Skocz do zawartości

Hawker Typhoon Mk.IB 1/24 Airfix

Artur D.

Rekomendowane odpowiedzi

Model Piękny . Widziałem w Bytomiu, ale foty marne . Żeby zrobić taka fote trzeba zgrać horyzont modelu, z horyzontem otoczenia. Kolor trawy można przemalować, ale perspektywy nie poprawisz.

Artur. Zeby zdjęcie tego typu, co chciałes zrobic musisz :

1. Przyjąć linie horyzontu. Linia horyzontu to poziom twoich oczu. Czyli jakies 170 cm. I ustawić diorame na takiej mniej wiecej wysokosci, tak, zeby podstawa była równoległa do ziemi.

2. Przyjąc horyzont w skali modelu. W tym celu mozesz zamontowac na dioramce dwa patyki, w różnych miejscach o wysokosci 170 cm ale w skali 1/24 czyli 7 cm. I robiac zdjęcie wysokosc aparatu ustaw tak, zeby czubki patycxzków były na tej samej wysokosci, kiedy patrzysz na nie przez obiektyw. Wtedu zsynchronizujesz horyzont prawdziwy, z tym w modelu.

Piękna maszyna. Oglądałem i podziwiałem w Bytomiu. Gratulacje dla pięknej roboty. Jest moc w tej skali, nie ma co!

spiton napisał:
Artur. Zeby zdjęcie tego typu, co chciałes zrobic musisz :

1. Przyjąć linie horyzontu. Linia horyzontu to poziom twoich oczu. Czyli jakies 170 cm. I ustawić diorame na takiej mniej wiecej wysokosci, tak, zeby podstawa była równoległa do ziemi.

2. Przyjąc horyzont w skali modelu. W tym celu mozesz zamontowac na dioramce dwa patyki, w różnych miejscach o wysokosci 170 cm ale w skali 1/24 czyli 7 cm. I robiac zdjęcie wysokosc aparatu ustaw tak, zeby czubki patycxzków były na tej samej wysokosci, kiedy patrzysz na nie przez obiektyw. Wtedu zsynchronizujesz horyzont prawdziwy, z tym w modelu.

Wiem, wiem, ale jak robiłem te zdjęcia to czas mnie gonił i troszkę wiało, postaram się zrobic latem drugą sesję z Twoimi uwagami

Gratulacje !! Model prima sort

Jeżeli można to dla uzupełnienia tej pięknej galerii dorzucę tu parę fotek z okresu wojny i to w kolorze .Myślę że nic przeciwko temu nie będziesz miał A mogą się przydać kolegom którzy tą maszynę "popełnią "

Typhoon-RAF.jpg

typh-arm.jpg

typhoonrevetment.jpg

RH napisał:

Jeżeli można to dla uzupełnienia tej pięknej galerii dorzucę tu parę fotek z okresu wojny i to w kolorze .Myślę że nic przeciwko temu nie będziesz miał A mogą się przydać kolegom którzy tą maszynę "popełnią "

Ryszardzie, nie mam nic przeciwko, a nawet jestem za.

Dziekuje wszystkim za miłe slowa

Artur D. napisał:
Faktycznie zacny, ale dlaczego ma tak zdjęte poszycie skrzydła, przecież dostęp do zbiorników był od spodu

Nie będę wchodził w szczegóły bo tego akurat nie wiem czy było tak czy inaczej .Ale myślę że gość to zrobił w ten sposób aby pokazać ten szczegół.Ot taki niby przekrój