smoker Napisano 18 Lipca 2015 Share Napisano 18 Lipca 2015 pokombinuj z ustawieniem ciśnienia i rozcieńczeniem farby, ciężko się maluje z ręki ale trzeba ćwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 18 Lipca 2015 Autor Share Napisano 18 Lipca 2015 Wierz mi, kombinowałem sporo (zamalowałem całą kartkę), i to jest najlepszy efekt, jaki udało mi się uzyskać. Malowałem na niecałych 3 barach, farba to akrylowa Tamka (najpierw wlałem do aero żółty, a potem stopniowo dolewałem rozcieńczalnik). Btw syryjskie Teciaki też nie miały przejść kolorów równych, jak od linijki: To jak - może być, czy będę musiał maskować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 18 Lipca 2015 Share Napisano 18 Lipca 2015 1,5 max 2 bary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Dokładnie tak jak mówi Spotter. Do kamo z ręki niskie ciśnienie(koła bara) i mocno rozcieńczona farba. I powolutku malujesz, ale z wyczuciem, żeby nie porobić kleksów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Dziękuje za odpowiedzi. Kiedyś malowałem na 1 barze, i pamiętam, że strasznie pluł farbą, wiec od razu takie ciśnienie wykluczyłem. Wtedy jednak malowałem VA, i ich nie rozcieńczałem, a ponadto aerograf miał krzywą iglicę (oczywiście już ją wymieniłem). Dzisiaj zrobię test, dam fotki i ocenicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Pomalowałem na 1 barze, i wyszło mi tak: Myślę, że jest ok, ten odkurz nie jest zbyt wielki, jakoś zakryję go kurzeniem. Co o tym sądzicie? Mogę malować odręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Moim zdaniem jest dobrze, choć nie mam odniesienia jakiej wielkości wyszły te plamki. Ale na modelu powinno być okej. Jednakże postuluję nadal nieco jaśniejszy kolor na bazę pod kamo, bo wszystko potem ściemnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Zrob jeszcze raz fotke tych plamek ale na kartce niech bedzie ustawiony jakis wojak w 1/35, bedzie wtedy jakas skala, duzo walczyles z tym modelem i nie warto go zrabac na etapie malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Dzięki za opinie. ... nie warto go zrabac na etapie malowania. Mam nadzieję, że tak się nie stanie ... Jednakże postuluję nadal nieco jaśniejszy kolor na bazę pod kamo, bo wszystko potem ściemnieje. Ja ten kolor naprawdę mocno rozjaśniałem. Dzisiaj nałożyłem Sido, i niewiele się on zmienił. Zdjęcia trochę go przekłamują, jest jaśniejszy. Zastanawiam się jeszcze, czy malować te plamy opierając się o jakieś zdjęcie? Praktycznie każdy syryjski Te-62 ma inny ich układ. Kamil. K, jak Ty to robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Blaszki mnie się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Blaszki mnie się podobają Fajnie, że komuś podobają się moje wypociny Odkurz jest ok. Możesz dawać z ręki. To dobrze. Bardzo chciałem uniknąć tego maskowania. Ponowię jeszcze pytanie - mam znaleźć jakiś wzór do namalowania kamo, czy zrobić byle jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Jak nie masz konkretnego egzemplarza no to na czym chcesz się wzorować? Jeśli nie masz to rób jak Cię ręka poniesie. Pooglądaj poszczególne tanki, zobacz czy są jakieś powtarzające się plamy, jeśli nie to maluj jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Z tymi powtarzającymi plamami jest problem, bo każdy z nich jest inny. Spróbuje znaleźć jakieś zdjęcie, i chociaż trochę odwzorować kamo z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Jeśli nie znajdziesz całego obfotografowanego czołgu, to znajdź różne i ściągnij plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Ja tam robiłem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 20 Lipca 2015 Autor Share Napisano 20 Lipca 2015 Szukałem w nocy trochę tych zdjęć, niestety zbyt wiele ich nie ma. Uznałem, że będę wzorował się na fotkach z tej strony: http://www.primeportal.net/tanks/carl_dennis/t-62_model_1972/index.php?Page=1 Ten mój oczywiście nie będzie miał tych oznaczeń, no i będzie mniej zdewastowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 20 Lipca 2015 Autor Share Napisano 20 Lipca 2015 Pomalowałem... Zrobiłem mieszankę tych farb: I wyszło tak: Niestety, w paru miejscach, zwłaszcza z tyłu zrobił się spory odkurz, nie wiem czemu. Myślę jednak, że jak nałożę Sido, to będzie wyglądało trochę lepiej. Aha, ten kolor nie jest taki "soczysty" jak na zdjęciach. To wszystko jest jaśniejsze, coś mój aparat się buntuje ostatnio. Ja jednak, mimo odkurzu jestem całkiem zadowolony z tego, co mi wyszło. Proszę o jakieś opinie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Salamandra plamista, ale niestety jak dla mnie zbyt płynne te plamy. Bardzo się zlewa zieleń z żółtym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Lipca 2015 Autor Share Napisano 21 Lipca 2015 Niestety, inaczej tym moim aerografem mi się nie udało. Wniosek jest jeden - ten aero nie nadaje się do malowania z ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Nie wiem czy nie lepszym pomysłem było wycięcie w kartce papieru kilku plam i odmalowac to przykladając do modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Lipca 2015 Autor Share Napisano 21 Lipca 2015 Nie wiem czy nie lepszym pomysłem było wycięcie w kartce papieru kilku plam i odmalowac to przykladając do modelu. W sumie niezły pomysł. Musze to kiedyś wypróbować. Niestety, inaczej tym moim aerografem mi się nie udało. Wniosek jest jeden - ten aero nie nadaje się do malowania z ręki. nie ma takich pistoletów, no chyba że masz do malowania samochodów lakierniczy z zasobnikiem na 0,5 l farby, tylko majster źle używa. Pokaż fote co ty za pistolet masz. Pseudoiwatą bez specjalnego problemu można robić bez odkurzu 2mm kreski farbą tamki. TG-180 Ogólnie mi się nim dobrze maluje, ale do takich precyzyjniejszych prac się średnio nadaje. Zaś co do modelu - dzisiaj położyłem warstwę Sido, i ten kolor całkiem ładnie ściemniał, ogólnie wygląda to lepiej. Początkowo chciałem też położyć filtr (kupiłem do tego żółtą farbę dla plastyków), ale nie wiem, czy teraz ma to sens. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Początkowo chciałem też położyć filtr (kupiłem do tego żółtą farbę dla plastyków), ale nie wiem, czy teraz ma to sens. Jak myślicie? Spróbuj - połóż zobaczysz co będzie,jak efekt będzie nie taki jak oczekiwałeś to możesz usunąć - zabawy olejami i pigmentami mają to do siebie że dopóki nie utrwalimy lakierami czy fikserami możemy je łatwo usunąć White Spiritem. Nie pytaj o wszystko co masz robić - eksperymentuj Swoją drogą fajne malowanie sobie wybrałeś i spodziewam się na finale ujrzeć całkiem ładną T-62-jkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Lipca 2015 Autor Share Napisano 21 Lipca 2015 Jest zdjęcie. Przed chwilą zrobiłem też dosyć delikatną biedronkę (głównie na wieży, oraz przedniej płycie) z farby widocznej na zdjęciu poniżej. Na złe mu to chyba nie wyszło. Na tych zdjęciach kolor wyszedł mi taki, jaki jest w rzeczywistości. Natomiast to srebrne "coś" na lewym błotniku, to nieszczęśliwy wypadek który przytrafił się przy biedronce. Jakoś spróbuję to zakryć. Może tym: ... Nie pytaj o wszystko co masz robić - eksperymentuj ... Może i racja, ale jak mam coś na tym końcowym etapie zepsuć, to jednak wolę się upewnić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Lipca 2015 Autor Share Napisano 21 Lipca 2015 No to nie wiem. Może on był brudny w środku? Myślicie, że jak go rozmontuje, i wrzucę na noc do Cleanlux'u, to będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Lipca 2015 Autor Share Napisano 21 Lipca 2015 Oczywiście, przepłukuję go po każdym malowaniu, a raz na jakiś czas całego rozkręcam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi