ariel007 Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Witam, Zima nadeszła (kalendarzowa) to trochę arabskiego ciepła. Prosto z pierwszej wojny w zatoce. Tornado Gr.1 ZD892 H (Helen, Snoopy Airways), baza Muharraq AB, Bahrain. Model bardzo dopracowany: detale ładne, spasowanie dobre, jedyny minus to oszklenie (dość grube i łamliwe) - dokupiłem nawet vac-u ale było jeszcze gorsze (mniej szczegółów). opis samolotu: po polsku: http://pl.wikipedia.org/wiki/Panavia_Tornado , po angielsku: http://en.wikipedia.org/wiki/Panavia_Tornado Dodatki do modelu: żywiczne fotele Pavla, blaszki Eduarda (kokpit, wnętrze hamulców, antenki, działka), rurka pitota i czujniki kąta natarcia od Master Model, kalkomanie firmy Print Scale (bardzo delikatne, trzeba je przenosić na "wodnym filmie", inaczej zawijają się natychmiast). Przez te kalkomanie model to troszkę s-f bo planowałem Foxy Killera (ZA 465 FK), ale zniszczyła mi się "szczęka" i postanowiłem zrobić Helenkę (ona nie miała czarnego panelu przed wiatrochronem). Model jest pomalowany emalią olejną RAF Desert Pink Xtracolor, podkład na całość to Gunze C 08, preshading brązem Tamki. Emalie i kalki zabezpieczane Future. Wash to Neutral MiG-a. Podkreślenie linii paneli to Smoke Tamiyi, okopcenia na ogonie to Tensocrom Smoke Lifecolor-a i Smoke Tamiyi, różne "wycieki" to cienie Tamiyi. Zapraszam do galerii: pudełko: kalkomanie: oryginał: model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 świetnie wykonany model.Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Bardzo ładny. Podoba się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Bardzo dobry model.Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Bardzo ładnie wykonany. Jedynie co mi nie pasuje, i raczej jest to kluczowe przy tej maszynie, to szkoda że nie udało Ci się uchwycić tej różowej barwy samolotów, charakterystycznej dla malowania RAFu z tamtej operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2013 Ale farba Xtracolora nie jest "różowa". To taki łosoś lekko złamany szarym. Na zdjęciach z wojny i potem z wystaw (pokazów) to te samoloty nie są "różowe" ich kolor zmienia się wraz z oświetleniem. Ale nigdy nie są różowe. Jako anegdotę ktoś chyba na britmodeller przytacza wypowiedź mechanika RAF-u z tamtych czasów, że jak im zabrakło farby do kolejnych maszyn wysyłanych na wojnę to chłopaki biegli do ichniej sieci budowlanej i kupowali "łososiowego" Duluxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Kolejny piękny model z Twojej kolekcji. Z tym różowym wg. mnie sprawa dyskusyjna.. Osobiście podzielam opinię Ariela. Jak się Tobie malowało tym Xtracolorem i czym go rozcienczałeś? To prawda że bardzo długo schną te farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Wielkie brawa...model świetnie się prezentuje...bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 model znakomity i z kapitalnym nose artem w dyskusję odcieniową się nie wdaję, bo wg.mnie nie da się oddać dokładnie każdego koloru i liczy się ogólny odbiór modelu, który dla mnie jest bombowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2013 Jak się Tobie malowało tym Xtracolorem i czym go rozcienczałeś? To prawda że bardzo długo schną te farby? Te farby (a dokładniej ta farba) to poezja malowania - drobniutki pigment, leci jak woda, ładnie przylega. Rozcieńczałem LT Gunze, zero problemów. A co schnięcia to... ok. 5 dni w pudełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Bardzo mi się podoba, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Malowanie poezja, bardzo mi się podobały Tornada w tym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Bardzo ładne linie blach i cieniowanie. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreator86 Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 jestem na tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Fajnie, efektownie, widać mnóstwo pracy. Z minusów to krzywo wklejone zbiorniki podwieszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Bardzo ładne Tornado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Dzięki uwagom forumowiczów poprawiłem hamulce aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi