Solo Napisano 8 Września 2014 Autor Share Napisano 8 Września 2014 Nie, jak coś zaczynam to kończę, taką mam zasadę. Zresztą nie przesadzajmy, robiłem modele które miały większe wady na wczesnym etapie budowy i na koniec ładne malowanie załatwiało sprawę. Trochę straciłem serce do tego modelu, bo przy jego budowie natrafiłem na zbyt wiele kłopotów technicznych, ale to nie znaczy że mam go porzucić. Zrobię go tak dobrze jak potrafię, a wyjdzie jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Będziemy więc mieli: 1. Różne skrzydła. 2. Zanikające linie podziału. 3. Zalane linie podziału. 4. Krzywe linie podziału. 5. Malowane ołówkiem linie podziału na płaskich powierzchniach. Idziesz na niepokojąco dużą liczbę kompromisów, czego w poprzednich warsztatach nie robiłeś. I weź tu pokaż swój model, eh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloszek28 Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Zrobię go tak dobrze jak potrafię, a wyjdzie jak wyjdzie. I tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Września 2014 Autor Share Napisano 8 Września 2014 Nauczka na przyszłość: nigdy więcej 1:72. Albo przynajmniej: nigdy więcej 1:72 z wnękami podwozia i kabiną z żywicy. Za bardzo stresujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Nauczka na przyszłość: nigdy więcej 1:72.Albo przynajmniej: nigdy więcej 1:72 z wnękami podwozia i kabiną z żywicy. Za bardzo stresujące. Mięczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Nauczka na przyszłość: nigdy więcej 1:72.Albo przynajmniej: nigdy więcej 1:72 z wnękami podwozia i kabiną z żywicy. Za bardzo stresujące. I tak ci sie dziwie że w ogóle zabrałeś się za model własnie F-16 w 1/72. Bo ogónie jest to mały płatowiec w porównaniu z np F-15 cz F-14, które można śmiało w 1/72 sklejać. Ja np nie jestem w stanie takiej malizny jak "szesnastka" skleić w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloszek28 Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Dajcie chłopu lepić. Jak się nie podoba, ulepić lepszy i się pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Widzę że malowanie górnej części samolotu już niebawem , więc przypominam się z prośbą o fotki z etapów i technik maskowania kamuflażu. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2014 Autor Share Napisano 9 Września 2014 Dobrze, na specjalne życzenie będzie krok po kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Dziękuję , niebawem chciałbym przesiąść się z śmigłowców na samoloty a że najbardziej podobają mi się kamuflaże wielokolorowe przyda mi się taki mały tutorial w kolejności malowania kolorów i technik ich maskowania. Czekam z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Września 2014 Autor Share Napisano 9 Września 2014 Tak po prawdzie to nie ma w tym wszystkim jakiejś głębszej filozofii. Malujesz pierwszy kolor, odgraniczasz go wałkiem patafixu i maskujesz to co ma zostać, malujesz drugi kolor, i tak do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 Jakoś nie mogę się zmusić do malowania kamuflażu, pomalowałem więc dyszę silnika. Brakowało mi przez długi czas właściwego metalizera, który oddałby taką smolistą, ale trochę też metaliczną czerń oryginału, aż trafiłem przypadkiem na bardzo dobry kolor MC214, czyli Dark Iron. Zrobiłem podkład z ciemnej stali Alclada, a na to wszystko dodałem solidną warstwę "węglowego" pigmentu, z obowiązkowymi przetarciami. Środek dyszy to czarny podkład, biała i kremowa farba, oraz czarny i biały pigment. Zewnętrzna strona tego co w środku to zwykły Alclad: gunmetal oraz aluminium. Elementy są tylko wsadzone jeden w drugi, dlatego wyszło trochę nierówno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Środek dyszy wyszedł super, ale z zewnątrz wygląda trochę dziwnie ... chyba że coś jeszcze będzie na to malowane ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 Nie, nie będzie. Bo ta dysza tak wygląda. Oto oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Tak wiem źle się wyraziłem, chodzi mi że w oryginale ona jest mniej "grudkowata" bardziej powiedzmy gładka. Ale w sumie z resztę modelu może wyglądać lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 Hmmm, jakby to powiedzieć. Na zdjęciu mojej dyszy widzisz ją powiększoną ze 20 razy. Na zdjęciu dyszy prawdziwego samolotu widzisz ją pomniejszoną gdzieś tak ze 200 razy. To chyba jasne, że faktura powierzchni musi się różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 No niby tak. Z resztą już się nie wtrącam tak czy siak, mnie osobiście się naprawdę podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Może pokuś się o odwzorowanie faktury włókna węglowego. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 Może inną razą. A tak wygląda ta dysza w samym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 Skoro już mam wszystko rozpoczęte, to pomyślałem że skończę ten silnik. Pomalowana jest także turbinka i "wiatraczek", choć i tak tego w środku nie będzie widać. Nie pomalowałem rury w środku białymi przebarwieniami, bo całkowicie nic tam nie widać. Może potem pomiziam tam w środku białym pigmentem, ale nie sądzę. Tak to teraz wygląda i jestem z tej dyszy bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 Ok, jest jak jest. Poprawiłem trochę jet exhaustem, co chyba nieco wygładziło fakturę powierzchni i nadało jej lekko brązowawy odcień. Przetarcia też się lekkie pojawiły, nawet nie wiem czy nie za mocne. Całość została już sklejona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 Wreszcie wziąłem się w garść i zacząłem malowanie kamuflażu samolotu. Muszę przyznać, że Sufa ma bardzo skomplikowany wzór kamuflażu, co przy tak malutkim modelu jest dla mnie nie lada wyzwaniem, żeby to co namaluję przypominało kształty plam na prawdziwych maszynach. Zacząłem od rozrysowania ołówkiem orientacyjnych obszarów dla pierwszego koloru, czyli żółtego C313. Potem zamaskowałem wszystkie krawędzie obszarów, które mają zostać szare. Następnie położyłem kolor bazowy. Kolor ten jest bardzo jasny, co mnie trochę martwi, bo na zdjęciach oryginał wygląda na ciemniejszy. Nieco go zróżnicowałem mieszanką bazowego i C310 (brąz, drugi kolor kamuflażu), wszystko na koniec cieniując filtrem z koloru bazowego. Wyszło mi bardzo delikatne zróżnicowanie, tak jak to wygląda na zdjęciach - tam zróżnicowania praktycznie w ogóle nie widać. Sam jestem teraz ciekaw jak po wszystkim będzie wyglądać to z położonym washem. Cóż, jeden wielki eksperyment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2014 Autor Share Napisano 14 Września 2014 Skończyłem uzbrojenie A/G. I w takiej konfiguracji samolot będzie się prezentował w finale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 14 Września 2014 Share Napisano 14 Września 2014 Pierwszy kolor jak najbardziej OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2014 Autor Share Napisano 14 Września 2014 Kolor jak kolor. Po prostu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi