Super Moderator Reflect Napisano 29 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2014 Witam, 189.5 godzin rozłożone podczas 116 dni budowy zaowocowało wreszcie ukończonym modelem (Warsztat tutaj). Wczoraj model został po raz pierwszy zaprezentowany publice podczas lokalnej wystawy London-Dartford gdzie otrzymał złoty medal w swojej kategorii. Prezentacja ma dwie części - pierwsza multimedialna, którą można zobaczyć pod TYM adresem. oraz wybrane zdjęcia poniżej, lub kompletna sesja finalna TUTAJ. Fotki wnętrza przed zamknięciem górnej części kadłuba: I jeszcze kilka fotek z próbną podstaweczką... pozdrawiam serdecznie Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Kurde widziałem warsztat i w paru miejscach byłem hmmm...(sceptyczny) ale efekt finalny to coś pięknego.Świetny model ,brudzenie jet ok. Minus nie widać wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Reflect - model naprawdę świetnie zrobiony i bardzo mnie się podoba. Ale zdjęcia w galerii... Porażka! Prześwietlone aż mdłe, balans bieli ustawiony niewłaściwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 W zdjęciach jest zasadnicza różnica. Warto posiedzieć nad zdjęciami i wyciągnąć z nich to co udało się kol. WISA. Co do modelu fajny. BTR to sprawdzony temat. Świetne malowanie, niestety zepsute (wg. mojej opinii) brudzeniem. Uważam, że co za dużo to nie zdrowo, a takie maksymalne brudzenie, podsuwa mi myśl, że modelarz coś gdzieś schrzanił i chce ukryć niedociągnięcia takim brudzeniem. Pozdrawiam. Maciej BUDYŃ Bedyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Witam. Model swietny i gratulacje z nagrody. Ale jak napisal poprzednik przesadziles z brudzeniem . Afgan ... hmm raczej takiej ilosci blota tam nie maja, glownie pustynia i tremu podobne klimaty. Sprobuj usunac troche tego blocka .Sorry za pisownie na tym kompie nie mam slownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Warsztat zapowiadał fantastyczny model, galeria to niestety trochę rozczarowanie. Koledzy wspomnieli o zdjęciach (to łatwe do poprawienia, jak i niezbędne, bo sporo ujmują modelowi), ale brudzenie także i mnie nie przekonało (zwłaszcza na kołach). Niby jest dobrze, ale coś gdzieś nie halo... Moim skromnym zdaniem tak świetnie pomalowany, postarzony i "zmęczony" pojazd dużo lepiej wyglądałby tylko z kurzem. Oczywiście to moja subiektywna opinia, Ty miałeś inną wizję modelu i wcale moja prawda nie musi być najmojsza Tym bardziej, że na docelowej dioramie i z figurkami wszystko może dużo lepiej zagrać. Technicznie za całość, sposób prowadzenia warsztatu i za prezentację multimedialną w galerii - wielkie brawa (z takim trochę ciamkaniem małego niezadowolenia na końcu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Model piękny i na początku go nie poznałem mimo tego, że oglądałem warsztat. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2014 Cześć Zdjęcia za chwilkę ulegną poprawie (wystarczy odświeżyć tę stronę). Przepraszam, za nie, ale nie miałem totalnie czasu ich robić od razu na cacy (obowiązki rodzinne musiały zostać dopełnione). Przyjmuję słowa krytyki, no cóż - może mój następny model bardziej Wam przypadnie do gustu... pozdrawiam serdeczni Christian P.S. Afganistan słynie z błota... ono jest podstawą tego kraju ;-) P.S.2. @Wisa Zdjęcia poprawiłem trochę wbrew sobie... bo choć pracuję zawodowo z Photoshopem ponad 20 lat to trochę się brzydzę sztucznemu naginaniu prawdy - niestety Twoje zabiegi zmieniły kolor i wysycenie barwne mojej pracy - ta amfibia tak nie wygląda. Ona jest zakurzona i mdła... no ale jak napisałem - podlegam opiniom więc foty troszkę podkręciłem (ale niewiele - mam nadzieję, że będziesz zadowolony). P.S.3 Najwierniejszy oryginałowi kolorystycznemu... jest mój film - zapraszam - może was jednak przekona ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Niestety, na filmie jest tylko jeden moment na którym widać prawidłową kolorystykę modelu. I bardziej zbliża się ona ku mojej wizji Balans bieli generalnie na filmie też "leży". Tło podobnie jak na zdjęciach zamiast być białe jest po prostu żółte. No i zdecydowanie za jasno! Ale cóż... Już wcześniej pisałem o pewnych aspektach fotografii, jak widać bez pozytywnego skutku...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Po obejrzeniu filmu nadal uważam ze model jest super , tylko jak dla mnie za dużo błota. Pisałeś o Afganistanie dlatego moja pierwsza reakcja, przy innej scenerii po prostu perfekcyjny. Szkoda ze w galerii nie pokazałeś oświetlonego wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Mnie się za to bardzo podoba - tak po prostu, na pierwszy rzut oka. Mam nadzieję go kiedyś ujrzeć w realu. I oczywiście gratulacje za otrzymaną nagrodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 mnie tez się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Reflect - widziałem całkiem sporo programów dokumentalnych o Afganistanie, zarówno o ekspedycji radzieckiej jak i obecnej i jedno co mogę powiedzieć, że tam króluje pył i kurz nie błoto. Kurzenie wyszło rewelacyjnie, za dużo błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Warsztat mnie zszokował pozytywnie, te wszystkie siuwaksy jak mówią, zazdroszczę. Model podoba się,taki też chcę, błoto kwestia gustu, mi się podoba. Zdjęcia mi też brakuje kontrastu, ale ja też bym podkręcał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2014 Dziękuję za wszystkie komentarze. Sprawę fotografii mam na uwadze, będę jeszcze ten model w przyszłości fotografował i postaram się coś zaradzić. Co zaś się tyczy błota i jego ilości, no to akurat nie mam nic na swoją obronę, bo w Afganistanie nie byłem, aczkolwiek faktem jest i tego będę się trzymał, że to kraj który słynie z błota i gliny. Oczywiście w porze suchej, jest pył i kurz, ale to nie jest kraj pustynny. Co oczywiście nie zmienia faktu, że każdy ma inne wyobrażenie - ja to jak najbardziej szanuję. Może jednak dla rozwiania wątpliwości podeprę się rodzimym blogiem Marcina Ogdowskiego - zapraszam do lektury tutaj. Samo brudznie, nie będę ukrywał, że było totalną impresją i badaniem gruntu (raczej lepkiego). Ot mój czwarty w życiu model - hihihihi... pozdrawiam serdecznie Was wszystkich! Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Model klasny i priekrasny. Gratuluje odznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Czerwca 2014 Cześć Dziś wreszcie usiadłem w pracy przed kalibrowanym monitorem i poprawiłem wszystkie foty - jeśli się teraz nie będzie podobać to już tylko nowa sesja zdjęciowa powinna uratować honor ;-) pozdrawiam Christian P.S. Wystarczy zerknąć na pierwszy post i odświeżyć stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Model i zdjęcia super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 I od razu mi się bardziej podoba Bardzo chętnie zobaczyłbym go na żywo, nie tylko w celu zobaczenia z bliska wszystkich wodotrysków, ale też i po to, żeby zobaczyć jak to jest naprawdę z tymi kolorami. Bo z tego co pisałeś, to właśnie teraz mogą być one nieco przekłamane. W każdym razie wygląda bardzo dobrze, a jeszcze lepiej taki trochę monochromatyczny beteer będzie wyglądał z kolorowym Mercedesem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Czerwca 2014 Cześć kubisz No właśnie do tego cały czas parłem, że sztuczne zmiany w zdjęciach powodują przekłamania kolorystyczne. Model w rzeczywistości jest blady i zakurzony. Określenie mdły jest jak najbardziej właściwe. Ale już koniec tej tyrady kolorystycznej - hehehe. Wiadomo - jeden woli panienki z silikonami, inny naturale :-) A ja jeszcze lubię przy świetle - co by widzieć detale - heheheheh pozdrawiam serdecznie Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Piękny, rewelacja - gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Jak dla mnie za dużo na nim syfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Model z czerwca. Ups. Nie wiem czemu nie widziałem go wcześniej. Jeden z lepszych kołowych pojazdów jakich widziałem w tym roku na forum. Super. Koce wewnątrz słabo wyglądają. Reszta piękna. I błoto jest piękne. Ale nie cudowne bo widziałem lepsze Nie wiem jak robiłeś błotko ale próbowałeś techniki; maczając pędzla w pigmencie i aerografem psikając samym powietrzem na pędzel. Pędzel oczywiście kilka cm od modelu.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kommar Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Bardzo dobra praca. Wprawdzie współczesnych nie robię (na razie) model mi się podoba, malowanie super, zabrudzenia OK.Gratuluję nagrody i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi