M.A.V. Napisano 17 Listopada 2021 Share Napisano 17 Listopada 2021 8 godzin temu, cdarek napisał: faktycznie cena niszczyciela powala >>> no i trzeba jeszcze pamiętać, że do tej kwoty oczywiście należy sobie doliczyć jeszcze VAT (dla PL +23%) bo tego nie podają, gdyż wartość zależy od kraju skąd jest kupujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 17 Listopada 2021 Share Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) 19 minut temu, M.A.V. napisał: no i trzeba jeszcze pamiętać, że do tej kwoty oczywiście należy sobie doliczyć jeszcze VAT (dla PL +23%) bo tego nie podają, gdyż wartość zależy od kraju skąd jest kupujący A kto powiedział że od razu trzeba mieć wszystko co nam się podoba? Szaleństwo XXI wieku ;-). Ale w kartę dań spojrzeć nie zawadzi No ładny okrecik taki mi się wydaje trochę niemiecki z ducha, bardzo ciekawy kamuflaż (ciekawe co to za kolorki?), chętnie bym obejrzał ładną galerię tego esminieca. A póki co pozdrawiam znad Panavii Tornado (nabieram motywacji do skończenia Dżedaja...- mam nadzieję, że już od weekendu), Michał. Edytowane 17 Listopada 2021 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Listopada 2021 Share Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) 2 godziny temu, socjo1 napisał: bardzo ciekawy kamuflaż (ciekawe co to za kolorki?) jeśli wierzyć ruskim opracowaniom to kolorki były: jasnoszary / niebieski / czarny (tzw "kamuflaż arktyczny") Za konkretnymi odcieniami to by już trzeba było solidnie pokopać w jakiejś dokumentacji W ogóle to te niszczyciele miały czasem całkiem odjazdowe malowania, nieregulaminowe i nanoszone w warunkach bojowych. Przykładowo tutaj Skoryj w początkowej fazie walk o Leningrad - malowanie całkowicie "improwizowane" , na standardowe ciemnoszare malowanie z początku wojny naniesiono białe plamy : zresztą ten kamuflaż przetrwał tylko kilka dni bo okręt został wkrótce zatopiony, bodajże w nalocie bombowym 2 godziny temu, socjo1 napisał: chętnie bym obejrzał ładną galerię tego esminieca. a proszę bardzo : Edytowane 17 Listopada 2021 przez M.A.V. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 17 Listopada 2021 Share Napisano 17 Listopada 2021 Pięknie, pięknie... To jeszcze spytam, z jakiej to publikacji? O galerii myślałem w zanczeniu modelarskim, ale pięknie dziękuję i za zdjęcia prawdziwnych okrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Listopada 2021 Share Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 18.11.2021 o 00:35, socjo1 napisał: To jeszcze spytam, z jakiej to publikacji? a z takowych mądrych papierzysk : W dniu 18.11.2021 o 00:35, socjo1 napisał: O galerii myślałem w zanczeniu modelarskim, ale pięknie dziękuję i za zdjęcia prawdziwnych okrętów. EDIT ---------------------------- a jakby kto był ciekawy zdjęć co Kombrig dalej w pudełku to polecam zajrzeć tutaj: http://www.steelnavy.com/Combrig350Gremyashchiy.htm EDIT 2 -------------------------- nowe ludki się pokazały w 350 - tak tylko wrzucam informacyjnie ,bo z tego co patrzyłem to jakościowo nie mają startu do świetnych zestawów z ION : Edytowane 19 Listopada 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 Atlantic Models niedługo wypuści w 1/350 Hunta 2 wersji: https://www.facebook.com/photo/?fbid=374024727852290&set=pcb.374026914518738 Patrzę na te fotki i nie mogę się otrząsnąć z pewnej refleksji. Żyjemy w coraz bardziej niestabilnych i dynamicznych czasach. Wszystko sie zmienia, często asburdalnie szybko. Panuje niepewność jutra i świadomość względności wszystkiego. A tu? Ta sama żółta żywica (może z miodu z ucha misia?) co z niej White Ensign Models lał modele wikińskich drakkarów za Mieszka I, te same rąbane kamiennym toporem gluty (dla niepoznaki nazywane detalami) z białego metalu, lane w formę z pszczelego wosku... (pewnie chłopaki w firmie jeszcze się nie zorientowali nawet, że stracili już Indie, Pakistan, Afrykę i pomniejsze.) No więc dobrze, że w tak dziwnym świecie coś jest stabilne i przewidywalne. Ale najlepsze jest to, że osobiście sie nigdy z Huntami nie polubiłem - więc mi nie będzie żal ich nie kupić! (choć - gdyby tak IBG powiększyło swoje do 1/350 ;-)... ) Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) 28 minut temu, socjo1 napisał: (choć - gdyby tak IBG powiększyło swoje do 1/350 ... ) to ja bym bez wahania kupił nasze "trojaczki" (bez względu na cenę) EDIT ------------------ te "102-ki" to jak żywcem wzięte z WEM mogli by już się nie bawić w takie dziadostwo tylko zrobić je porządnie, z lepszym detalem i metalowymi lufkami solo jak to teraz w standardzie. Edytowane 30 Listopada 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 13 godzin temu, M.A.V. napisał: te "102-ki" to jak żywcem wzięte z WEM Co Pan nie powiesz? A Oerlikony, a Pom-Pom? Te zdjecia można powiekszyć, polecam... Cały ten model wygląda jak szczytowe osiągnięcie cutting-edge technology z czasów Francisa Drake'a i Elżbiety I Tudor. Szanuję dorobek WEM bo zrobili mnóstwo unikatowych i ciekawych tematów. Jeden ich model zrobiłem, kolejny gdzieś się poniewiera po warsztacie. Ale to co widać na zdjęciach, to w XXI w. trudno nazwać inaczej niż żywą skamieliną. Widocznie w firmie Atlantic Models szum fal działa tak kojąco, że czas u nich stanął w miejscu. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Ach te mydlane detale i krawędzie.... Poprawiłeś mi humor Michu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 4 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Ach te mydlane detale i krawędzie.... Poprawiłeś mi humor Michu Do usług, dobrodzieju Ale właściwie - opisujesz, co widzisz na zdjęciach, czy wspominasz przygody z IBG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 wykonanie jest ....takie jak widać ....ale dołożymy flyhawka....i będzie cudeńko. Na bezrybiu to i rak ryba. Patrząc na niektóre modele prezentowane na tym forum ....co niektórzy zrobią z tego piękny model. A cena jaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 7 minut temu, cdarek napisał: wykonanie jest ....takie jak widać ....ale dołożymy flyhawka....i będzie cudeńko. Na bezrybiu to i rak ryba. Patrząc na niektóre modele prezentowane na tym forum ....co niektórzy zrobią z tego piękny model. A cena jaka ? A co z Flyhawka chciałbyś dołożyć? Cena pewnie będzie jak półdarmo - obstawiłbym 80 funtów. Jak mówiłem - dziękuję, postoję. I tak mój stosik niesklejonych modeli zaczyna przypominać (i pomyśleć że gdzieś tam pod nim spałem w namiociku...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) a co ten Matterhorn taki żółciutki? EDIT -------------------------- 1 godzinę temu, socjo1 napisał: I tak mój stosik niesklejonych modeli zaczyna przypominać u mnie to jakbym szafę opróżnił i wszystko poukładał to Kordyliery Edytowane 1 Grudnia 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 IBG zrobiło model dla przeciętnego użytkownika, niezbyt skomplikowany, ale jednak już z blaszka. To był ich pierwszy okręt i HFała IM za to. Młodego nie złamie niesklejalność albo tona blachy, a stary da radę wyciągnąc z tego modelu co nieco, co pokazał nasz projekcik. Teraz kiedy już jest dostępna blaszka od Shelf Oddity, można spokojnie z tego modelu wycisnąć wiele, także ten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Ben od Czarnego Kota zapowiedział na Facebooku USS Ward w 1/350. Ward czy nie Ward, fajnie że będzie nowoczesny i zdetalowany model czterofajkowca! Mniej zorientowanym kolegom przypomnę, że czterofajkowce były bohaterem dealu między USA i UK pt. "niszczyciele za bazy". W okresie najczarniejszej d... Bitwy o Atlantyk USA wydzierżawiły brytyjczykom 50 niszczycieli w zamian wydzierżawienie na 99 lat gruntów pod bazy na wybrzeżach Atlantyku. https://pl.wikipedia.org/wiki/Porozumienie_niszczyciele_za_bazy Straszne złomy to się być okazały, sukcesów nie odniosły, ale pozwoliły nieco wzmocnić szerego eskortowców. Do czytanka zaś polecam książkę "Destroyers for Great Britain: "Town" Class Ships Transferred to the Royal Navy in 1940" PS. Kiedyś z Miraża zacząłem takiego robić: https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=7666&hilit=pyk+pyk+z+fajeczki Edytowane 7 Grudnia 2021 przez socjo1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 3 godziny temu, socjo1 napisał: Ben od Czarnego Kota zapowiedział na Facebooku USS Ward w 1/350 świetna wiadomość choć pewnie trzeba będzie szykować za niego ze 140-150 ojro Ja ze swojej strony dodam że w tym roku w MO jest cała seria dotycząca kamuflaży tych flushdecków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 ciekawy ....jak bedzie dajcie znać gdzie go pozyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 2 godziny temu, cdarek napisał: ciekawy ....jak bedzie dajcie znać gdzie go pozyskać Tam gdzie i inne Czarne Koty. U Czarnego Kota. Zawsze sprawnie, miło, przesyłka w rozsądnych cenach : https://blackcatmodels.eu/en/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 16 Grudnia 2021 Share Napisano 16 Grudnia 2021 Italeri już oficjalnie wznawia w grudniu swoją świnkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 dobrze by było jakby też Bibera wznowili - niezły to bym modelik, a już obecnie ciężko dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Grudnia 2021 Share Napisano 26 Grudnia 2021 zapowiedziano wznowienie 2 japończyków : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 26 Grudnia 2021 Share Napisano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Ciekawe czy poprawili coś w bOMblach Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkrzyska Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć, Ushio udało mi się kupić, był dostępny przez moment w czwartek w sklepie mojehobby.pl a także Amagiri w dwóch odsłonach. Pozdrawiam Mariusz https://www.mojehobby.pl/products/IJN-Destroyer-Amagiri-Fubuki-Class.html https://www.mojehobby.pl/products/IJN-Special-Type-Class-Destroyer-USHIO.html Edytowane 27 Grudnia 2021 przez mkrzyska Linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Ushio to ściśle biorąc nie wznowienie, tylko nowa wersja. Wypuszczając go Fine Molds po raz pierwszy zrobiła typ Fubuki w wydaniu późnodrugowojennym. Oprócz Ushio przez chwilkę w mojehobby były też Amagiri i Ayanami - to akurat są klasyczne wznowienia. Ceny dość atrakcyjne, w indywidualnym imporcie z VAT wyjdzie mniej więcej podobnie. Edytowane 27 Grudnia 2021 przez witox 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi