Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czasu przez wakacje było tak mało że praktycznie nic przy modelach nie dłubałem. Wczoraj w końcu udało się go trochę wygospodarować i podziałałem trochę olejami. Nawet mi się nie chciało szukać na której stronie wątek był - dobrze że są inne sposoby jego znalezienia.

DSCF8501.JPG

DSCF8502.JPG

DSCF8503.JPG

DSCF8504.JPG

Napisano

Dzięki, znaczy się jestem na dobrej ścieżce.

To ta uboższa wersja - z pontonami za bardzo łódkę przypomina jak na mój gust. Ale można zrobić z nim niezłą dioramkę. Widziałem gdzieś zdjęcie zaraz po ich odłączeniu.

Napisano

Model prawie na ukończeniu. Zostało jeszcze pigmentami go pobrudzić, ale o tym za chwilę. Niestety zrobiłem "tactical mistake" i przetarłem zęby kół napędowych metalizerem. Dopiero jak założyłem gąski to się okazało ze są na zewnątrz i by się taknie obtarły. Spróbuję suchym pędzlem na szaro to zamaskować.

DSCF8509.JPG

DSCF8511.JPG

Z pigmentami muszę poczekać bo mi się podstawki do niego zachciały. A tak wygląda jej zalążek:

DSCF8512.JPG

Napisano
Podstawka to zawsze dobry pomysl, co do samego pojazdu to moze i jest dziwny, ale wyglada ciekawie.

Więcej szacunku! Toż to pojazd Jej Cesarskiej Mości!! a wiesz co grozi za zhańbienie Cesarza...

Banzaiiii!!!!!

Napisano

Szkoda że bez pływaków, ale i tak wygląda świetnie

Napisano

Koniecznie daj podstawkę. Sam mimo pięknego wykonania, nie będzie robił takiego wrażenia jak z chociażby symboliczną scenką.

Napisano

Ładnie. Jest na czym oko zawiesić. Dioramka błotno-tropikalna czy piaszczysto-tropikalna?

Napisano

A to mieszanka gipsu, kleju do płytek i piasku do szynszyli. Jednak właściwie to ki się z tego odlew zrobił bo odlazł od podstawki. Do tego się skurczył i mam szczeliny. Ale to wszystko się wyprostuje. Klej do pani załatwi sprawę mocowania, a w szpary się trochę zaprawy doleje.

• 2 weeks later...
Napisano

Pięknie to wszystko wygląda. Super stonowane efekty, a metode na podstawkę chyba sam dzisiaj wypróbuję (jak naprawię koszyk w T26)

Napisano

Właśnie dwa dni temu szlag ją trafił. Odlazła od płyty i jak ją trzymałem w ręce żeby klejem posmarowac i przykleić z powrotem to cały odlew rozpał się na kawałki. No nic murarka od nowa.

Napisano

Kiedyś jak bawiłem się w terrarystyke robiłem podobne rzeczy smarując styropian elastycznym klejem do płytek zmieszanym z pigmentem w płynie i na to piasek.

Może takie coś będzie trwalsze?

Napisano

Byłoby ok gdyby nie odlazło od podstawy ramki. Musze to jakoś wzmocnić albo czymś podłoże posmarować. Coś się wymyśli.

Napisano

ja tam zawsze stosuje masę 2 składnikową, albo taką od plastyków masa samoutwardzalna (10pln) formuje z tego teren - nie kurczy sie nie odłazi a potem wikol i na to sypie co tam chcesz (wikol schnie na przezroczysty bezbarwny)

extra model gratuluje

Napisano

Dzięki, może właśnie zamiast wody lać do tej mieszanki rozwodniony wikol? Muszę się trochę w UK porozglądać za czymś podobnym o czym piszesz.

• 2 months later...