marioba Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Witam Szanownych Forumowiczów! Zaczynam lepienie Sturmgeschütz III Ausf.G frühe version, Tamiya 1:35. W środku trochę części w znakomitej jakości.... Modelik będzie mocno waloryzowany. Dokupiłem dwa zestawy Abera. Chciałem dokupić jeszcze błotniki, ale wymiękłem. Może dokupię jeszcze metalową lufę... Pojazd będzie oklejony mocno kontrowersyjnym dla niektórych edkowym Zimmeritem. Jednak po oklejeniu kilku modeli tym "wynalazkiem", myślę że i w tym przypadku będzie OK. Wycięte i policzone gąsienice Tristara, właściwe dla tej wersji tego pojazdu... Warsztat będzie na pewno bardzo długi. Spowolnią mnie blaszki. Poza tym idą wakacje i raczej w domu cały czas nie będę siedział. Inne modele trzeba też skończyć i jakoś pomalować. Myślę że do końca roku uporam się z polepieniem tego do kupy. Wszystkie sugestie, komentarze, brutalne połajanki, czy mocno krytyczne uwagi będą mile widziane. I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Jak juz tak idziesz w te dodatki to lufę kup. Cieszę się że będzie warsztat a nie od razu galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert TG Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Witaj. Przy ekranach błotniki śmiało możesz odpuścić i lufa na początku prac nie jest niezbędna. Myślę, że warto się skoncentrować na spoinach przy łączeniu paneli eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 Witam! Mała aktualizacja. Dokupiłem lufę i przypomniałem sobie że posiadam jeszcze coś od Modelkastena do tego modelu... Prace nad modelem ruszyły. Na początku tak jak zwykle zabrałem się za wannę. Żeby zacząć kleić zimmerit musiałem trochę polepić... Nie pierwszy raz jak lepię "edkowy" zimmerit. Najważniejszy jest klej. Nigdy nie kleję cyjanoakrylem, tylko tym co na zdjęciu. Klej przypomina Wikol. Tak samo wygląda i śmierdzi. Jednak trochę szybciej wysycha i jest strasznie lepki. Klejony panel lepi się jak Scotch Magic, z tym że element trochę "pływa" na modelu i można go przesuwać w dowolnym kierunku i świetnie spasować ze sobą poszczególne panele. Najpierw wycinanie... Lepienie... I druga strona... Zastanawiam się nad przednim pancerzem. Są dwie możliwości. Skłaniam się bardziej do wersji z aplikowanym pancerzem. Ale o tym później... I tyle.... Jak juz tak idziesz w te dodatki to lufę kup Jak widzisz na obrazku powyżej lufa się kupiła... Przy ekranach błotniki śmiało możesz odpuścić Odpuściłem... Myślę, że warto się skoncentrować na spoinach przy łączeniu paneli eduarda Myślę że absolutnie masz rację.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Jak oceniasz skasowanie zimmu na chwilę obecną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 Jak oceniasz skasowanie zimmu na chwilę obecną? Skasowanie???? Krzysiu, doprecyzuj..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 sPasowanie zapewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 Witam! sPasowanie zapewne Spasowanie paneli tak jak zawsze jest wzorcowe! Nie ma do czego się przyczepić. Kilka razy kładłem taki zimmerit i powtarzam jeszcze raz: najważniejszy to klej. Dotyczy to również zimmeritu żywicznego. Mała aktualizacja... Wyciąłem i polepiłem kółka Było trochę piłowania, ale w sumie niewiele... Kółka są pięknie odtworzone, ale przydałby się napis "Continental" albo "Semperit"... Zabrałem się za wydech z osłoną... Polepiony... Pierwsze cięcie płytki Abera... Siatka wklejona... I dolepiony wydech... Pojazd może być polepiony i oklejony zimmeritem w dwóch wersjach: z aplikowanym czołowym pancerzem przykręcanym śrubami, lub bez dodatkowych płyt pancernych. I tu mam lekki problem. Zimmerit jest typu waflowego. Przeszukałem przez ponad dwie godziny internet i znalazłem jedno niewyraźne zdjęcie pojazdu z pancerzem aplikowanym który był pokryty waflowym zimmeritem ( tak chyba mi się wydaje). Znakomita większość pojazdów z takim opancerzeniem pokryta jest tzw. "małą kostką". Jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada zdjęcia wczesnego Stuga G z aplikowanym pancerzem i zimmeritem typu waflowego, to niech podzieli się nimi ze mną. Będę okrutnie wdzięczny. I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Całkiem nieźle wygląda ten trawiony zimmerit. Z uwagą podpatruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Super super, jedziesz dalej. Przyjemnie się ogląda budowę modelu nie dość, że u wytrawnego modelarza, to jeszcze z taką ilością dodatków. 3mam kciuki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 No też podgladam bo ciekawie się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Tak spasowanie. Chyba trzeba będzie zresetować słownik podpowiedzi w telefonie. Wygląda na to żę całkiem dobrze leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Miodek. ten klej nada się też do drobnych metalowych części z blaszek, czy tylko do dużych powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Maja 2014 Share Napisano 13 Maja 2014 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 13 Maja 2014 Autor Share Napisano 13 Maja 2014 Czołem! ten klej nada się też do drobnych metalowych części z blaszek, czy tylko do dużych powierzchni? Tylko duże powierzchnie... Wygląda na to żę całkiem dobrze leży. Nawet bardzo dobrze leży... I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Witam! Mała aktualizacja.... Zalepiłem dziury po wypychaczach... Zlikwidowałem słynne tamiyowskie " prześwity" nad gąsienicami. Księgowym z firmy Tamiya którzy od ponad czterdziestu lat, konsekwentnie oszczędzają tony polistyrenu rocznie robiąc dziury nad gąsienicami, życzę aby przez dwa tygodnie nie mogli zrobić kupy.... Polepiłem wahacze, odboje, amortyzatory, boczne osłony transmisji i napinacze gąsienic... Przylepiłem mocowania błotników... Zadek skończony. Dolepiłem haki holownicze, boczne osłony wydechu, mały hak holowniczy, odblask i łańcuszki... Przymiarka kółek. W przyszłym tygodniu zrobię chyba gąski. I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 Witam! Mała aktualizacja... Prace posuwają się powolutku do przodu. Oblepiłem zimmeritem najtrudniejsze elementy jakim są pokrywy silnika. Chyba wyszło dobrze... No i nie byłbym sobą jakbym nie wsadził w warsztat czegoś z innej bajki... L/70 prawie gotowy do malowania... A tutaj zapraszam do mojej nowej galerii http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=43789 I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2014 Witam! Ponawiam prośbę o zdjęcia jeśli ktoś takowe posiada. Szukam fotek mojego stuga z aplikowanym pancerzem z zimmeritem typu Alkett (waflowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Nie sądzę abyś znalazł taka ciekawostkę. Alkett już pół roku przed wprowadzeniem zimmeritu używał tylko jednorodną przednią płytę. Możesz znaleźć kilka zdjęć w takiej konfiguracji - dokręcana przednie płyta i zimmerit, ale zakładów gdzie przeprowadzano remonty i wykorzystywano kadłuby Pz III czyli MIAG i DB. Natomiast jest to inny zimmerit niż charakterystyczny "wafel" z Alketta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Witam! Nie sądzę abyś znalazł taka ciekawostkę. Absolutnie masz rację, ale jeszcze się łudziłem że może istniał taki pojazd. Poczytałem, popatrzyłem, pogrzebałem tu i ówdzie i klamka zapadła. Mój stug będzie z 80mm jednorodnym pancerzem z zimmeritem Alkett waflowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Witam po długiej przerwie! Czasu kompletnie nie mam na lepienia Stuga. Mimo wakacji zabiegany jestem jak kot z pęcherzem i nawet nie próbuję coś tam podłubać, czy pokleić. Ale coś trzeba robić.... Zaśmiecę warsztat innym pojazdem. Jak nie mam czasu na lepienie, to przynajmniej zacząłem malować coś co polepiłem jakiś czas temu. Pojazd dostał kolor bazowy i kamo. Na tym etapie model zawsze wygląda baaardzo nieciekawie. Ale to dopiero początek zabawy... I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 W tym wypadku Twoje "zaśmiecanie" wątku bardzo mi się podoba. Sam mam na warsztacie takie cudo, teraz mam od kogo podpatrywać wykonanie modelu Lufa jest dokupiona z RBmodel czy z Abera? Z RB jakoś nie mogę trafić na alledrogo. Jeszcze jedna prośba, podał byś numerki farb jakich użyłeś do koloru bazowego i kamo? Podglądam dalej... więcej fotek Jagdpanzer-a... proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Jeśli to Dragon, a na to wygląda, to podejrzewam, że lufa może być zestawowa. Bardzo fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Ciekawe kamo. Najpierw malowałeś plamy, potem je maskowałeś kólkami i baza czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi