Gość Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Nie wiedziales, ze sowieci produkowali Sindewindery na usanskiej licencji? Tak jak w prylu produkowano Pepsi-Colę i Berliety? Na takiej samej licencji na której chińczycy produkują większość swoich samochodów obecnie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Nie wiedziales, ze sowieci produkowali Sindewindery na usanskiej licencji? Tak jak w prylu produkowano Pepsi-Colę i Berliety? Ale licencji, czy wypożyczyli sobie plany bezpłatnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Wypożyczyli sobie bezpłatnie wzorzec licencyjny, a wtedy plany to żaden problem. Sami sobie narysowali kładąc ten wzorzec na dużej kartce i obrysowali ołówkiem Dodam jeszcze, że ponieważ zrobili to ołówkiem kopiowym to niesłusznie poszła w świat wieść że Rosjanie znowu coś z Zachodu skopiowali. A przecież nawet nie z zachodu tylko ze wschodu przyszedł ten wzorzec do licencji. Konkretnie od przodujących w technice rakietowej i miniaturyzacji Chin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2014 Panowie, spokojnie. Dowiedziałem się na innym forum, że te rakiety to radzieckie produkcje K-13 Atoll, używane przez Finów i Finki między innymi na Drakenach. W szwedzkiej wersji ani u mnie ich niestety nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2014 Pylony gotowe. W kolorze metalu pod zbiorniki paliwa, pozostałe pod Sidewindery i Falcony. Hasegawa błędnie podała, aby je wszystkie pomalować srebrnym kolorem. Tak to powinno wyglądać: Starałem się mniej więcej to wszystko pomalować jak na zdjęciach, ale jak widać potrzebne będą małe poprawki, bo airframe aluminium lubi sobie podpływać pod taśmę maskującą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2014 Zrobiłem ostatnio mały risercz dotyczący prawidłowego uzbrojenia do mojego modelu. Co udało mi się ustalić, a co może innym także się przyda. Jak wiadomo Drakeny, w zależności od wersji przenosiły głównie trzy rodzaje kierowanych rakiet powietrze-powietrze: - Rb 24 Sidewinder, czyli produkowana przez Szwedów na licencji AIM-9 Sidewinder - Rb 27, czyli produkowane na licencji przez Szwedów amerykańskie rakiety AIM-26 Falcon - Rb 28, czyli produkowane przez Szwedów na amerykańskiej licencji rakiety AIM-4 Falcon. Teraz trochę szczegółów: Rb 24, z tego co udało mi się ustalić występowały w dwóch wersjach: - Rb 24B był to amerykański AIM-9B Sidewinder - Rb 24J był to amerykański AIM9J (lub P) Sidewinder. Rb 24B oficjalnie był przenoszony przez Drakeny w wersjach A, B, D oraz F. Rb 24J był przenoszony przez Drakeny w wersjach D, F i J. Według tego co udało mi się ustalić na jednym ze szwedzkich for dyskusyjnych, wersja rakiety Rb 24B była jednak używana także w maszynach w wersji J, czyli takiej jaką robię. Rb 27 występował w jednej wersji (bez oznaczeń literowych). Amerykanie produkowali dwie wersje: A, z głowicą nuklearną, oraz B, z głowicą konwencjonalną, obie naprowadzane na cel radarowo. Szwedzi naturalnie produkowali wersję B, czyli z głowicą konwencjonalną. Rb 27 była przenoszona przez wersje Drakenów F oraz J. Rb 28 występował także w jednej wersji. Była to produkowana na licencji amerykańska rakieta AIM-4 Falcon w wersji C (lub D, tego nie udało mi się dokładnie ustalić), w każdym razie obie rakiety miały te same rozmiary i były naprowadzane termicznie, więc pod kątem robienia modelu nie powinno mieć to znaczenia. Rb 28 były przenoszone przez Drakeny w wersjach F i J. Szwedzi są zgodni co do tego, że rakiety ćwiczebne był malowanie zielonym kolorem, bojowe był w kolorze białym, więc tutaj wątpliwości nie ma. Zdecydowałem, że mojego Drakena uzbroję w 2xRb 24B (brak dobrych Sidewinderów w wersji J (P) w skali 1:48 na rynku, chyba praktycznie tylko w zestawie Weapon Set C Hasegawy) oraz 2xRb 28. Rb 24B będą to eduardowskie AIM-9B Sidewinder, a Rb 28 to AIM-4D Falcon z zestawu Weapon Set C Hasegawy, choć nie wykluczam zakupu zestawu z Maestro Models, zobaczymy. I jeszcze kilka fotografii: Rb 28: Rb 28 a poniżej Rb 27, druga podwieszona rakieta to prawdopodobnie rosyjska (produkowana na licencji) R-S3: Od lewej: Rb 24B, Rb 24J, Rb 27, Rb 28: Rb 24J: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 O widzą kawał roboty z tymi rakietami miałeś żaby to znaleźć. Podejrzewam że info o ich odpowiednikach w lotnictwie szwedzkim trudno było znaleźć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2014 Akurat informacje o szwedzkich odpowiednikach są łatwe do znalezienia, wystarczy zerknąć na opisy Sidewinderów i Falconów. Znacznie trudniejsze było ustalenie które konkretnie wersje amerykańskich rakiet są konkretnymi odpowiednikami szwedzkich pocisków. Szczególnie kłopotliwe było to w przypadku ichnich wersji Sidewinderów. Malowanie to także był kłopot, bo różne opinie się pojawiały tu i tam. Na szczęście na jednym z anglojęzycznych for spotkałem kilku pasjonatów Drakenów i oni rozwiali moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2014 Korekta posta o rakietach. Rakiety Rb 24B nie był jednak przenoszone przez wersje J Drakena, tak więc nie mam wyjścia i zrobię model z rakietami Rb 24J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Sorki że ciągle o tym samym, ale sytuacja zmienia się dynamicznie. Według Matsa Lindegrena, ponoć jednego z najlepszych ekspertów od Drakenów, Draken J-35J jednak latał z podczepionymi Rb 24B. Według dokumentacji ze Swedish Missile Museum (kurka, oni to mają muzea...) - nie latał. Postanowiłem jednak zaufać ekspertowi i mój Draken będzie latać ze starymi AIM-9B Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Ciekawe ile osób oprócz ciebie bez sprawdzania w internecie zauważy różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egonzet Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Ważne, że on będzie wiedział! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Nie żeby to dla mnie było aż takie ważne, no ale skoro można, a do tego Eduard zrobił ładne rakiety, to dlaczego nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Przecież to był tylko żart ja zawsze uważam że model ma się przede wszystkim podobać AUTOROWI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Ważne, czy nie ważne, jak najdzie mnie ochota na Drakena, to przyjemnie będzie odkopać wątek z tyloma informacjami. I choć kupiłem swojego ze względu na biało-czerwone austriackie malowanie, to coraz bardziej mnie ciągnie ku "naturalnemu" szwedzkiemu. Dzięki Solo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Hasa powinna mi odpalić prowizję, bo nie wiem ile osób w ostatnich tygodniach pisało mi, że dzięki mojemu warsztatowi kupili sobie ten model. Naturalnie to bardzo miłe, bo odbieram to jako akceptację tego co tutaj robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 W sumie Revell też, bo (przynajmniej w 1/72) nr.kat 04352 to przepak Hasegawy Mój Draken to zakup sprzed kilku lat. Fakt - głównie dzięki temu wątkowi patrzę na niego z rosnącym apetytem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Ignoruj tego 1:72, kup 1:48 (choć trudno go teraz dostać, ale ponoć ma być jakaś reedycja Hasegawy). To jeden z najpiękniej, najstaranniej wydanych modeli jakie widziałem. Gdy trzymam go w dłonie po prostu chce się go robić. Podejrzewam, że jeszcze co najmniej jednego, tym razem w szarym malowaniu, wykonam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 "...i nie wódź nas na pokuszenie.." ;) Zmiana skali kusi, ale to jeszcze nie teraz i nie wszystko na raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Heh, w takim razie więcej nie kuszę, bo faktycznie jeszcze skończysz jak ja, spędzając więcej czasu na zakupach niż na modelowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Raz na jakiś czas chyba wszyscy to przechodzimy. Bo i modelowanie i zakupy są równie i zawsze przyjemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Grudnia 2014 Share Napisano 24 Grudnia 2014 Draken pakowany przez Revella w 72 jest bardzo dobrym modelem. Swietnie zdetalowanym. Mam go i z pewnością kiedyś zlepie ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2014 Praca wre. W ostatnich dniach jakoś nie mogłem się na dłużej zagonić do modelarskiego kieratu, ale w końcu, powolutku jakoś udało się zrobić (prawie w całości) elementy podwozia. W Drakenie jak to u Szwedów: nic nie jest proste. Samolot ten jeździ na pięciu kółkach, z czego na trzech prawie zawsze. Innymi słowy do zrobienia było przednie, główne i tylne podwozie. Pech chciał, że na zdjęciowej dokumentacji widać wyraźnie, że Drakeny mają golenie częściowo pomalowane zielonym kolorem, część części zaś jest metalowa w kolorze także metalowym. Nie było wyjścia, trzeba było przeprosić się z pędzelkiem. Samo podwozie w sumie to kilkadziesiąt części, które na szczęście bardzo dobrze do siebie pasują. Hasegawa zrobiła dobrą robotę i moim zadaniem było tylko wyciąć to z ramek, dodać okablowanie i posklejać. Koła podwozia głównego to Aires. Na zdjęciach nie zmontowanej goleni przedniego podwozia, bo nie pomalowałem kółka. Wszystko przez problem z maskami o którym pisałem wcześniej - a że niestety jestem za leniwy żeby malować to ręcznie, więc czekam na dostawę nowych masek. Zieleń goleni to mieszanka Tamijowskiej XF-11 oraz Gunze H074 w proporcjach 5:3. Pierwszy strzał z tą mieszanką i kolor wyszedł niemal idealny jak na zdjęciach. Metalowe elementy to różne supermetalizery Gunze i Alclady. Kabelki malowane farbkami Vallejo. Tłoki amortyzatorów oklejone srebrną folią samoprzylepną. Na początek: tak wygląda wnęka głównego podwozia na której się wzorowałem: A tak wyszły mi moje golenie: Dodam jeszcze, że nie plecam farby Tamiya XF-85 Rubber Black, bo nie dość że błyszcząca, to jeszcze kolor ma szarawy. Tak więc opony zostaną jeszcze raz pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 25 Grudnia 2014 Share Napisano 25 Grudnia 2014 ... Dodam jeszcze, że nie plecam farby Tamiya XF-85 Rubber Black, bo nie dość że błyszcząca, to jeszcze kolor ma szarawy. Tak więc opony zostaną jeszcze raz pomalowane. Polecam Gunze nr 77 Tire Black ;) Podwozie jak i cała reszta pierwsza klasa Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Grudnia 2014 Share Napisano 25 Grudnia 2014 Dodam jeszcze, że nie plecam farby Tamiya XF-85 Rubber Black, bo nie dość że błyszcząca, to jeszcze kolor ma szarawy. Tak więc opony zostaną jeszcze raz pomalowane. Solo plissssssss Błyszczące to pomalluj matem Szarawe, bo guma jest szarawa a nie czarna. Cholera czasami zachowujesz się jak dziecko zagubione we mgle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi