Czesio Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Witam Równolegle z Irydą startuję z Berievem Be-6. Przy Irydzie jest więcej czekania aż klej złapie niż roboty, więc żeby nie marnować czasu będę sobie dłubać drugi model. Miał być EA-6B, ale wczoraj listonosz przydreptał z tym modelem, no i.. wygrał Jako że sowiecki, więc standardowo musi być zniszczony Oryginał stał jako pomnik w ukraińskim mieście Myrnyi, nad brzegiem morza. Jakiś mądry technik wymyślił, że po co go przykręcać czy coś, wystarczy go dobrze przymurować i będzie stał. No i parę lat wytrzymał, aż w końcu przewalił się na prawy bok, by niedługo potem zwalić się na dziób. Niedawno został on podniesiony, odrestaurowany i stoi w muzeum. Model najprawdopodobniej wykonam jak na drugiej fotce, przechylony ale wciąż na podstawie. Ale to się jeszcze okaże, jak przymierzę model do podstawki, i co mi się bardziej spodoba ;) Aktualnie jestem na etapie rycia, i piłowania. Powycinałem otwory w kadłubie, i pocieniłem skrzydło od spodu. w Zaznaczonych miejscach jest teraz cieńsze od papieru. Podkleję od spodu imitację konstrukcji, i zacznę przebijać poszycie np. pęstą. Tak cienki plastik najpierw się lekko wygina a potem pęka i wykrusza, świetnie imitując rozerwaną blachę. Metoda ta będzie stosowana na lewym skrzydle, pozostałe luki są normalnie wycinane skalpelem i pilnikami. Zastanawia mnie jeszcze czerwona farba na kadłubie. Czy możliwe że sowieci malowali samoloty minią ? Chyba że to jednorazowa akcja, tylko w ramach pomnika. Sam model godny polecenia. Śliczne. linie podziału. Szkło niestety trochę grubawe, i są małe problemy ze spasowaniem skrzydło-kadłub, ale reszta pasuje super. Detal jak na tą skalę całkiem zadowalający. W zestawie jest mały arkusik blaszek z elementami zewnętrznymi. Plastik, łatwy w obróbce, ale trochę kłopotliwy bo jest miękki i podczas szlifowania zostają takie grudki/frędzle na krawędziach które trzeba zrywać nożykiem. Edytowane 12 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Jakiś mądry technik wymyślił, że po co go przykręcać czy coś, wystarczy go dobrze przymurować i będzie stał. No i parę lat wytrzymał, aż w końcu przewalił się na prawy bok, by niedługo potem zwalić się na dziób. To tylko Twoje nieuzasadnione domysły. Ja się skłaniam ku przypuszczeniu, że był przymocowany w miejscach, gdzie był zaczep do pomocniczego podwozia. Stał tak jakieś 40 lat. Potem mocowania skorodowały i efekt był jak na zamieszczonych zdjęciach. Zresztą postawiono go chwilowo z powrotem na wyremontowany cokół. Widać ślad po uderzeniu nosem w beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Znakomity temat na świetną lotniczą dioramkę !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Znakomity temat na świetną lotniczą dioramkę !! Seb, niedługo będzie model tej maszyny w 1/72 od Trumpetera. Większy i dający większe pole do popisu Twoim talentom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 ...niedługo będzie model tej maszyny w 1/72 od Trumpetera... No właśnie... od jesieni, kiedy pojawiła się zapowiedź dreptam w miejscu z niecierpliwości Co do A-model to mam mieszane uczucia... mam ich Dorniera Do-26 i wypraski bardzo kiepskie (jakościowo) dlatego na razie leży w szafie. Fakt ten trochę mnie zastopował jeśli chodzi o ich produkty, bo miałem kupować innego brzydala: Convaira R3Y. Jednak jego cena w zestawieniu z tymi "dornierowskimi" wypraskami spowodowała że temat na razie upadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 ...niedługo będzie model tej maszyny w 1/72 od Trumpetera... No właśnie... od jesieni, kiedy pojawiła się zapowiedź dreptam w miejscu z niecierpliwości . Zapowiedzi były już w 2011 . Mam nadzieję, że w tym roku ostatecznie zostanie wydany. Cena może być jednak z kosmosu i zniechęcić do zabawki. W HobbySearch jest już cena-78$. Tak wyglądało to zaraz na początku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 letalin - super fotka wychodzi na to że z tym Be-6 było jak ze wszystkim u sowietów - otwarcie z wielką pompą a potem pozostawienie własnemu losowi bez opieki czy konserwacji. W temacie modelu w 1:72 to wiedziałem że już wcześniej były newsy iż będą go wydawać ale ja podchodzę już do tego bardzo sceptycznie. Czasem firmy coś ogłaszają a potem się czeka 4 czy 5 lat... Natomiast na jesieni to już prezentowali wypraski to wiadomo że szybko wyjdzie. Co do ceny to pewnie nie będzie niska, ale stawiałbym na 180-200zł. Pytanie tylko czy blaszki będą jakieś sensowne czy nastawiają się na wypuszczenie ich osobno później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Tak przy okazji, proponuję tytuł "Nie pawiezło" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Znalazłem zdjęcia wyprasek i malunków: http://new2.trumpeter-china.com/index.php?g=home&m=product&a=show&id=155 Na mój gust nie jest to wybitny model wart wielkich pieniędzy. Poczekam na okazję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 Przy modelu póki co szpachlowanie skrzydło-kadłub, więc w między czasie jak sobie szpachla schnie, machnąłem podstawkę Podstawka - Hips 1mm Cokół - karton gips Płyty betonowe - hips 0.5mm, smoła butapren Trawka - zmielona gąbka dla kolejkowców, klejona na butapren Teren na tyle cokołu - plastelina Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 wyszło całkiem, całkiem zrób tylko coś z tymi płytami bo wyglądają coś dziwnie (za mało utytłane i zużyte) i możesz na cokole zrobić jakąś mini tabliczkę jak na oryginale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Z czego robisz uszczelnienia między betonowymi płytami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Butapren, wyciskany ze strzykawki przez uciętą na równo igłę 0.5mm. Na końcu pomalowałem go czarną pactrą. Aczkolwiek ma dość duży skurcz, i trzeba nakładać po 2 warstwy żeby fajnie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 A ja mam prośbę o zwaloryzowanie tej dioramki o taki motyw czysto ludzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Mam nadzieję, że to nie koniec podstawki. nie tylko ze względu na "motyw ludzki" ale też wygada płyt i trawki. Płyty jednak dobrze byłoby poszarzyć czymś i może nadać im trochę faktury grubym papierem ściernym, a na tę pleśń nakleić faktycznie trawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Gdzie jest ten pomnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Gdzie jest ten pomnik? Był, już go nie ma. Samolot po remoncie stoi w muzeum w Kijowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 14 Kwietnia 2015 Share Napisano 14 Kwietnia 2015 I cóż tam w tem temacie? Są jakoweś postępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Strasznego lenia ostatnio złapałem, ale wracam do roboty Mam nadzieję, że to nie koniec podstawki. nie tylko ze względu na "motyw ludzki" ale też wygada płyt i trawki. Płyty jednak dobrze byłoby poszarzyć czymś i może nadać im trochę faktury grubym papierem ściernym, a na tę pleśń nakleić faktycznie trawę Płyty będą tuningowane jeszcze, natomiast trawa zostaje, to jest jakby nie było skala 1:144 ;) (a poza tym w realu całkiem ok to wygląda) A tymczasem w modelu.. Trochę go podziurawiło, ale został złożony do kupy. Szpachli idzie już chyba 5 warstwa, nawet oszklenie trzeba było szpachlować bo jakiś magik wymyślił szklarnię kokpitu z dwóch połówek przeciętych siekierą na pół i w rezultacie po środku powstał rów. (nie szpara, rów) Owiewki silnika są jakieś 1.5mm mniejsze niż gniazdo w kadłubie, i schodek trzeba szpachlować. Dorobiłem też klapy ale nie ma co pokazywać bo to zwykły kawałek oszlifowanej płytki, pokażę jak wkleję na miejsce. A teraz zabieram się za polerowanie resztek oszklenia i ratowanie resztek linii podziału. Planowany termin ukończenia nie więcej niż 1.5 tygodnia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 A czego się spodziewałeś? Hasegawy? Ruski samolot, ruski model, czyli ruska technika. Ciesz się, że nie musisz tym latać. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi