Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, cdarek napisał:

faktycznie cena niszczyciela powala >>>

no i trzeba jeszcze pamiętać, że do tej kwoty oczywiście należy sobie doliczyć jeszcze VAT (dla PL +23%) bo tego nie podają, gdyż wartość zależy od kraju skąd jest kupujący

Napisano (edytowane)
19 minut temu, M.A.V. napisał:

no i trzeba jeszcze pamiętać, że do tej kwoty oczywiście należy sobie doliczyć jeszcze VAT (dla PL +23%) bo tego nie podają, gdyż wartość zależy od kraju skąd jest kupujący

A kto powiedział że od razu trzeba mieć wszystko co nam się podoba?

Szaleństwo XXI wieku ;-).

Ale w kartę dań spojrzeć nie zawadzi 😉

No ładny okrecik taki mi się wydaje trochę niemiecki z ducha, bardzo ciekawy kamuflaż (ciekawe co to za kolorki?), chętnie bym obejrzał ładną galerię tego esminieca.

A póki co pozdrawiam znad Panavii Tornado (nabieram motywacji do skończenia Dżedaja...- mam nadzieję, że już od weekendu),

Michał.

Edytowane przez socjo1
Napisano (edytowane)

2 godziny temu, socjo1 napisał:

bardzo ciekawy kamuflaż (ciekawe co to za kolorki?)

jeśli wierzyć ruskim opracowaniom to kolorki były:  jasnoszary / niebieski / czarny  (tzw "kamuflaż arktyczny")

soww3.thumb.jpg.b4d2bddacf6bf54fb386c1833d6b0c71.jpg

Za konkretnymi odcieniami to by już trzeba było solidnie pokopać w jakiejś dokumentacji

W ogóle to te niszczyciele miały czasem całkiem odjazdowe malowania, nieregulaminowe i nanoszone w warunkach bojowych. Przykładowo tutaj Skoryj w początkowej fazie walk o Leningrad  - malowanie całkowicie "improwizowane" , na standardowe ciemnoszare malowanie z początku wojny naniesiono białe plamy :

soww-skoryj.jpg.65bb6a7e2785d0ecb275f0cf81622636.jpg

zresztą ten kamuflaż przetrwał tylko kilka dni bo okręt został wkrótce zatopiony, bodajże w nalocie bombowym

2 godziny temu, socjo1 napisał:

chętnie bym obejrzał ładną galerię tego esminieca.

a proszę bardzo :soww.jpg.ae716772addb021ee0268f19d3dd21ac.jpg

soww4.jpg.1632e5a65a045f37a337a328d883f7b7.jpg

soww2.jpg.5c200162b581019c14063d97889f75e6.jpg

soww5.jpg.da8727611411682eafafb5de9b5d417e.jpg

:rozkaz:

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 2
Napisano

Pięknie, pięknie...

To jeszcze spytam, z jakiej to publikacji?

O galerii myślałem w zanczeniu modelarskim, ale pięknie dziękuję i za zdjęcia prawdziwnych okrętów.

Napisano (edytowane)
W dniu 18.11.2021 o 00:35, socjo1 napisał:

To jeszcze spytam, z jakiej to publikacji?

a z takowych mądrych papierzysk   :szczerbol:  :

u1.thumb.jpg.e77228d0dc15bceaba69e3b9b20263e8.jpg

W dniu 18.11.2021 o 00:35, socjo1 napisał:

O galerii myślałem w zanczeniu modelarskim, ale pięknie dziękuję i za zdjęcia prawdziwnych okrętów.

:piwo:  

EDIT ----------------------------

a jakby kto był ciekawy zdjęć co Kombrig dalej w pudełku to polecam zajrzeć tutaj:

http://www.steelnavy.com/Combrig350Gremyashchiy.htm

EDIT 2 --------------------------

nowe ludki się pokazały w 350  - tak tylko wrzucam informacyjnie ,bo z tego co patrzyłem to jakościowo nie mają startu do świetnych  zestawów z ION :

ijn-1.jpg.acab40768e843f0bf0db1e3376b4ba1f.jpg

Edytowane przez M.A.V.
  • 2 weeks later...
Napisano

Atlantic Models niedługo wypuści w 1/350 Hunta 2 wersji:

261747305_374024801185616_42323301314954

262001424_374024904518939_51894417312394

261710758_374024717852291_35684785062947

https://www.facebook.com/photo/?fbid=374024727852290&set=pcb.374026914518738

Patrzę na te fotki i nie mogę się otrząsnąć z pewnej refleksji. Żyjemy w coraz bardziej niestabilnych i dynamicznych czasach. Wszystko sie zmienia, często asburdalnie szybko. Panuje niepewność jutra i świadomość względności wszystkiego. A tu? Ta sama żółta żywica (może z miodu z ucha misia?) co z niej White Ensign Models lał modele wikińskich drakkarów za Mieszka I, te same rąbane kamiennym toporem gluty (dla niepoznaki nazywane detalami) z białego metalu, lane w formę z pszczelego wosku... (pewnie chłopaki w firmie jeszcze się nie zorientowali nawet, że stracili już Indie, Pakistan, Afrykę i pomniejsze.) No więc dobrze, że w tak dziwnym świecie coś jest stabilne i przewidywalne.

Ale najlepsze jest to, że osobiście sie nigdy z Huntami nie polubiłem -  więc mi nie będzie żal ich nie kupić!

(choć - gdyby tak IBG powiększyło swoje do 1/350 ;-)... )

Pozdrawiam, Michał

Napisano (edytowane)
28 minut temu, socjo1 napisał:

(choć - gdyby tak IBG powiększyło swoje do 1/350 ... )

to ja bym bez wahania kupił nasze "trojaczki"  (bez względu na cenę) :szczerbol:

EDIT ------------------

te "102-ki" to jak żywcem wzięte z WEM  :haha:

mogli by już się nie bawić w takie dziadostwo tylko zrobić je porządnie, z lepszym detalem i metalowymi lufkami solo jak to teraz w standardzie.

Edytowane przez M.A.V.
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, M.A.V. napisał:

te "102-ki" to jak żywcem wzięte z WEM  :haha:

Co Pan nie powiesz?

A Oerlikony, a Pom-Pom? Te zdjecia można powiekszyć, polecam...

Cały ten model wygląda jak szczytowe osiągnięcie cutting-edge technology z czasów Francisa Drake'a i Elżbiety I Tudor.

Szanuję dorobek WEM bo zrobili mnóstwo unikatowych i ciekawych tematów. Jeden ich model zrobiłem, kolejny gdzieś się poniewiera po warsztacie. Ale to co widać na zdjęciach, to w XXI w. trudno nazwać inaczej niż żywą skamieliną. Widocznie w firmie Atlantic Models szum fal działa tak kojąco, że czas u nich stanął w miejscu.

Edytowane przez socjo1
Napisano
4 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

Ach te mydlane detale i krawędzie.... Poprawiłeś mi humor Michu :haha:

Do usług, dobrodzieju 😉

Ale właściwie - opisujesz, co widzisz na zdjęciach, czy wspominasz przygody z IBG?

Napisano

wykonanie jest ....takie  jak widać ....ale dołożymy flyhawka....i będzie cudeńko.

Na bezrybiu to i rak ryba. 

Patrząc na niektóre modele prezentowane na tym forum ....co niektórzy zrobią z tego piękny model.

A cena jaka ?

Napisano
7 minut temu, cdarek napisał:

wykonanie jest ....takie  jak widać ....ale dołożymy flyhawka....i będzie cudeńko.

Na bezrybiu to i rak ryba. 

Patrząc na niektóre modele prezentowane na tym forum ....co niektórzy zrobią z tego piękny model.

A cena jaka ?

A co z Flyhawka chciałbyś dołożyć?

Cena pewnie będzie jak półdarmo -😝 obstawiłbym 80 funtów.

Jak mówiłem - dziękuję, postoję. I tak mój stosik niesklejonych modeli zaczyna przypominać

92.jpg

(i pomyśleć że gdzieś tam pod nim spałem w namiociku...)

Napisano (edytowane)

a co ten  Matterhorn taki żółciutki?  :mrgreen:

EDIT --------------------------

1 godzinę temu, socjo1 napisał:

I tak mój stosik niesklejonych modeli zaczyna przypominać

u mnie to jakbym szafę opróżnił i wszystko poukładał to Kordyliery  :haha:

Edytowane przez M.A.V.
Napisano

IBG zrobiło model dla przeciętnego użytkownika, niezbyt skomplikowany, ale jednak już z blaszka. To był ich pierwszy okręt i HFała IM za to.  Młodego nie złamie niesklejalność albo tona blachy, a stary da radę wyciągnąc z tego modelu co nieco, co pokazał nasz projekcik. Teraz kiedy już jest dostępna blaszka od Shelf Oddity, można spokojnie z tego modelu wycisnąć wiele, także ten.

Napisano (edytowane)

Ben od Czarnego Kota zapowiedział na Facebooku USS Ward w 1/350. Ward czy nie Ward, fajnie że będzie nowoczesny i zdetalowany model czterofajkowca! Mniej zorientowanym kolegom przypomnę, że czterofajkowce były bohaterem dealu między USA i UK pt. "niszczyciele za bazy". W okresie najczarniejszej d... Bitwy o Atlantyk USA wydzierżawiły brytyjczykom 50 niszczycieli w zamian wydzierżawienie na 99 lat gruntów pod bazy na wybrzeżach Atlantyku.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Porozumienie_niszczyciele_za_bazy

Straszne złomy to się być okazały, sukcesów nie odniosły, ale pozwoliły nieco wzmocnić szerego eskortowców.

265036772_407280190861366_91142303043824

Do czytanka zaś polecam książkę

"Destroyers for Great Britain: "Town" Class Ships Transferred to the Royal Navy in 1940"

PS. Kiedyś z Miraża zacząłem takiego robić:

https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=7666&hilit=pyk+pyk+z+fajeczki

Edytowane przez socjo1
  • Like 3
Napisano
3 godziny temu, socjo1 napisał:

Ben od Czarnego Kota zapowiedział na Facebooku USS Ward w 1/350

świetna wiadomość choć pewnie trzeba będzie szykować za niego ze 140-150 ojro    :roll: 

Ja ze swojej strony dodam że w tym roku w MO jest cała seria dotycząca kamuflaży tych flushdecków  :szczerbol:

Napisano
2 godziny temu, cdarek napisał:

ciekawy ....jak bedzie  dajcie znać gdzie go pozyskać

Tam gdzie i inne Czarne Koty. U Czarnego Kota. Zawsze sprawnie, miło, przesyłka w rozsądnych cenach : https://blackcatmodels.eu/en/

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Ushio to ściśle biorąc nie wznowienie, tylko nowa wersja. Wypuszczając go Fine Molds po raz pierwszy zrobiła typ Fubuki w wydaniu późnodrugowojennym. Oprócz Ushio przez chwilkę w mojehobby były też Amagiri i Ayanami - to akurat są klasyczne wznowienia. Ceny dość atrakcyjne, w indywidualnym imporcie z VAT wyjdzie mniej więcej podobnie.

Edytowane przez witox
  • Like 1