bożo wpożo Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Takiego cudaka lepi teraz Bożydar : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 A jak Bożydar takie udane fotosy produkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Nie wiem jak to jest, że Bożydar lepi cudaki, które teoretycznie w ogóle mnie nie interesują, a ja i tak za każdym razem śledzę regularnie warsztaty Bożydara... Tu też pozaglądam. Lep, Bożydarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Jak spasowanie tego cudaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Też mnie interesuje "spasowanie"-mój BA do mnie już idzie. Jestem po doświadczeniach z Eastern Expressem (obecnie-Zvezda). Myślę, że z HB nie ma problemów- Chińczycy ostatnio taki już mają standard... Pozdrawiam i dopinguję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 Cieszę się , że mamy wraz z pokrakiem kibiców Jak spasowanie tego cudaka ? Też mnie interesuje "spasowanie"! Czyżbyś Gorlock miał ochotę na pokracznika ? Po Twoich galeriach widać słabość do "półciężarówek" Wiec z całą stanowczością Bobrzydal może stwierdzić , że jak dotąd nie było żadnych kłopotów . Jest dosyć duża ilość drobnych części , no ale sam model jest nieduży . Trzeba tylko je po prostu oczyścić . Gumowe opony są bardzo eleganckie, nie mają żadnych farfocli . Silnik i podwozie są ładnie zdetalowane . Zobaczymy co będzie dalej , ale nie spodziewam się raczej jakiś rewolucji . Na pewno trzeba zwrócić uwagę przy lepieniu ramy i doklejaniu mostów , żeby się całość nie zwichrowała . Ja posiłkowałem się kostkami stalowymi i nożami tokarskimi . A jak Bożydar takie udane fotosy produkuje? Fajnie , że Ci się podobają . Mniej więcej wygląda to tak , jak na fotografii poniżej : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Klejenie, klejeniem. Mnie tam bardziej interesuje etap malowania bo wtedy zaczynają dziać się ciekawe rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Nie francuski, ale też brzydki Również czekam z niecierpliwością na relację z malowania. A powinno to wkrótce nastąpić, bo Ba ma mało gąsiennic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 22 Listopada 2014 Autor Share Napisano 22 Listopada 2014 Heloł Pokolorowałem bazowymi kolorkami jakimiś ramę i silnik , bo bez tego nie mogę dalej dolepiać części . Potem się złoszuje u usyfi całość : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 I tutaj też chciałbym bardzo PRZEPROSIĆ Coś dla publiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Ooo!! Bożo lepi ruska!! Zasiadam zatem i paczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Cieszę się Skończyłem prace przy szoferce , w zasadzie nie ma sensu tam dłubać , bo szoferka będzie kompletnie niewidoczna : i karoseria zarzucona na ramę na sucho, dla nacieszenia mojego oka , tak WIEM , lufa karabinu jest krzywo ! Oklapła, bo żem jej nie pilnował Na łączeniu błotników i kadłuba , trzeba będzie podszpachlować i podszlifować , bo wychodzi delikatna szpara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Fajnie to wygląda, silnik jest I klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Jak robisz ruska to wymień osłonę celownika peryskopowego na wieży. Taką jak w modelu używali tylko Finowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Środek ładny. Możesz napisać jakich kolorów użyłeś? Bardzo jasne wyszły, a mnie ostatnio coś wszystko ciemniejsze wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 27 Listopada 2014 Autor Share Napisano 27 Listopada 2014 Dzięki chłopy ! Krzysiu , rozjaśniłem gunziakowego C135 żółtym i białym i wyszedł dość jasny zielony i położyłem ten kolorek na ciemno brunatny podkład z łorn efektem od AK i delikatnie przecierałem . Potem podpsikiwałem mocno rozcieńczonymi "duck green" C026 i tamijowskim buffe'm XF57 . Jestem za tym , żeby robić kolorki jaśniejsze , bo potem po nałożeniu wszelkich siuwaksów i tak wszystko mocno ciemnieje ( tych co się nakłada , żeby ZAMASKOWAĆ NIEDORÓBKI ) Jak robisz ruska to wymień osłonę celownika peryskopowego na wieży. Na jaki ? Nie wiem jeszcze jaki zrobię , bo pierwotnie chciałem fińczyka , były ładne kalki z Bisona w Jadarze , ale ktoś mi sprzątnął sprzed nosa .... Więc się będę jeszcze zastanawiał . Swoją drogą , to na obrazku pudełka na dachu jest antena , i czy mam ją zrobić , czy też będzie to zbrodnia i będę się smażył za to w piekle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 29 Listopada 2014 Autor Share Napisano 29 Listopada 2014 No i pokrak w zasadzie gotów do kolorowania : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Jakie malowanie wybrałeś?? Fin czy Rus?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 29 Listopada 2014 Autor Share Napisano 29 Listopada 2014 Będzie zielony fińczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Kalki już zdobyłeś? Silnik i foteliki pierwsza klasa Ale najciekawsze jeszcze przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 1 Grudnia 2014 Share Napisano 1 Grudnia 2014 Mam parę uwag, łopata z boku to powojenna modyfikacja, wywal też tą pseudo tablicę rej. Pamiętaj, że zbudowałeś BA-10M a tych Finowie mieli kilka szt.i z reguły były one przemalowane na zieleń fińską, a od 1943 dostawały kamuflaż 3 kol. W oryginalnym ros.zielonym był używany w 1941 1 BA-10M w 1DPiech. na wieży miał niebieskie swastyki i pionowy pas też niebieski, z przodu na prawym a z tyłu na lewym błotniku białą literę P. Nie miał też osłony na celowniku peryskopowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 1 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2014 Masz jakieś obrazki w związku z tym , co by podpatrzeć przy malowaniu ? Jakiej wielkości te litery, jakie paski itp itd ? Usunąć łopatę to jeszcze nie problem ( w ogóle ma jej nie być ? ) , tak samo jak tablicę . Gorzej z niebieskimi swastykami , bo mam tylko czarne . Sugerowałem się raczej tym obrazkiem : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Obrazków nie mam, ale mam zdjęcia. Czy tak ciężko skorzystać z wyszukiwarki? , wpisując np. SA-kuva, suomi BA-10 itp. Nie sugeruj się tym obrazkiem gdyż w rzeczywistości w tych malowaniach były BA-10 a nie BA-10M. Najprostszy sposób odróżnienia tych typów: BA-10- brak zbiorników paliwa na błotnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2014 No to masz jakieś zdjęcie BA z tym paskiem i literami ? Napisałem do Ciebie PW . Generalnie pouczasz mnie jak mam robić a w zasadzie to jak nie robić , mówisz , że masz zdjęcia, po czym odsyłasz mnie do googla . Świetna pomoc ... Na stronie , którą podałeś jako oczywistą do szukania malowań BA-10 - każdy wie że na stronie KUVA szuka się takich rzeczy ( mnie się raczej kuva kojarzy z wkuvionym chłopem z wadą wymowy , który nie wymawia "R" ) po sfiltrowaniu wyskoczyło tylko około 30 zdjęć , z czego 80 procent to raczej pojazdy sowieckie i za cholerę nie widziałem tam zdjęć BA z niebieskim paskiem. To pokażesz coś konkretnego , czy będziesz uprawiał "modelarstwo na żądanie ": wywal to , wywal tamto , wywal sramto itp ? Może ktoś inny ma na ten temat wiedzę , to chętnie razem z pokrakiem skorzystamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Zrob go z taka tablicom i łopatom i będzie pienkny . Zieleń fińska? Moze jeszcze Skandynawska i Marsyjanska? Maluj go ruskim zielonym jednolicie i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi