Coppercat Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Kontynuuję mój monolog: grzebię sobie przy drobiazgach. Zegary. Blaszkę fuknąłem czarnym chromem i dodałem od siebie rameczki. Te są pryśnięte chromem. Od tyłu dam wydruk zegarów na folii, a potem zaleję Kristal Clear. Planuję też cztery przełączniki w otworach na dole blaszki. W chwili obecnej wygląda to tak: Troszkę posunąłem chłodnicę . Średnio mi się podoba osłona wentylatora, ale nie mam pomysłu czy ją zastąpić. Nie wklejam jej na razie - może coś mi wpadnie do głowy. Na koniec fotka (fatalnej jakości, ale nie chce mi się wracać do "modelarni" robić kolejnej fotki) korka wlewu wody, emblematu nad grilem, osłony otworu na rozrusznik awaryjny (korba) oraz maskownice wentylacji. Wszystko to fuknięte pięknym chromem, czego niestety nie widać poniżej. Gdyby ktoś miał ochotę coś napisać w tym wątku - zapraszam Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Proporcje modelu wydaja mi się ok te auta po prostu tak wyglądają niby są małe ale jednak nie aż tak jakie by się wydawały. Obniżenie dachu wyszło bardzo ładnie tak samo jak blaszka grilu daje na prawdę sporo czy chłodnica, osłonę bym zostawił nie wygląda źle. Co do proporcji jeszcze masz dwie fotki może ty zobaczysz cos czego na zdjęciach modelu nie widać, wedlug mnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Dzięki Skwarciu21 Podoba mi się pierwsza fotka. Szczególnie felgi. Może dam czerwony mat w środku kółek Mam wrażenie, że oryginały mają dłuższe podszybie z przodu (między przednią szybą a maską silnika). Nic to, rzeźbię dalej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 18 Maja 2015 Autor Share Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Fotka grill'a z ostatniej chwili. I jeszcze zegary praktycznie gotowe Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 Te metalowe części są po prostu zajebiste. Zazdroszczę warsztatu i umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 Zegary i grill wyszły świetnie A co do maski jeszcze - nie myślałeś by zrobić ją całą z blaszki? Była taka metoda w skali 1/35, że maski tego typu ( np gaz AA ) robiło się z dwóch połówek blaszki. Na jednym końcu wycinało się kwadraciki, które zawijało się w rurki - a drugą połowę tak samo, tyle że z przesunięciem wycięć, aby się zazębiało. Dzięki temu maskę można było otworzyć tak jak w 1:1. Jak znajdę zdjęcie, które lepiej to obrazuje to podeślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 18 Maja 2015 Autor Share Napisano 18 Maja 2015 Tomku, wiem o czym napisałeś. Chodziło mi to po głowie, ale doszedłem do wniosku, że nie zrobię tego na tyle dobrze, żebym był zadowolony. Podobny pomysł ktoś mi podsunął w przypadku tych przetłoczeń na masce do Reni 4CV. Pomysł dobry, ale brakuje umiejętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Maja 2015 Autor Share Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Mała aktualizacja: Popracowałem nad osłoną wentylatora chłodnicy. Odchudziłem ją troszkę. Otworzyłem otwory siatki. Potem dorobiłem wiatrak. Tu nie szalałem, bo nie będzie go widać. Na środku dokleiłem wałeczek PS jako silniczek napędowy. Dorobię potem kabelek zasilania i będzie fajnie Fotki robione w warunkach bojowych. Lepsze będą dopiero w galerii (o ile takowa będzie). Dorobiona druga osłona boczna silnika. Otwarte przetłoczenia. teraz będzie mniej przyjemny kawałek roboty: szpachla i papier ścierny. Wnętrze będzie kremowo-piaskowe. Fuknąłem wstępnie kanapę i podłogę. Zastanawiam się nad dodaniem lewarka zmiany biegów w podłodze (ten czerwony, przyłożony na próbę). W zestawie nie ma tego elementu, ale na fotkach oryginału się zdarza taka wersja. Napiszcie jak zrobić: lewarek w podłodze, czy przy kierownicy ? "Dopieszczam" osłonę chłodnicy i grill. Jeszcze do końca nie jestem zadowolony. Kierownicę panuję dość oryginalną. Na razie w rozsypce, ale już coś widać: Felgi po złożeniu do kupy zostały wykąpane w Cleanlux'ie. Potem dostały podkład, czarny połysk i chrom Alclad'a. Na razie chropowate toto i mało atrakcyjne. Chciałbym chrom zostawić na obręczach, a środki pomalować na czerwoną satynę. Do tego czarne lub stalowe śruby. Co sądzicie ? To tyle, bo nie mam więcej fotek. Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wierzbol Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 W sprawie felg, moja sugestia to stalowe lub szare ramiona felg jak na pudełku od modelu, takie felgi są w stylu klasycznym. Popatrz tylko w internecie i dobież szaro/stalowy który by tobie pasował do Twojego Hot-Roda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 Wszystko ładne idzie, jeśli miałbym się czepić ogólnego wyglądu, co robię na siłę, bo prosiłeś, to jakoś przednie koła mi wyglądają na za bardzo utopione w błotnikach. Może to złudzenie. Co do reszty nie mam pytań bo raczej kwestia gustu - czy się komuś podoba hotrod, czy nie - mnie się nie podoba, więc o gustach nie zamierzam dyskutować. Technicznie postawiłeś sobie niezłą poprzeczkę i bardzo fajnie ją jak na razie przeskakujesz. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 W sprawie felg, moja sugestia to stalowe lub szare ramiona felg jak na pudełku od modelu, takie felgi są w stylu klasycznym. Popatrz tylko w internecie i dobież szaro/stalowy który by tobie pasował do Twojego Hot-Roda. W zasadzie, to jak pisze Wierzbol, w Torq Thrust gwiazda jest szara, lub czarna. Do tego chrom na obręczy, kapslu i śrubach. Choć Twój pomysł z pomalowaniem wnętrza na czerwono może być ciekawy. Osobiście robiłbym na czarno. Swoją droga, najładniejsze fele na świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 czerwony też pasuje, a nie będzie standardowo Tak na szybko wizualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 Świetnie Ci idzie. Podziw za dużą odwagę w dużą ingerencje w model. Otwierane drzwi, blaszki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 Nie wiem czy sprawa zawiasów wciąż aktualna, ale możesz sprawdzić to: http://www.phoenixmodeldevelopments.com/acatalog/The_Phoenix_Miniature_Hinge_Range.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) Dzięki mikemc za link. Super te zawiaski, ale do tego projektu chyba się nie będą nadawać. Aktualny stan prac: Deska rozdzielcza + przymiarka kierownicy. Zastanawiam się nad kolorem kierownicy. Na główne elementy budy poszła warstewka koloru bazowego. Przymiarki spasowania, doboru kolorów wnętrza itp. Grill: Przymiarka wnętrza: Zrobiłem próbki malowania felg. Czerwona - jak kasta: Semi gloss aluminium (Alclad): MM 1404 MM 1402 Wiem, że z fotek ciężko ocenić, ale proszę Was o głosowanie: w którym kierunku iść ? Jeszcze jedna fotka grill'a (przymiarka na sucho - troszkę krzywo siadło ) I z drugiej strony: Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 W innym przypadku sugerowałbym srebrne, ale w tym konkretnym to chyba czerwień będzie odpowiednia. Nie zapomnij o zeszlifowaniu rantu na oponach, widać to nawet na zdjęciu z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 felgi - czerwony kierownica chyba tak jak jest, jest sporo chromu,nie wprowadzałbym kolejnego koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 Dzięki bardzo za podpowiedzi. Opony wzięte tylko do przymiarki. Nie zostawił bym ich z takimi szwami Jacek j: jesteś z Kielc ? Właśnie wróciłem stamtąd (siedziałem tydzień na targach). Robicie wystawę (konkurs) w czerwcu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wierzbol Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Semi gloss aluminium (Alclad), albo MM 1402 musisz sam ocenić które wygląda lepiej na żywo. Mówi ci to zapalony hot-rodziaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 No to mam, czego chciałem Albo czerwone, albo szare ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) Aktualizacja: Próbuję poprawić zawias górnej pokrywy silnika. Kombinuję tak: - materiały (rurka mosiężna 0.6x0.4 mm Albion Alloys, kawałek miedzianej blaszki 0.2 mm) - po lutowaniu (pasta Koki) - wygięty segment zawiasu - siedem takich segmentów tworzy cały zawias. Oś ze szpilki 0.25 mm do przypinania motyli - zawias przymierzony do pokrywy Mam nadzieję, że teraz zawias pozwoli na większy kąt otwarcia maski. CDN Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Maja 2015 Super Moderator Share Napisano 30 Maja 2015 Czołem Tylko czy jest sens eksponowania otwartej maski z takimi grubościami ścianek? Uważam że szkoda wysiłku bo grubość pokrywy zepsuje efekt włożonej pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Maja 2015 Autor Share Napisano 30 Maja 2015 Zobaczymy Być może masz rację. Wtedy pomyślę, co z tym zrobić. Ten zawias, traktuję jako naukę czegoś nowego. Dzięki za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Maja 2015 Super Moderator Share Napisano 30 Maja 2015 Jak widzę z lutowaniem sobie radzisz, wiec wywal ten plastik i weź miedziana blaszkę, zeszlifuj ta plastikowa o grubość blaszki i masz gotowe kopyto. Dolutujesz zawias a finalna korektę zrób na modelu i luz. Podglądam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Maja 2015 Autor Share Napisano 30 Maja 2015 Wszystko fajnie, ale co z bocznymi pokrywami ? Z nimi nie pójdzie tak łatwo , a zostawienie grubych boków będzie jeszcze gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi