmalóweczki". I tego etapu bardzo brakuje. Na podmalóweczkach z tego co widzę się nie znasz, ale przecież możesz się poznać ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Model jest bardzo dobrze przygotowany do etapu "podmalóweczki". I tego etapu bardzo brakuje. Na podmalóweczkach z tego co widzę się nie znasz, ale przecież możesz się poznać ,-)) Znam teorię. Ale gdzie je widzisz na prawdziwym '77? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Mi natomiast tak zwyczajnie model się podoba Może prócz ciemnego wiatrochronu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Mi natomiast tak zwyczajnie model się podoba Może prócz ciemnego wiatrochronu ;) Jest zbyt ciemny, ale ja jestem zadowolony - chyba jest lepszy taki, niż przeźroczysty? Ile stresu mnie kosztowało zrobienie tego wiatrochronu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi