spiton Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Nieźle. Kurde, mam gdzieś w szufladzie z żywicami taki silniczek. Może tez sobie takiego P-40 rozebranego kiedyś zrobię ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam,fajnie to wygląda ale kolorystyka silnika chyba nieco odbiega od oryginału http://nzff.org/forum/index.php?showtopic=17913 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Ireneuszu, pozdrawiam i dziękuję za link do stronki -rewelacja,super zdjęcia.Co do silnika, może rzeczywiście wybrałem troszkę za jasny kolor szarego i na zdjęciach dobrze oświetlonych wygląda prawie jak biały lub srebrny.Przy budowie korzystam z Detail & Scale nr 61 i tam podpatrzyłem malowanie silnika.Oto zdjęcie: Mogę się jeszcze pobawić w ciemniejszy kolor dla niego, ale na pewno nie wybiorę takiego koloru bo ten na Twojej stronce jest chyba za ciemny w stosunku do zdjęć D&S. Wczoraj bawiłem się z karabinami-pomalowane Tamiyowskim Gun Metal. Spróbuję pobawić jeszcze się w kolorem silnika,może coś wskóram. pozdrawiam wszystkich cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 13 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Troszkę pokombinowałem w sobotę z kolorem i uzbroiłem silnik w przewody i orurowanie. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Bardzo efektownie wygląda ten silnik! Browningi też są ekstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 piękny !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Przyszedł czas na komorę silnika i zasobnik z amunicją za silnikiem.Idzie bardzo,bardzo powoli. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2014 Zamontowałem w skrzydle karabiny i amunicją Lufy zamontuję pod koniec,żeby nie uszkodzić podczas dalszych prac. Potłoczyłem też kilka owiewek. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 5 Maja 2014 Autor Share Napisano 5 Maja 2014 Zaopatrzyłem kabinę w fotel z pasami i powoli zamykam kabinę. Teraz zamontuję silnik i podłączę okablowanie cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Zamontowany silnik i na kolejnych zdjęciach podłączone okablowanie. Następny etap to połączenie kadłuba i skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 No, Bartosz, elegancko ten silnik się prezentuje. Mam dwa pytania: 1. czy dobrze widzę, że masz integralną wytłoczkę wiatrochronu obejmującą nie tylko szkło, ale i fragment poszycia kadłuba? Jeśli tak, to całkiem fajny pomysł; 2. czy szpikulec z przodu pod kołpak nie jest trochę za długi? Robota fajna, choć niezmiennie widziałbym jeszcze pole do takiego ostatecznego szlifu detali. No i - choć akurat sam nie jestem zbyt dobrym przykładem, pewnie trochę tracimy na odbiorze poprzez jakość fotek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Bardzo fajnie się zapowiada...silnik miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Dzięki koledzy za komentarze.Mikołaju rzeczywiście wykonałem wiatrochron razem z przednim panelem poszycia.Pierwsze dwa wiatrochrony wyciąłem z wytłoczek i próbowałem dopasować go do poszycia kadłuba,ale dokładność spasowania i ewentualne ślady połączenia klejowego zniechęciły mnie do dalszych prac.Spróbowałem potem wyciąć wiatrochron z przednią blachą i to było to.Musiałem troszkę zeszlifować kadłub,ale efekt końcowy naprawdę mnie ucieszył.Przedniego szpikulca jeszcze nie przycinałem,bo potrzebny mi był do pewnego przytrzymywaniu podczas prac nad nim.Przed zamontowaniem kołpaka muszę długość szpilki dopasować i odpowiednio przyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 Kolejny etap - montaż skrzydeł i stateczników poziomych.Musiałem zaszpachlować niewielkie szparki powstałe po złączeniu kadłuba ze skrzydłami.Chyba będę musiał zniwelować także szpary przy statecznikach,bo nie wyglądają estetycznie. Jak się z nimi uporam to zabieram się za klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 Mały przeskok do przodu z pracami, klapy już zamontowane i zabrałem się za malowanie-podkłąd szary gunze,na górę źółty tamiya. Potem na dół i górę pre-sharing i paseczki kolorów transparentnych-zielony i niebieski Na koniec kolor podstawowy gunze H306 i H304. Na zdjęciach nie za bardzo widać ale w realu całkiem nieźle wyszło.Pobawię się jeszcze aparatem i różnymi oświtleniami, to może uda się lepiej pokazać efekt malowania. Cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 No wiadomo jak to jest z fotkami,ale z tym silnikiem-będzie świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Z cyklu "robienie bardzo porządnego modelu z gówna. niniejszy model jest godzien wyróżnienia. Osobiście nie podoba mi się, że założyłeś dolną pokrywę silnika, zasłaniając wspaniałe walcowate chłodnice, ale trudno. I tak mi się Twoja robota BARDZO podoba !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 28 Listopada 2014 Autor Share Napisano 28 Listopada 2014 Witam wszystkich kolegów po bardzo długiej przerwie.Wznawiam pracę nad P-40-faza końcowa budowy.Samolot był już pomalowany i teraz zostało położone Sido.Kolejnym krokiem będzie położenie kalek-jestem ciekaw jakiej jakości są kalki AML i czy nie będzie problemów z ich grubością po nałożeniu. [/url] cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Rzeźba w takich zestawach doprowadzona do końca zawsze robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Robi wrażenie, wysiłek, efekt no i wola walki. Na sepuku producenta nie masz jednak co liczyć ale na ochy i achy jak najbardziej. Moje już masz. Powodzenia dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Wysiłek godny pochwały, ale czy nie oszczędziłeś wysiłku w zbieraniu materiału? Czy jesteś pewny, że kadłub przykryty bocznymi szybkami za kabiną pilota był w tym kolorze, a nie jaw w seryjnie malowanych Curtissach w kolorze kamuflażu? Temat się przewija na forach i tradycja modelarzy jedno, a kolorowe zdjęcia z epoki drugie. http://www.ratomodeling.com/articles/AVG_cammo/curtissret01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Super, że go skończysz. A już wiadomo że skończysz ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Tak się zastanawiam, w ile modeli FROG włożono tyle pracy, ile ty w swój... Udowadniasz, że można z przeciętnego na dzisiejsze czasy modelu zrobić coś , co bez wątpienia robi duże wrażenie. Ciekawym, jak będzie prezentował się na finiszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Tak sobie myślę, ale to tylko luźna sugestia, że nie zaszkodziłoby pobawić się malarsko w różnicowanie odcieni paneli bo póki co wygląda jak spod igły. Pootwierany model z taką ilością samodzielnie dorabianych detali a w dodatku ciekawie i umiejętnie pomalowany to byłoby rasowe mistrzostwo świata i okolic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Kolego letalin ,co koloru malowania pod oszkleniem, to nie dokopałem się tego przesłanego kolorowego zdjęcia,miałem do dyspozycji tylko czarno białe,na których kolor farby był tam jaśniejszy od kamuflażu.Znalazłem natomiast,ale nie wiem gdzie,dwa zdjęcia z rekonstrukcji P-40,na którym kolor wnętrza jest taki jak pod oszkleniem. Może gdybym miał wcześniej dostęp do tego zdjęcia to możliwe, że malowanie byłoby inne.Teraz już za późno. Po nałożeniu kalek zauważyłem niedokładności w druku,czyli widoczna biała obwódka wychodząca na kamuflaż. Po korekcie wygląda tak: A kolega Mikele zainspirował mnie do delikatnego zróżnicowania górnych powierzchni modelu.Nie wiem czy na zdjęciach to będzie widoczne. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi