temir 2 Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Witam! Po dłuższej przerwie, ofiarą kolejnej edycji zabawy pt."Zróbmy sobie czołg" padnie tytułowy wyrób rodzimego Mirage'a: Parę słów tytułem wprowadzenia: Wewnątrz pudełka znajdujemy pięć ramek z częściami: ...oraz gumowe gąsienice wraz z liną holowniczą i arkusik kalkomanii : Model można wykonać w jednej z dwóch wersji oznakowania pojazdu armii amerykańskiej z okresu walk w Tunezji: 1 D.Panc. i osobnika o nieokreślonej przynależności - obydwa w klasycznym, jednobarwnym kamuflażu OD. Elementy zestawu są ładnie odlane, bez nadlewek i większych jam skurczowych. Bardzo dobre spasowanie części powoduje że budowa nie nastręcza trudności nawet niezaawansowanym modelarzom a starannie odwzorowane detale sprawiają iż model wykonany nawet prosto z pudełka prezentuje się zadowalająco. Po tym wywodzie można przejść do zabawy: Oryginał: Modelu poddałem niewielkiemu "tjuningowi optycznemu" . Sprowadziło się to głównie do wymiany lufy z zestawowej na produkt RB, luf kaemów i liny holowniczej (bo ta gumowa to ponury żart) oraz dodanie różnych drobnych detali : A żeby później nie zawracać sobie tym głowy od razu skleciłem też podstawkę: C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Bardzo ładny. Na kaemach jakoś "wyryłeś" te otwory wentylacyjne na chłodnicach luf (czy co to jest ) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Bardzo zacny model. Tak się właśnie zastanawiałem gdzie jest Temir? Sexton zakończony? Stuart też fajny temat. Coś mnie jednak martwi, czy lufy tych "trzydziestek" nie są za grube? Tak czy inaczej masz we mnie kibica, mam miejscówkę w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 brakowało mi tych zabaw w robienie sobie czołgu. obserwuję i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Uuu temir wrzucił coś nowego na warsztat. Jak na razie bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Już wygląda super. Zanim ja doprowadzę mojego poczwarka do takiego stanu to zejdzie... mi ze dwa pilniki iglaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 21 Listopada 2014 Autor Share Napisano 21 Listopada 2014 Witam! Bardzo zacny model. Bardzo ładny. Już wygląda super. Uuu temir wrzucił coś nowego na warsztat. Tak się właśnie zastanawiałem gdzie jest Temir? brakowało mi tych zabaw w robienie sobie czołgu. Niemota mną zawładnęła . Sexton zakończony? A gdzie tam! Leży sobie gdzieś w pudełeczku, w ciemnym kącie i kwili cichuteńko oczekując zmiłowania ... Stuart też fajny temat. Jak najbardziej, trochę dziwne że dosyć rzadko podejmowany ... Na kaemach jakoś "wyryłeś" te otwory wentylacyjne na chłodnicach luf (czy co to jest ) Coś mnie jednak martwi, czy lufy tych "trzydziestek" nie są za grube? Pochodzą z zestawu "ExtraTechu" . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Szkoda, naprawdę wielka szkoda, porzuconego projektu z Sextonem zacnie wyglądał. temat z tym M3 widzę że prawie zakończony, a znając Temira to ... pewnie już zakończony, więc jest jakaś szansa że znowu wróci na warsztat. Mam też pytanie może nie do końca związane z Temirowym projektem a związanym z rodziną czołgów Stuart,odnośnie ostatniego wypustu M5A1 z Mirage czy koła wózków jezdnych są późnego typu tłoczone (pełne) czy też jak w poprzednich modelach odlewane z otworami ulgowymi (jak w modelu Temira). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 22 Listopada 2014 Autor Share Napisano 22 Listopada 2014 Witam! Szkoda, naprawdę wielka szkoda, porzuconego projektu z Sextonem zacnie wyglądał. Małe sprostowanie: nie porzucony a jedynie czasowo zawieszony a to duża różnica . Zbyt wiele pracy weń włożyłem aby go sobie tak odpuścić. Może wkrótce jakiś bodziec zmotywuje mnie do podjęcia prac? Kto wie ... temat z tym M3 widzę że prawie zakończony, a znając Temira to ... pewnie już zakończony Tak dobrze to nie ma . Obecnie był surfejser w akcji i niebawem wątek zyska aktualizację. Mam też pytanie może nie do końca związane z Temirowym projektem a związanym z rodziną czołgów Stuart,odnośnie ostatniego wypustu M5A1 z Mirage czy koła wózków jezdnych są późnego typu tłoczone (pełne) czy też jak w poprzednich modelach odlewane z otworami ulgowymi (jak w modelu Temira). Późne ,tłoczone ! Postarali się . Sam model też palce lizać ! Jak mi nie umknie to wrzucę fotkę przy okazji aktualizacji. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 To musi być niezły mikrusek w tej skali. Tak więc każda ingerencja własna zasługuje na uznanie. Poskładany ładnie, teraz kolej na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 22 Listopada 2014 Autor Share Napisano 22 Listopada 2014 Witam! Anonsowany surfejser Gunze 1200 w akcji : Mam też pytanie może nie do końca związane z Temirowym projektem a związanym z rodziną czołgów Stuart,odnośnie ostatniego wypustu M5A1 z Mirage czy koła wózków jezdnych są późnego typu tłoczone (pełne) czy też jak w poprzednich modelach odlewane z otworami ulgowymi . Tak więc na specjalnie na życzenie Sz.Publiczności : C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 A mój z pierwszej setki leżakuje rozgrzebany...chyba go ''przewietrzę'' trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Jak Ci się widzi ten M5? Jest równie dobry jak seria M3? Znaczy się głównie chodzi mi o to, czy na wspólnych wypraskach nie widać już śladów zmęczenia form typu nadlewki, przesunięcia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Jak są już pełne koła to może bym się zabrał za M8 mam konwersję żywiczną CPL Overby's MOTORPOOL, więc może po zakończeniu rozgrzebanych modeli A co do M5 to jak pamiętam Mirage zapowiedziało też tego późnego z osłoną na przeciwlotniczą "trzydziestkę" i osłonami przeciwpiaskowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Na razie jak dla mnie jest fajnie. Czekam na dalsze malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Witam! W związku zainteresowaniem u Sz.Publiczności tematem M5A1 wymęczyłem "in box'a" najnowszego wytpustu Mirage'a viewtopic.php?f=71&t=46427 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Temirze, ze pozwolę sobie na pytanie- kupowałeś WSZYSTKIE kolejne wersje modelu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Witam! Temirze, ze pozwolę sobie na pytanie- kupowałeś WSZYSTKIE kolejne wersje modelu?! Wszystkich nie ale większość tak . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Oż ty... Któryś szczególnie korzystnie wypada? Innymi słowy, i ciekawy, i dobrze wykonany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Pozwolę sobie na garść podpowiedzi dla Lorda pod nieobecność gospodarza. Mnie bardzo przypadł do gustu M3A3 na pudełku z wyzwolenia Paryża. Raz że model fajny, zresztą wszystkie trzymają podobny poziom co jakiś czas jamy skurczowe itp. Ten pojazd raz że można wykonać w barwach polskich II KP z Włoch i to w wersji z wieżą i bez niej jako rozpoznawczy, dwa że można wykonać z niego dwie bardzo fajne konwersje jugosłowiańskie z 1944r jedną z Pak 40 drugą z Flakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Dzięki , panie szanowny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 28 Listopada 2014 Autor Share Napisano 28 Listopada 2014 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Któryś szczególnie korzystnie wypada? Innymi słowy, i ciekawy, i dobrze wykonany? Częściowo odpowiedzi na pytanie udzielił powyżej kol. gumowy01, ze swoje strony mogę dodać iż moim typem są późne wersje pojazdu tj.M5A1 ze względu na miłą dla oka sylwetkę . A teraz kolejna odsłona dramatu w której to pojawia się kolor podstawowy sidolux kalki łosz mat: C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Panie Temir- cacka Pan składasz poetyckie w tych w swoich dramatach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Cóż co by tu powiedzieć... Super model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi