Woit Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Wychodzi na to, że to jednak nie jest najlepszy model...Może kupić innego F-14? Dawaj, sklejaj go a następny kup w 1:48. Da się z niego zrobić fajny model. Ten poniżej skleiłem kilkanaście lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Brawo za wybór tematu, będę kibicował. Jeżeli będę potrafił to oczywiście pomogę, ale jak widać chłopaki z grupy są szybsi niż kot na dopalaczu ;) . A może zmienisz malowanie na VF-84? (żartowałem) Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Dzięki za wsparcie panowie. Mój główny cel w modelarstwie to zrobić kiedyś pięknego Tomcata. Na razie wciągnęło mnie lotnictwo zimnowojenne, ale skoro trafił się darmowy kocurek... Traktuję go jako trening i naukę budowy F-14. Na prawdziwą robotę w 1:48 przyjdzie jeszcze czas. Przy okazji: jaki teraz model samolotu w tej skali uznawany jest za najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 W 1:48 Hasegawa. W 1:72 Hasegawa. W 72 Fujimi też jest dosyć dobry. Nowe HobbyBossy choć ładne wizualnie są skopane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 W 1:48 Hasegawa. W 1:72 Hasegawa. W 72 Fujimi też jest dosyć dobry. Nowe HobbyBossy choć ładne wizualnie są skopane. A to zalezy...1:48 - Ostatnio trendy jest kleic Italeri a HB posiada straszna "wade" dla ortodoksow "przekoszone" lekko wloty (ale tylko dla tych co to widza, albo chca widziec) poza tym same plusy, swietna skladalnosc, bogate wyposazenie (przy cenie jak za pusta Hasegawe). Zreszta spojrz na warsztaty Bladego i Giuseppe, ja na warsztat tez wzialem HB. Na walke z Hase czuje sie za slaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Raz kupiłem model Hasy, ze 20 lat temu, i był to Tomcat. Kiepska jakość, dużo nadlewek. Jakoś mnie zraziła ta firma do siebie. W takim razie kupię HB, może nawet już teraz, żeby zaplanować dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Raz kupiłem model Hasy, ze 20 lat temu, i był to Tomcat.Kiepska jakość, dużo nadlewek. Jakoś mnie zraziła ta firma do siebie. Wiesz Solo... Hase robiła dwa Tomcaty, zwykły, uproszczony z wypukłymi liniami i ten drugi seria "K" zdecydowanie lepszy, z wgłębnymi liniami , oddzielnymi slotami i mała blaszką no i zdecydowanie droższy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Jak z blaszką to ja miałem ten z blaszką i o tym właśnie pisałem. Jakiś czas temu ten rozgrzebany model przekazałem Spitonowi, więc nie mogę sprawdzić numeru produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Wczoraj doszły do mnie pierwsze dodatki. Fajne te foteliki, bardzo ładne detale, nawet jak na 72, jestem pod wrażeniem: Czujniki z Mastera. To takie maleństwo, a jak na wielokrotnym powiększeniu widać, wytoczone niesamowicie precyzyjnie. Ech, szkoda że Master nie robi innych dodatków, z taką jakością miażdżyliby rynek. Mam jeszcze dwa pytania: 1. Kolor poduszek na fotelach - wyczytałem gdzieś, że może to być Cockpit Green Tamki XF-71, który faktycznie wygląda podobnie do tego co widziałem na zdjęciach. Używacie jakiegoś innego może? 2. Czy znacie jakieś dobre walkaroundy Tomcata, poza tymi na Primeportal.net, które byście mi mogli polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 Hasegawa jest naprawdę niezła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2014 Ech, piękny... Moje ulubione malowanie Tomcata - z czarnymi statecznikami. Ale kupię sobie pewnie Tomcata HB, z tego co słyszę, chyba to najlepszy wybór na dzień dzisiejszy. Hasegawie jednak nie ufam. Wolę mieć model minimalnie niezgodny merytorycznie z oryginałem, ale z pięknymi detalami i dobrze spasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Czerwca 2014 Share Napisano 19 Czerwca 2014 Jak gęsto usiane nity to dla Ciebie piękne detale... HB brakuje finezji i przemyślanych rozwiązań, które ma Hasegawa. Np w 1/72 pokrywy podwozia odlane razem z kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 19 Czerwca 2014 Share Napisano 19 Czerwca 2014 MÓWIMY O 48 ;) jeżeli chodzi o HB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 Tak z ciekawości spytam: Wy panowie z Grupy, to po ile tych Tomcatów w życiu zrobiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 Przejrzyj forum, odwiedź stoisko Tomcatskych na wystawach. Zrobili. Poza tym wiesz - tu nie chodzi o ilość, lecz jakość - a ta płynie m.in. z wnikliwej wiedzy o pierwowzorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 Powiem za siebie. 3x italerka, 1x Academy, 1xMastercraft, 1x Hobbyboss, 3x Hasegawa, to w 48 1x hasegawa w 72 1x Dragon w 144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 Robi wrażenie. Szkoda, że na Waszych stronach (bo znalazłem je chyba ze 2 albo i 3 różne zdaje się) nie macie tych modeli pokazanych, chętnie bym popatrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 Taa, Blady to nawet chyba dostal jakis certyfikat od Grummana Ja tam cienki jestem, 1x72, 1x144 i rozbabrane 2x144 + 1x48. Strona... fakt, trzeba bedzie uzupelnic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 Jaki certyfikat? Może latać Kocurkiem? No i gdzie dokładnie ta strona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 Jaki certyfikat? Na montaż produktu pod nazwą Grumman F-14 Tomcat Może latać Kocurkiem? Na razie jako RIO, ale pracuje nad tym i jest w końcowej fazie szkolenia na przedni fotel No i gdzie dokładnie ta strona? http://tomcatsky.strefa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 Strona być może fajna, ale jeszcze gdyby tak tam linki w menu działały... EDIT: A jednak niektóre działają... A już się napaliłem na Warsztaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 EDIT: A jednak niektóre działają... A już się napaliłem na Warsztaty... No niestety, praca, modelowanie, rodzina, grupa, strona, na wszystko musi być czas a tego zawsze mało..... 3x Hasegawa i na pierwszym planie HobbyBoss Znajdziesz moje portfolio na forum, ale zdjęcia zaczną działać od 1 jak się limit na Photobucket odnowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2014 Piękne, po prostu. Jak maskowałeś dysze silników? To mnie zastanawia jak to zrobić, bo te kształty są takie nieregularne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszM Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Cześć! Jako, że temat żywy i może nie koniecznie dotyczy tylko budowy zestawu Solo, chciałbym tutaj zadać pytanie dotyczące Tomcata o numerach 164340. A mianowicie, czy posiada ktoś zdjęcia tegoż Kocura? Byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli chodzi o temat wątku. Ja osobiście czekam na etap malowania. Dla mnie zawsze ciekawy w twoim, Solo wykonaniu. Obszerna dokumentacja fotograficzna mile widziana ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2014 Malowanie to będzie jak malowanie. Model będzie raczej świeży, z niewielkimi zabrudzeniami i efektami zużycia, tak jak na zdjęciach które znalazłem. Na nich Tomcat jest niemalże jak z fabryki. Nie planuję żadnych szaleństw w tym temacie. Model ma być relaksacyjny, a co z tego założenia wyjdzie, to czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi