karambolis8 Napisano 9 Marca 2014 Share Napisano 9 Marca 2014 Witam. Ukończyłem kolejny z rozgrzebanych dawno modeli. Nie widziałem jeszcze na żadnym forum Jastrzębia w tym malowaniu. Kalki wyprodukowane przez AAD kładły się średnio. Mimo że jakościowo są bardzo dobre, to z powodu trudnego kształtu i pomimo polewania hypersolem Agamy, nie opanowałem pomarszczenia na krawędziach. Następnym razem zrobiłbym do masek. Trochę zabawy było z dopasowaniem żywicznych odlewów CFT z Kinetica ale z pomocą CA dałem radę. Te z CMK też mam ale w ogóle do Revella nie pasują. Statecznik był rzeźbiony, żeby dopasować go do naszej wersji. Przeróbki objęły też pokrywy podwozia - wykonane od podstaw z blaszek i polistyrenu. Hamulce aero sklejone z blaszek Parta. Prezentują się dosyć fajnie, ale są trudne w montażu i bardzo delikatne. Kilka razy je oderwałem podczas malowania i teraz podczas zdjęć też musiały oberwać, bo widzę że są krzywo. Dysza Airesa. Dedykowana do Hasegawy i trochę trzeba było poszpachlować, ale bez większego problemu. Uzbrojenie i pylony sztukowane z innych zestawów. Brudzenie na spodzie może być kontrowersyjne, świadomie trochę przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 9 Marca 2014 Share Napisano 9 Marca 2014 tylko nie przekraczaj prędkości bo kalki odpadną jak z oryginału fajny model ,dusza super wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Nie no, rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 To malowanko CFT to zdaje się jedynie fantazja producenta kalkomanii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Wyszło sympatycznie, naprawdę, ale mam jedną uwagę. Wash robiłeś przed kalkami, prawda? Odcina się to bardzo mocno na CFT. Dysza wylotowa mi się podoba - co to za blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Marca 2014 Autor Share Napisano 10 Marca 2014 Wash był robiony po kalkach, ale CFT ominął z premedytacją ;) Tak mi się wydawało słusznie. Linie podziału są tam bardzo rozlazłe, dodatkowo spłycone przez kalkomanię - nie wyglądałoby to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Może jakimś jaśniejszym kolorem? Teraz wygląda to strasznie gładko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Fajny Viper. W porównaniu z oryginałem osłona kabiny wygląda blado, maźnij to może lekko przyciemnionym sido... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Podoba mi się. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: AJ-37 Viggen - Heller 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Marca 2014 Autor Share Napisano 10 Marca 2014 Dzięki wszystkim. Fajnie, że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Świetny model, jak to zwykle u Ciebie. Naprawdę bardzo, bardzo mi się podoba. Ale mam jedno zastrzeżenie: czy ten sniper pod celowo nie ma szybki, czy to przypadek? I jeszcze pytanie: możesz ze szczegółami opisać jak malowałeś dysze silnika. By wygląda wyrąbiście wspaniale. Ale tu tez mam uwagę. Sam wylot dyszy masz mocno ubielony (jak rozumiem to utleniony tytan). Czy jednak nie kusiło Cię, żeby bardziej tę dyszę zróżnicować, jak np. na tym zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Marca 2014 Autor Share Napisano 11 Marca 2014 Dysza malowana metalizeram MM jako że nie jest narażona na ścieranie. Czarny to Jet Exhaust, jaśniejsze to titanium czy magnesium. Przecierki suchym pędzlem aluminium i steel. Wnętrze jest pomalowane matowym white primerem i brudzone cieniami tamiya. Sniper jest bez szybki bo tymczasem nie mam jej z czego zrobić. Od ręki pędzlem nie namaluję, w resztkach kalkomanii niczego odpowiedniego nie znalazłem. Nie jest przyklejony, tylko na wcisk, więc można poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2014 Share Napisano 11 Marca 2014 Polecam polistyren clear Evergreen, można ładne szybki powycinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Marca 2014 Share Napisano 11 Marca 2014 Model wygląda poprawnie, ale moim zdaniem bez rewelacji... Zabrakło nieco wykończenia detali, być może powodował to pośpiech? Brak washa na zbiornikach kadłubowych wygląda niekonsekwentnie, tym bardziej że na reszcie modelu jest bardzo ostry (skoro rowki na konformach niezbyt nadawały się do washowania, można to było zrobić np. cienkim ołówkiem). Brak zaznaczenia szybek snajpera to tylko jeden z detali. Brakuje także np. podmalowania widocznej części spadochronu albo świateł pozycyjnych na piramidkach pod kabiną. A w podnoszonej części osłony kabiny zabrakło czarnej lamówki (ciekawe, że w stałej części jest). Dziwnie też wyglądają plamy kamo: na prawym stateczniku widać charakterystyczne przyciemnienie brzegów, a na reszcie modelu już się nie chciało tego zrobić? W sumie wszystko to drobiazgi, łatwe zresztą w większości do poprawienia, ale rzutują na efekt końcowy. Oznakowanie ciekawe i oryginalne, choć taka łowicka wycinanka osobiście niezbyt przypada mi do gustu. Podobnie jak podwieszenie wszystkiego co matka natura dała, nie dość że zbiorniki konforemne, to podskrzydłowe i jeszcze podkadłubowy... Misja za Ural jak nic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2014 Share Napisano 11 Marca 2014 Byle na Krym starczyło paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Zawsze przyjemnie ogląda się model polskiego F-16. Ale Twój zdaje się nie trzymać geometrii. Albo zdjęcie w widoku od przodu przekłamuje. Jeśli mogę zasugerować, to na samą owiewkę przynajmniej Tamiya smoke by się przydał, bo nasze F-16 mają owiewki przyciemniane. Zachwalanej dyszy przydałoby się przykleić zewnętrzne pióra do blach zwieracza. Bo widać, że odstają. Możesz też metalizerem pociągnąć siatkę wylotu gazów prochowych działka na lewym CFT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Model fajny i daje radę. Styrany delikatnie i z wyczuciem. Spód rządzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Marca 2014 Autor Share Napisano 12 Marca 2014 Dzięki za konstruktywną krytykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Polonik cieszy oko, malowanie też ciekawe, na modelu prezentuje się lepiej niż w oryginale Dobrze by było przyciemnić owiewkę smoke'iem. Ogólnie fajny model, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Zawsze przyjemnie ogląda się model polskiego F-16. W sumie to ciekawe, że tak mało się pokazuje w galeriach polskich F-16 w skali 1/72... Ciekawe, czy nowy "debeściacki" zestaw Tamiya to zmieni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Dla mnie bombowy;) tez w przyszlosci chcialbym takiego popełnić. Mam pytanko ;gdzie można kupić te zywiczne odlewy CFT albo czy jest jakis model F-16 w tej skali, ktory ma juz je w zestawie i bez większych przeróbek można z niego zrobić Polaka? Jestem początkujący i boję się że jakimś bardziej skomplikowanym przeróbką moge nie podołać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 Cześć. CFT w zestawie ma Hasegawa i Kinetic. Możesz też kupić model Academy a CFT osobno od CMK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdk_uk Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 Fajny podoba mi się jedyne co to tygrysie kalki mi nie pasują ale to kwestia gustu.A tak to spoko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Ładny polski orzełek . Pare lat temu utkąłem w Mastercrafcie. Twoja galeria jest inspirująca może skończe to co zaczołem. PZDR i gratulacje z okazji efektu i ukończenia modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212 Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi