blacman Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2014 ... co by nie zaciemniać ... takie zaciemnianie jest MoreThanWelcome działa 127mm gotowe: spardek i najniższe pokłady wieży też gotowe: jeszcze zapylone nieco montażem... pokłady nawigacyjne dostały "plecy": a tak wygląda wstępnie złożona pagoda bez pokładów 8 i 9...: po drobnych korektach można ją składać finalnie oraz zacząć wyposażać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Blacman ja bym jeszcze ten pokład drzewienny najpierw AK-owskim łoszem do drzewiennych pokładów pojechał, co by szpary między dechami sie uwydatniły, wytarł tak żeby ino w szparach pozostał, a na koniec ewentualnie olejami delikatnie popieścił. Poza tym jest CZAD, muszę sobie kiedyś jakąś 700 zlepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Września 2014 Autor Share Napisano 1 Września 2014 Blacman ja bym jeszcze ten pokład drzewienny najpierw AK-owskim łoszem do drzewiennych pokładów pojechał, co by szpary między dechami sie uwydatniły, wytarł tak żeby ino w szparach pozostał, a na koniec ewentualnie olejami delikatnie popieścił.Tak jest... będziem go jeszcze heblować..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 That's the spirit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 2 Września 2014 Autor Share Napisano 2 Września 2014 dotarłem na szczyt pagody : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 dotarłem na szczyt pagody : ... To jak zdobycie Everestu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Prezentuje się świetnie. Jak tak patrzę na model Kirishimy to przypominają mi się czasy kiedy za młodu kupiłem wydanie GPM z tym modelem. Byłem pod wielkim wrażeniem opisów P.Flisowskiego o zmaganiach na Guadalcanal jak i budową tego modelu. Aż łezka w oku się kręci jak sobie to przypominam . Prawie 20 lat już minęło ehhhhhh leci ten czas. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 ..super, super, super..... cóż tu więcej dodać... nabawię się kompleksów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Ech, który ja to już raz napiszę?... Jesteś nienormalny Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 dotarłem na szczyt pagodyNo to teraz będzie już z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Genialne, nieprawdopodobne !!! Też się powtarzam, ale ciągle robi na mnie twoje modelarstwo takie samo wrażenie. Jest nieprawdopodobne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Września 2014 Autor Share Napisano 23 Września 2014 Dziękuję Panowie za miłe komentarze... Teraz tak całkiem z górki nie będzie. Nowe wyzwania zawodowe niestety skutecznie zatrzymały prace stoczniowe.... malutki update> działka 25mm skończone: Prace na pomostem obserwacyjnym na śródokręciu rozpoczęte: wg planów Miyukikai w '42 podstawy pomostu były nieco inne niż tez, które pokazuje Fujimi. Ciężko to zweryfikować dokumentacją fotograficzną... W maju '42 Kirishima była dokowana w Sasebo, Być może wtedy dokonano zmian. Wybrałem wersję Miyukikai... pomosty na dalmierze wymagały wykonania stopnia, który z cienkiej blaszki nie był możliwy do wykonania... będę musiał jeszcze doprofilować plastik do blaszanej podłogi... wyposażenie obserwacyjne proponowane przez wypraski Fujimi tu jest naprawdę przyzwoite. Zastanawiam się czy je w ogóle waloryzować.... poza drobną korektą osłoniętych stanowisk lornet, które miały wklęśnięcia odlewnicze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DelPustaco Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 Prawdziwy majstersztyk modelarstwa. Chylę czoła przyglądając się uważnie pracy Mistrza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Października 2014 Autor Share Napisano 13 Października 2014 Do budowy "wdarł się" drobny błąd merytoryczny. Podwójne działka 25mm nie miały kołowych celowników ale swego rodzaju muszkę i szczerbinkę. Dokonałem korekty konstrukcji: Podstawy pod dalmierze artylerii 127mm i wieże obserwacji optycznej gotowe: Kopuły obserwacyjne zostały jednak nieco zwaloryzowane: a tak się prezentuje na dzień dzisiejszy pomost obserwacyjny: muszę go jeszcze wyczyścić z kleju bo się cały "popaprał'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 rajtuzy opadają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 rajtuzy opadają! Czego to wiara nie nosi.. ;) Przejrzałem wątek i.. mam spory stres przed powrotem do modeli. Kiedyś modelarstwo było dużo prostsze. Gratuluję! Twoja praca robi wrażenie. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Kiedyś modelarstwo było dużo prostsze.Po modelach blacmana już nic nie będzie takie samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 18 Października 2014 Autor Share Napisano 18 Października 2014 pewnie, że nie - pojawią się jeszcze lepsze inne modele póki co trwają pracę w okolicach śródokręcia: pomosty na łodzie i kutry: na planach leżą dobrze: Jako że całość pomostów i wieża są opracowane na podstawie rysunków przed dalszymi pracami detalizującymi postanowiłem sprawdzić relacje geometryczne: pasują... można pracować dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 pasują... Pewnie że pasują, jakby mogło być inaczej, piękna robota Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Po prostu "łeb urywa", kolega blacman swoim wykonaniem modeli dotyka doskonałości Powinien napisać i wydać jakiś poradnik dla modelarzy próbujących swoich sił w 700tce. Pozdrawiam i nadal delektuję się perfekcyjną robotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 No ładne cacko cytując klasyka Spróbowałyby nie pasować, Pułkownik Mitrofanow na samą myśl o podobnej herezji dostał piany i zapowiedział że jak coś nie będze pasować, to on osobiście zaprosi winnych na rozmowę reedukacyjną w piwnicach TWIERDZY. W końcu to jego ulubiona telenowela, akcja gęsta i odcinków dużo działa kojąco na skołatane nerwy człowieka pracującego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 19 Października 2014 Super Moderator Share Napisano 19 Października 2014 Dobrze wymierzone, to musi pasować! Czekam na kolejne postępy... Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 pracownicy stoczni tak się przejęli potencjalną rozmową w zacisznych wnętrzach bez hałaśliwych okien, że wykończyli pomosty. ale, że nie wyszło im to prosto więc obiecali - bez konieczności dostąpienia zaszczytu wizyty w TWIERDZY - obłożyć całość matami przeciwodłamkowymi, które się właśnie pletą... Obiektywnie twierdząc zamaskowanie nierówności chyba będzie tutaj wskazane. Zobaczymy jak wyjdzie po malowaniu.... Maty przeciwodłamkowe bywały na ciężkich okrętach Cesarstwa, szczególnie w latach 30 i na początku 40. Wprawdzie nie w czasie walk wokół Guadalcanalu akurat ... Ale do wyboru mam : zamaskować lub wykonać pomosty od początku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 No i tak to wyszło. "upaprane nieco" i nieco nierówne... zewnętrzne zaokrąglenia pomostu będę jednak maskował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi