M.A.V. Napisano 22 Lipca 2020 Share Napisano 22 Lipca 2020 Powrót do tematu.... Dziś przez przypadek wielce zdziwiony odkryłem modele sowieckich okrętów podwodnych o których w ogóle nie wiedziałem że istnieją.... (co ciekawe firma Ark Models była mi znana, ale z samolotów) : .....także tego.... jakieś cuda produkcji albo wskrzeszone przepaki ( no ale niby skąd ten Golf ) albo białe kruki, których nikt nie widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Lipca 2020 Share Napisano 23 Lipca 2020 Ja miałem kiedyś żaglowiec z ArkModels i jesli te podwodne puszki są na tym samym poziomie wyprasek to raczej ... nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Lipca 2020 Share Napisano 23 Lipca 2020 3 godziny temu, laskonogi napisał: Ja miałem kiedyś żaglowiec z ArkModels i jesli te podwodne puszki są na tym samym poziomie wyprasek to raczej ... nie Co do tego nie ma wątpliwości - MikroMira na pewno nie przeskoczą wrzuciłem jako ciekawostkę bo pierwszy raz widziałem te wytwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 23 Lipca 2020 Share Napisano 23 Lipca 2020 To są żywice w cenie ok. 120-130 USD sztuka sprzedawane w fikuśnych drewnianych pudełkach. Niespecjalnie specjalnie są te odlewy (przynajmniej na fotach pokazanych na profilu FB producenta) ale przy bliższych oględzinach mogą być całkiem OK. Cena jest jednak zniechęcająca dość... Pozdrawiam, Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Lipca 2020 Share Napisano 23 Lipca 2020 Jak żywica to zupełnie inna sprawa.... chociaż rzeczywiście liczą sobie za nią konkretnie To dużo bardziej opłaca się kupić Foxtrota z Bilmodel - jakość b.dobra i materiał przyjemny Swoją drogą ciekawa sprawa z tym Golfem... przecież w tym roku żywicznego wypuścił OKB Grigorov (tylko oczywiście w 1:700), ciekawe czy się wzorowali czy to całkowity przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Kolejna gratka dla wielbicieli podwodnych wehikułów L'arsenal wypuszcza sowieckiego X-raya (specjalna głębinowa jednostka projektu 1851) mały inbox : https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235078837-larsenal-20-new-submarines/&tab=comments#comment-3798690 co ciekawe zostanie wypuszczona też wersja 1:700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 (edytowane) ciekawy żywiczny mikrus w 700 : https://www.scalemates.com/kits/seed-hobby-sh700005-siebelfaehre-type-40--1303744# Niemiecki "prom-barka-katamaran" Siebelfähre type 40 Edytowane 3 Września 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 Szykują się ładne kwiatki, zwłaszcza że krótkopokładowe! Od Czarnego Kotka z Francji (Black Cat Models) HMCS Agassiz oraz HMS Begonia. Biorąc pod uwagę, jak metodycznie podchodzą do wypuszczania kolejnych podwersji i wariantów amerykańskich niszczycieli eskortowych, jest nadzieja że wypuszcza też i późne korwety, z podniesionym dziobem i rufą. https://blackcatmodels.eu/en/1350/222-flower-class-corvette-short-forecastle-and-minesweeping-gear.html https://blackcatmodels.eu/en/1350/223-flower-class-corvette-short-forecastle.html PS. Że jest Mirage, to ja wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Września 2020 Share Napisano 15 Września 2020 Co do Flowerów to wyszła niezła monografia wydana przez Okręty Wojenne (jest mała zajawka zawartości online) : https://www.okretywojenne.pl/ow/katalog/?aid=17&ctid=210 ----------------------------- a co do nowości modelarskich to MikroMir znów zaskakuje i po wydaniu USS Parche w wersji okrętu specjalnego we wczesnej konfiguracji zapowiedział wypuszczenie wersji późnej - czyli z dodatkową sekcją przed kioskiem dla nurków głębinowych : nowe wypraski : jako że MikroMir wypuścił też klasyczną wersję klasy Sturgeon maniacy tematu mogą sobie łatwo zgromadzić kolekcję wszystkich 3 wariantów z różnych okresów służby, tego najczęściej odznaczanego okrętu wojennego US Navy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Fotki kwiatków od kotka. (w przygotowaniu, do startu produkcji jeszcze trochę czasu) No ładnie - widać że kanadyjska (poniżej) ma bardziej kwadratową rufę - tak jak być powinno. Nie ma też falochronu przed działem - kolejny plus. Bardzo ciekawe, czy odtworzą te liczne drzwi do różnych pomieszczeń które obecne były pod pokładem dziobowym. Inne fakty w skali są widoczne nawet ślepym okiem więc nie ma sensu o nich pisać. I jak przekonać samego siebie do kontynuacji prac nad Miragem? Edytowane 4 Października 2020 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Hasegawa wydaje "update" niekwestionowanego mistrza stalowych lanc Shimakaze .... jedna tylko rzecz mnie zastanawia.... myślałem że to wersja sprzed przezbrojenia (z ubogą wersją luf plot), jednak na artboxie jak byk stoi że to z okresu M.Filipińskiego .... czyli wg mnie już w nowej konfiguracji jak remont był na początku 1944 Tak więc wychodzi mi na to iż jest wersja niezwykle zbliżona o tej już wcześniej dostępnej ("late version") albo jest to ten sam produkt tylko w nowym ubranku i robienie klientów w konia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Także według Japończyków ze sklepu 1999 będzie to wersja z okresu bitwy na Morzu Filipińskim. Czyli blada rzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 (edytowane) znów coś podwodnego się szykuje : oraz będzie wznowienie lodołamacza Shirase (z blaszkami w zestawie) : EDIT ---------------------------- stwierdziłem że bez sensu wrzucać nowy wpis... otóż jest już dostępny inbox powyższego stalowego "kajaka" Otto Weddigena i wygląda to całkiem nieźle chociaż będzie z tego kawał sk...byka ~80cm : https://www.das-werk-models.com/products/german-u-boat-sm-u9/ Edytowane 19 Października 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 8 Listopada 2020 Share Napisano 8 Listopada 2020 Ten SM U9 to coś absolutnie fantastycznego https://www.das-werk-models.com/products/german-u-boat-sm-u9/?fbclid=IwAR01PEAHbk9CFnPtjUSDOPyO73jDFdvtFk5Ff-JYCHrH161qkFQYU71ucGU Będę jednak trzymał kciuki, żeby wydali coś mniejszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Listopada 2020 Share Napisano 9 Listopada 2020 Coś dla wielbicieli złota : Rainbow wydaje zestaw pod Akizuki na bogato: a z Kombriga będzie "jajogłowiec" na kadłubie krążownika rakietowego czyli okręt zwiadu i łączności kosmicznej Ural : https://www.1999.co.jp/eng/10599786 + tu jest mała zajawka : https://www.facebook.com/combrig.models/posts/ssv-33-ural/1593336580687657/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 Miła niespodzianka jakiś czas temu pojawiły się informacje o krążowniku Yubari z Pit Road, pokazano wypraski w stanie z 1944... a na rynek najpierw wchodzi wersja spod Savo! https://www.1999.co.jp/eng/10738627 Wygląda to naprawdę fajnie, zresztą Yubari to kapitalny okręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Z Czarnego Kota HMCS Agassiz oraz HMS Begonia: Już dostępne. A w zasadzie - już chyba niedostępne. W każdym razie - po khm, khm - 100 eurasków... Dla tych których cena nieco przerasta, Black Cat zapowiedział waloryzacje "cząstkowe", przygotowane pod model Miraża. Edytowane 21 Listopada 2020 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 Zwiezda zaczęła się chwalić zapowiedziami na 2021, i zaczęli z grubej rury - w planach lodołamacz Arktika w 1:350! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 27 Listopada 2020 Share Napisano 27 Listopada 2020 Prezentów od Zwiezdy dla okrętowców ciąg dalszy, w zapowiedziach pojawiła się Szczuka w 1:144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Listopada 2020 Share Napisano 27 Listopada 2020 Szkoda że nie S-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Listopada 2020 Share Napisano 28 Listopada 2020 Koledzy Okrętowcy, z dzieciństwa pamiętam "Arktikę" jakiegoś radzieckiego producenta, duże to było, z ojcem wyważyliśmy ją tak że pływała w wannie. "Lenina" też miałem. Przypomnicie jaka firma je produkowała i w jakiej skali? Może Zwiezda sięgnęła po formy z tamtych czasów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Listopada 2020 Share Napisano 28 Listopada 2020 37 minut temu, Michal_G napisał: Koledzy Okrętowcy, z dzieciństwa pamiętam "Arktikę" jakiegoś radzieckiego producenta, duże to było, z ojcem wyważyliśmy ją tak że pływała w wannie. "Lenina" też miałem. Przypomnicie jaka firma je produkowała i w jakiej skali? Może Zwiezda sięgnęła po formy z tamtych czasów? To na pewno nie te same formy, bo mówimy o dwóch różnych jednostkach nowy model Zwiezdy przedstawia nowiutki rosyjski lodołamacz który dopiero w tym roku zaliczył próby morskie, model o którym wspominasz mógł przedstawiać wcześniejszy lodołamacz z lat 70. Swoją drogą to intrygujące jak Zwiezda dopasowuje się do rosyjskiej polityki międzynarodowej - wcześniej były zielone ludziki w skali 1:35, a teraz, kiedy Kreml jest coraz bardziej aktywny na wodach arktycznych, wypuszczają coś tak niszowego jak lodołamacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Listopada 2020 Share Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) 8 godzin temu, Michal_G napisał: Koledzy Okrętowcy, z dzieciństwa pamiętam "Arktikę" jakiegoś radzieckiego producenta, duże to było, z ojcem wyważyliśmy ją tak że pływała w wannie. "Lenina" też miałem. Przypomnicie jaka firma je produkowała i w jakiej skali? Może Zwiezda sięgnęła po formy z tamtych czasów? to wcześniejsza wersja tych lodołamaczy ale tak samo się nazywających (projekt 10520). A te modele to były w 1:400 i pochodzą jeszcze z lat 80tych bo różne firmy je przepakowywały: model Zvezdy będzie przedstawiał lodołamacze projektu 22220 7 godzin temu, filipsg napisał: Swoją drogą to intrygujące jak Zwiezda dopasowuje się do rosyjskiej polityki międzynarodowej - wcześniej były zielone ludziki w skali 1:35, a teraz, kiedy Kreml jest coraz bardziej aktywny na wodach arktycznych, wypuszczają coś tak niszowego jak lodołamacz... Ja to bym się tu nie upatrywał jakiegoś spisku - zwyczajnie utrzymanie w ruchu przez cały rok "Drogi Północnej" jest w ich interesie bo większość towarów na Syberię jest dostarczanych właśnie drogą morską. Przy okazji taka ciekawostka - jak się zawalił ZSRR, na początku lat 90tych biuro projektowe Rubin prowadziło zaawansowane prace projektowe nad przebudową dwóch "Tajfunów" (wycofanych ze służby na mocy układów rozbrojeniowych) na okręty transportowe, które miałyby przewozić na zachód (właśnie pod lodami Arktyki) rude niklu z Norylska : 23 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Szkoda że nie S-ka. O ile dobrze pamiętam jakaś S-ka jest z MikroMira , tylko w 350 Edytowane 28 Listopada 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Listopada 2020 Share Napisano 28 Listopada 2020 Ależ ja się tu nie doszukuję spisków, po prostu porusza mnie patriotyzm i wyczucie medialnych tematów wierchuszki Zwiezdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Listopada 2020 Share Napisano 28 Listopada 2020 19 minut temu, filipsg napisał: Ależ ja się tu nie doszukuję spisków, po prostu porusza mnie patriotyzm i wyczucie medialnych tematów wierchuszki Zwiezdy wydali na niego wagony kasiory to nic dziwnego że się chwalą - marketing medialny musi być Jeśli te dane są prawdziwe to wyszło ponad 35 bln rubli za okręcik : https://en.portnews.ru/news/148377/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi