Skocz do zawartości

Sowiecki pokrak BA10 Hobby Boss 1/35

bożo wpożo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Też mnie interesuje "spasowanie"-mój BA do mnie już idzie.

Jestem po doświadczeniach z Eastern Expressem (obecnie-Zvezda).

Myślę, że z HB nie ma problemów- Chińczycy ostatnio taki już mają standard...

Pozdrawiam i dopinguję!

Cieszę się , że mamy wraz z pokrakiem kibiców

Jak spasowanie tego cudaka ?

Też mnie interesuje "spasowanie"!

Czyżbyś Gorlock miał ochotę na pokracznika ? Po Twoich galeriach widać słabość do "półciężarówek"

Wiec z całą stanowczością Bobrzydal może stwierdzić , że jak dotąd nie było żadnych kłopotów . Jest dosyć duża ilość drobnych części , no ale sam model jest nieduży . Trzeba tylko je po prostu oczyścić . Gumowe opony są bardzo eleganckie, nie mają żadnych farfocli . Silnik i podwozie są ładnie zdetalowane . Zobaczymy co będzie dalej , ale nie spodziewam się raczej jakiś rewolucji . Na pewno trzeba zwrócić uwagę przy lepieniu ramy i doklejaniu mostów , żeby się całość nie zwichrowała . Ja posiłkowałem się kostkami stalowymi i nożami tokarskimi .

A jak Bożydar takie udane fotosy produkuje?

Fajnie , że Ci się podobają . Mniej więcej wygląda to tak , jak na fotografii poniżej :

warsztat1_zps930273d5.jpg

Cieszę się

Skończyłem prace przy szoferce , w zasadzie nie ma sensu tam dłubać , bo szoferka będzie kompletnie niewidoczna :

BA10-C5_zps0e22b168.jpg

BA10-C4_zps1269990d.jpg

i karoseria zarzucona na ramę na sucho, dla nacieszenia mojego oka , tak WIEM , lufa karabinu jest krzywo ! Oklapła, bo żem jej nie pilnował

BA10-C8_zps791fa2b1.jpg

Na łączeniu błotników i kadłuba , trzeba będzie podszpachlować i podszlifować , bo wychodzi delikatna szpara .

Dzięki chłopy !

Krzysiu , rozjaśniłem gunziakowego C135 żółtym i białym i wyszedł dość jasny zielony i położyłem ten kolorek na ciemno brunatny podkład z łorn efektem od AK i delikatnie przecierałem . Potem podpsikiwałem mocno rozcieńczonymi "duck green" C026 i tamijowskim buffe'm XF57 .

Jestem za tym , żeby robić kolorki jaśniejsze , bo potem po nałożeniu wszelkich siuwaksów i tak wszystko mocno ciemnieje ( tych co się nakłada , żeby ZAMASKOWAĆ NIEDORÓBKI )

Jak robisz ruska to wymień osłonę celownika peryskopowego na wieży.

Na jaki ?

Nie wiem jeszcze jaki zrobię , bo pierwotnie chciałem fińczyka , były ładne kalki z Bisona w Jadarze , ale ktoś mi sprzątnął sprzed nosa ....

Więc się będę jeszcze zastanawiał .

Swoją drogą , to na obrazku pudełka na dachu jest antena , i czy mam ją zrobić , czy też będzie to zbrodnia i będę się smażył za to w piekle ?

Mam parę uwag, łopata z boku to powojenna modyfikacja, wywal też tą pseudo tablicę rej. Pamiętaj, że zbudowałeś BA-10M a tych Finowie mieli kilka szt.i z reguły były one przemalowane na zieleń fińską, a od 1943 dostawały kamuflaż 3 kol. W oryginalnym ros.zielonym był używany w 1941 1 BA-10M w 1DPiech. na wieży miał niebieskie swastyki i pionowy pas też niebieski, z przodu na prawym a z tyłu na lewym błotniku białą literę P. Nie miał też osłony na celowniku peryskopowym.

Masz jakieś obrazki w związku z tym , co by podpatrzeć przy malowaniu ? Jakiej wielkości te litery, jakie paski itp itd ?

Usunąć łopatę to jeszcze nie problem ( w ogóle ma jej nie być ? ) , tak samo jak tablicę . Gorzej z niebieskimi swastykami , bo mam tylko czarne .

Sugerowałem się raczej tym obrazkiem :

bison_zps45c0f017.jpg

Obrazków nie mam, ale mam zdjęcia. Czy tak ciężko skorzystać z wyszukiwarki? , wpisując np. SA-kuva, suomi BA-10 itp. Nie sugeruj się tym obrazkiem gdyż w rzeczywistości w tych malowaniach były BA-10 a nie BA-10M. Najprostszy sposób odróżnienia tych typów: BA-10- brak zbiorników paliwa na błotnikach.

No to masz jakieś zdjęcie BA z tym paskiem i literami ? Napisałem do Ciebie PW . Generalnie pouczasz mnie jak mam robić a w zasadzie to jak nie robić , mówisz , że masz zdjęcia, po czym odsyłasz mnie do googla . Świetna pomoc ...

Na stronie , którą podałeś jako oczywistą do szukania malowań BA-10 - każdy wie że na stronie KUVA szuka się takich rzeczy ( mnie się raczej kuva kojarzy z wkuvionym chłopem z wadą wymowy , który nie wymawia "R" ) po sfiltrowaniu wyskoczyło tylko około 30 zdjęć , z czego 80 procent to raczej pojazdy sowieckie i za cholerę nie widziałem tam zdjęć BA z niebieskim paskiem. To pokażesz coś konkretnego , czy będziesz uprawiał "modelarstwo na żądanie ": wywal to , wywal tamto , wywal sramto itp ?

Może ktoś inny ma na ten temat wiedzę , to chętnie razem z pokrakiem skorzystamy