Skocz do zawartości

Pzkpw. V Panther Ausf. A - 1/35 Tamiya 35065

cooper69

Rekomendowane odpowiedzi

Nooo, w końcu może coś się ruszy dalej Bo już myślałem, że odpuściłeś. Ale coś mały ten stolik. Ja bym się tam nie pomieścił, i to jeszcze z PC'tem. Mam biurko 120x80 i momentami zaczyna mi brakować miejsca.

Teraz to ja mam lekko licząc 4x większe królestwo. Mieściłem się na macie A3 leżącej na taborecie to teraz mam wręcz luksusowo

Ja na 49 metrach musze się pomieścić w 4 osoby i takie biureczko to dla mnie luksus. Gęba mi się cieszy już od kilku dni. A iMac to dla mnie optymalny sprzęt bo zajmuje zdecydowanie mniej miejsca niż laptop.

I zainwestuj w lepsze oświetlenie... Bo dostaniesz od takiego denka od kufli jak Stepien w 13 posterunku. Żarówki szukaj 6500K.

Wbrew pozorom ta lampka z Ikea nie jest zła ale pewnie i tak zainwestuję w drugie źródło światła po przeciwległej stronie.

Żarówki to nie problem bo żona jest fotografem kulinarnym ale rozstawiać tego ustrojstwa mi się nie chce.

A denka to już mam -5.5 dioptrii

Właśnie obrabiam 180 ogniwek gąsiennic

Dziękuję za miłe słowa.

• Odpowiedzi 251
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To i ja sie dolacze do grona radujacych sie z powrotu. Dawaj smialo.

• Super Moderator

No jak juz masz to takie swiatlo na dłuższą metę dołoży ci jeszcze kilka dioptri... Poważnie zmień bo szkoda zdrowia, i nawet nie idzie o temperaturę swiatla ale o jego padanie. Powinieneś miec 2 źródła z prawej i lewej a nie przed sobą... No ale jak tam uważasz...

Pozdro

No i 180 ogniw przeszlifowane z łączeń z formą wtryskową

Którym klejem polecacie kleić: - Tamiya Extra Thin Limonene czy Revell z igłą?

No i ile czasu będę miał na ułożenie gąsek i ewentualne korekty ilości ogniw - gąski gumiaki mają 88 szt. na stronę.

21759690905_cc80d78241_c.jpg

Revell Contacta schnie ciut wolniej i pozwala na więcej manipulacji przy zwisach.

Używałem kleju Tamki przy magic trackach i też spisuje się dobrze.

Obie opcje są ok.

Wymyślony i podpatrzony przyrząd do gąsiennic.

Koszt to drewniana miarka za 2 zł z marketu - moim zdaniem plastik się nie nadaje ze względu na możliwość przypadkowego podlania klejem.

Jak widać poniżej prace w toku.

ver. 1 wg mnie gorsza

21759576808_fb766e2e3b_c.jpg

ver. 2 sprawuje się stanowczo lepiej

21935356032_3b42af32f4_c.jpg

Dziś "poszła w ruch" pierwsza gąsiennica.

Po przestudiowaniu ile ma być ogniwek dałem 86 i to był strzał w dziesiątkę.

Złożyłem i pokleiłem je klejem Tamiya Limonene Cement Extra Thin i zaczęło się układanie, przy którym pierwszy raz mnie urwica wzięłą :(

Pomimo tego, że wszystkie pokleiłem jednocześnie to po założeniu i zaczęciu układania zaczęły się rwać w najmniej porządanych miejscach czyli pod błotnikiem i na tylnym kole.

Wniosek z tego taki - nie sklejać ogniwkowych gąsiennic na sklejonym kadłubie czyli sama wanna, tymczasowo układ jezdny i układanie.

Poniżej efekt finalny inspirowany tym zdjęciem

21807405798_886e42e1be_c.jpg

21374119573_4a62d37a87_c.jpg

21983055562_8e10cc6a69_c.jpg

21374119573_4a62d37a87_c.jpg

Muszę odpocząć psychicznie, klej na gąsce musi stwardnieć i pewnie jutro zrobię drugą.

W dawnych czasach robilem to raz w stugu dragona. Moze kur...cy nie dostawalem ale bliski wyscia z siebie bylem

A te gąski nie powinny być z pustym zębem ?

Słuszna uwaga, nawet się jej spodziewałem - powinny.

Nawet takie mam - wymagałyby przeróbek kół bo w tym modelu wszystko niewymiarowe.

W stosunku do zestawowych gumiaków i tak olbrzymi progres i tani sposób na popróbowanie gąsek ogniwkowych.

To jest mój pierwszy model od mniej więcej 25 lat i tak pojechałem z nim ambitnie, nawet zbyt jak na takie truchło

To są pewnie takie jak Twoje tylko, że kupiłem je już pomalowane co niestety utrudniło pewnie mocno montaż bo klej musi się przebić przez farbę. Spowodowało to u mnie sporą frustrację bo się rwały w czasie układania - oczywiście w najmniej porządanych miejscach.

Ja na pewno przed sklejeniem i ułożeniem Magic Track nie będę ich malował.

Dzisiejsze pierwsze w życiu zabawy z washem i pigmentami - zapasowe gąsienice

Pomalowane mieszanką 90% Tamiya XF-56 Metallic Grey do 10% Tamiya XF-1 Flat Black.

Po wyschnięciu zapuszczone MiG Streaking Rust Effect, a potem pigment AK Interactive Burnt Rust Red.

zdjęcia z komórki

22187055612_b368be35db_c.jpg

22173634246_1e817d617e_c.jpg

• 2 weeks later...

No to poszły konie po betonie.

Pierwszy czarning czyli fachowo preshading w życiu. Poczyniony w kuchennym krajobrazie i oparach wódy Mam farbkę czarną Vallejo do wykorzystania, poczytałem o rozcieńczaniu i poczyniłem zakup kontrolowany.

Przy okazji próba nowego aero Tamiya - chyba bardziej mi pasuje do ręki niż Pasche.

Czekam na miażdżące komentarze

PS. Mina pani w Żabce jak poprosiłem najtańszą wódkę bezcenna

22480225891_414f6d5cd8_c.jpg

21848057883_aeb0a79193_c.jpg

22455894322_4667cddf83_c.jpg

22480228961_ff25cc449a_c.jpg

22480229961_4de2b4bff6_c.jpg

22455896392_24beae92f2_c.jpg

21848062863_20e74d48f0_c.jpg

22282439959_5b0d9e44b4_c.jpg

21848064563_607028d880_c.jpg

Z tym preshadingiem to poleciałeś. Praktycznie pomalowałeś model na czarno, tylko zapomniałeś o kilku miejscach. Ja bym radził mycie i drugie podejście malowania.

Wiedziałem, że tak będzie.

Nic nie będę mył (może kiedyś jak mnie najdzie na restaurację pierwszego modelu).

Sugerowałem się poradnikiem

, u niego wcale model wiele mniej czarny nie jest

Poza tym ludki malują chaos black i też im wychodzi bardzo dobrze kamuflaż dunkelgelb.

Poczekaj na koniec, może masakry nie będzie i kąpać nie będzie trzeba

Pantera będzie w malowaniu dwukolorowym (baza dunkelgelb i plamy olivegrun) dywizji SS Das Reich, która potykała się z naszymi na Maczudze.

PS. Mina pani w Żabce jak poprosiłem najtańszą wódkę bezcenna

Ja chciałem jeszcze taniej i zakupiłem 5L spirytusu skażonego izopropanolem przeznaczonego do rozcieńczania szelaku. Komentarz gostka szlifującego na podwórzu warsztatu jakiś mebel kiedy w wolną sobotę wychodziłem z ichniego sklepiku z baniaczkiem „Niezła impreza się szykuje”.