Skocz do zawartości

7urgen- rekonstrukcja historyczna 1:1 i 1:6

7urgen

Rekomendowane odpowiedzi

Mało tego, na piersi orzeł w wersji Luftwaffe. Ale zdaje się że... Ależ tak! Tam jest opaska Dywizji pancerno Spadochronowej "Hermann Goring". I to powinno wszystko wyjaśnić. Od samego początku (czyli "Hermann Goring" Brigade) była to jednostka należąca do luftwaffe.

18881841_1734716516826863_6655374345020524900_n.jpg

http://myvimu.com/exhibition/54164096-ladowe-jednostki-marszalka-rzeszy#exid=0

p11c Butki, proszę szanownego Kolegi, wzięte za jedyne 20 funta z ebay.

W filmie który deklarujesz było kupę błedów w temacie tej jednostki. Głównie w kwestii mylenia jej z jednosktą Waffen SS, ale to wynikało z tego że oni tam "donaszali" sorty SS. To była jedyna jednostka z poza SS która oficjalnie nosiła ich kamuflaże po tym jak otrzymali okło 1500 zestawów (kurtki+pokrowce na hełmy) z magazynów tej "szacownej" formacji. Były to zresztą zestawy używane (nie nowe) i głównie starsze kamuflaże wśród których sporą część stanowiły tak zwane "palmy".

A na odchodne...

DSC_0604.JPG

DSC_0607.JPG

DSC_0610.JPG

DSC_0613.JPG

DSC_0625.JPG

DSC_0641.JPG

DSC_0654.JPG

Nie jest to modelarstwo przez duze "M", nawet nie przez małe... Choć zdjątka w terenie przy ostrym słońcu nie oddają wszystkiego (zwłaszca brudzeń i obić). Taka forma fotografowania była wymuszona wielkością projektu. Tak czy siak, projekt był frajdą, małym powrotem do sklejania (maaaaaałym), i to na tyle.

Z podziękowaniami dla Greifa...

• Like 1

• Super Moderator

O proszę żyje!!!!!

No i można ;) można ,fajne foty, choć przy słońcu i chmurkach były by pewnie ładniejsze.

Ale fajnie jest, warto by tylko nie co zieleniny dodać do maskowania...ale to takie tam moje widzi się

Pozdro

Wiesz jak jest ze stabilnoscia pogody w tym kraju... Jechalem z gratami do przyjaciolki, do ogrodu i modlilem sie zeby nie padalo. Zanim wszystko przygotowalem to slonce dawalo tak ze przy robieniu zdjec sie spocilem. Sesje specjalnie zaplanowalem wczesnie rano ale, jak wspomnialem, byla kwestia przygotowania terenu. Wyrywanie kwiatkow, zbieranie suchych lisci itd. Ta skala jak zadna nadaje sie do fotografowania w terenie ale ten przywilej ma jedna pulapke. Groteskowo wyglada zdjecie gdy w kadrze trafi sie cos co zdradza skale. Duzy lisc, zbyt dlugie zdzbla trawy, stokrotka, monstrualna cegla. Wiec troche czasu na oczyszczaniu terenu spedzilem, miedzyczasie zrobila sie 8 czy 9 rano a o tej porze roku to slonce jest juz wysoko. Wyszlo jak wyszlo... O niedogodnosciach w postaci figur przewracajacych sie po kazdym pstryknieciu fotki (mech na ktorym staly rzadzil sie swoimi prawami) i skamlacym do mnie haszczaku (kto zna rase ten zrozumie) zamknietym w patio, juz nawet nie wspomne.

• 2 months later...

Fliger z Ramcke Brigade w okresie przerzucania jednostki do Afryki Północnej- Grecja, lato 1942.

DSC_0787.JPG

DSC_0795.JPG

DSC_0802.JPG

DSC_0809.JPG

DSC_0824.JPG

Horst%2BTrebes%2B%2526%2BRamcke%2BBrigade.jpg

I tak przy okazji, nowy adres do odnowionego bloga:

http://12inchaction.blogspot.co.uk/

Fajna lalka, tylko, czy ten kapelusz nie jest cokolwiek za duży ?

O "lalkę" sie nie obrażę bo wiem że cokolwiek komu zawadza to zaraz by zwyzywał więc ja mam spokojną sobotę... Natomiast obrażę się o kapelusz. Wszyscy wiedzą że jestem maniakiem poprawnosci merytorycznej. Miałeś na myśli Tropenhelm lub po naszemu, hełm tropikalny. Nie, nie jest za duży, powiedziałbym nawet że jast w sam raz.

images?q=tbn:ANd9GcSkVCsrGd1btZWIVLJgj2zslf3ek0S5BuLfncBKtnP_w_momjexVA

Co do kapelusza to miałem podobne wrażenie, ale może nie cały tylko to co na głowie siedzi. Dobrze że działasz dalej.

7e853ed5697b504ba9659e0bab93b40c.jpg

Tak przy okazji. powszechnie nazywa sie to "kaskiem korkowym" ale wersja dla DAK nie była wykonana z korka. A duży być musi bo chodzi o zachowanie przestrzeni pomiedzy głową a samym kaskiem, W końcu ma chroniuć głowę przed wysokimi temperaturami.

Dzięki Krzysztofie za dobre słowo.

P11c. Nie przewiduję żadnych pojazdów z prostego powodu jakim jest brak miejsca. W tej skali tyo naprawdę duże rzeczy. Poza tym, trochę zwalniam tempo z kolekcją z tegoż samego powodu plus, w najbliższym czasie musze skompletować nowe sorty do rekonstrukcji bo zaczynam nowy temat z nowymi ludźmi tutaj w UK, nie porzucając mojej działalnosci w tym względzie w Polsce. Trzymajcie kciuki za sukces

• 1 year later...

DSC_1554 — kopia.JPG

DSC_1558.JPG

DSC_1562.JPG

DSC_1570.JPG

• Like 1

I tak przy okazji... Nowe wcielenie na wyspach- 

68301203_10220147694903363_5325121068870926336_oee.jpg

Cieszę się że: a) ktoś mnie jeszcze pamięta, b) że ktoś się cieszy że jeszcze żyję. ?

• Like 1

Zaraz tam wrociles... Wpadlem w odwiedziny raczej. ?   Ale jak copotrzeba to piszcie, moj mail jest chyba dostepny na profilu a jak nie to kilka osob tutaj ma kontakt ze mna. 

• 2 weeks later...

Dobrze że wróciłeś, koniec jakichś tam fochów :rozga:. Jesteś po prostu potrzebny na tym forum i tyle:mrgreen:. Miałem ostatnio problem z mundurami Luftwaffe ( konkretnie chodzi o Messertruppen flak) i dzięki Twojej pomocy ( via Greif:mrgreen:) nieco się rozjaśniło( Wielkie Dzięki) . Także nie marudzić i ludziom pomagać, mam jeszcze dużo niejasności nt. tego Messertruppen:mrgreen:. Pozdr. A.

• Haha 1