cooper69 Napisano 7 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2016 Przy okazji zacząłem zimmerit formując cieniutkie arkusze z Green Stuff przy wykorzystaniu papieru do pieczenia - nowy sposób podpatrzony w sieci.Najważniejsze, że prawie nic się nie klei i palce nie bolą od rozcierania Możesz coś więcej o tej technice napisać? Wychodzi Ci całkiem ładny ten Zimmerit, tylko zastanawiam się czy troszkę nie za gruby? Co do grubości to moim zdaniem tylko się taki wydaje. Jest dosłownie bardzo cienka granica pomiędzy prawie niczym, a obecnym wzorkiem. Szczególnie patrząc na górę tylnej płyty - wycisnął tam się nadmiar podczas robienia zimmeritu. Zaletą GS jest to, że przy tej technice choćby się chciało to nie wyjdzie jednorodny co wg. Mnie dodaje realizmu. Przyrząd Trumpetera zarazem robi ten zimmerit ostry i może nawet lepiej bo zawsze można go stępić papierem ściernym. Jak go robię będzie pokazane w osobnym wątku - jestem w trakcie kompletowania zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 7 Stycznia 2016 Share Napisano 7 Stycznia 2016 Widzę że też masz problemy z żółtym, który nie chce się wymieszać i osobno twardnieje jako małe bryłki. Nie wiem co jest tego powodem, ale widać to na pierwszym zdjęciu. Uważam że powinieneś się tego pozbyć i zostawić tam jakiś ubytek albo uzupełnić świeżym GSem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Stycznia 2016 Share Napisano 7 Stycznia 2016 Jednym słowem ma być tak jak ten z muzeum w Munster. Tak.Rafał są tam obydwie sztuki - A0 i późny. Pokazałem tył, a nie przód tego pojazdu z Munster (późnego) bo wersja ta, nie powinna mieć gąsek na przednim pancerzu. Seria produkcyjna tzw.średnia,również ma gąski mocowane na tylnym pancerzu ze względu na przeciążenie przednich wózków.(Nie tylko przez gąski.) http://worldwartwozone.com/gallery.old/500/medium/Jagdpanzer_IV_48.jpg - średnia http://www.e-reading.club/illustrations/1008/1008271-doc2fb_image_02000060.jpg - średnia https://c2.staticflickr.com/6/5472/10821736993_0e60a94760_b.jpg - późna Z tego co wiem jakiś czas miały mocowania obydwa, lecz gąsek z przodu nie zakładano. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2016 Sorki bo już zgłupiałem. To moja ma mieć gąski na przednim pancerzu czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Stycznia 2016 Share Napisano 7 Stycznia 2016 Z tego co wiem jakiś czas miały mocowania obydwa, lecz gąsek z przodu nie zakładano. Tak przy okazji, zwróćcie uwagę, że te mocowania gąsienic na przedniej płycie w muzealnych egzemplarzach różnią się szerokością i miejscem mocowania do pancerza. Pytanie, czy te różnice występowały oryginalnie, czy też to efekt działań muzealników. Na sporej części historycznych fotografii jest ta szersza wersja, spawana do kadłuba przy krawędziach pancerza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2016 Krzychu zapewne zmodyfikowana wersja tej metody z filmiku: Tylko podobna - nigdy tego filmiku nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Stycznia 2016 Share Napisano 7 Stycznia 2016 Sorki bo już zgłupiałem. To moja ma mieć gąski na przednim pancerzu czy nie? TAK.Rafał twój z gąskami z przodu - jest to wersja wczesna.Dlatego trzeba byś skrupulatnym. ... . Pytanie, czy te różnice występowały oryginalnie, czy też to efekt działań muzealników... . Tak to napewno wytwór muzealników. Zdjęcia z epoki na pewno nie kłamią. http://www.welt.de/multimedia/archive/00518/Panzer_10_BM_Bayern_518835g.jpg http://worldwartwozone.com/gallery.old/500/medium/Jagdpanzer_IV_with_additional_side_armour_and_paint_Zimmerit.jpg http://valkiria.net/uploads/pic/historia/wwii/uzb/gtanks/jagdpanzer4/jagdpanzer4_4.jpg A teraz porównajmy z tym w Munster w wersji A0: http://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/jagdpanzer4a0/027g.jpg http://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/jagdpanzer4a0/031g.jpg http://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/jagdpanzer4a0/030g.jpg Ten jest oryginalny z epoki.(wygląd,mocowanie). Pozdrawiam Krzysztof Dodam jeszcze dla zasady - pojazdy Jagdpanzer IV Sd.Kfz.162 ausf.F uzbrojone w armatę 7,5 Pak 39/L48 weszły do produkcji w styczniu 1944 roku.(Potocznie nazywany Jagdpanzer IV/L48) Zaczepy na dodatkowe gąski wprowadzono w lutym 1944.Twój pojazd dostarczony do jednostki w kwietniu 1944.(26-04-1944) Pierwsze jednostki dostały w/w pojazdy pod koniec marca i w pierwszej połowie kwietnia razem ponad 50 szt. Pojazdy bez mocowań tych gąsek trafiły na pewno do jednostki odbierającej swoje wozy na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2016 Dzisiejsze małe kroczki. Dorobiłem brakujące osłony osi napinaczy i ułożyłem gąski. Przy okazji okazało się (już po raz n-ty), że klej Tamiya Extra Thin Limonene Cement jest boski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 No i pięknie. Swoją drogą jakoś nie widzę mijsca po "tragedii". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 Wywierć otwór na bolec w tylnym zaczepie i trzeba dorobić bolec. Znów fotka wersji późnej, a "sprzęg" do holowania taki sam jak we wczesnej wersji. http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/jagdpanzer_iv_l48/images/jagdpanzer_iv_l48_13_of_18.jpg Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 [quote name='"cooper69" Gąsienice wyszły pięknie' date=' ale wydaje mi się, że założone są na opak, tył do przodu. Chyba że montowane były w obu kierunkach. [img']http://vignette1.wikia.nocookie.net/fhsw/images/3/3c/Jagdpanzer_IV48_photo.jpeg/revision/latest?cb=20131120074232[/img] Twój zimmerit wygląda natomiast moim zdaniem super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 Gąsienice są odwrotnie! Edit: Hubert już napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2016 Gąsienice wyszły pięknie, ale wydaje mi się, że założone są na opak, tył do przodu. Chyba że montowane były w obu kierunkach. Twój zimmerit wygląda natomiast moim zdaniem super. Dziękuję CI BAARDZO za zauważenie problemu z kierunkiem gąsienic! Zajmuję się pierdułami, a tu taki błąd Na szczęście klej Tamiya schnie odpowiednio długo i właśnie zmieniłem ich kierunek na właściwy Oto dowód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2016 Wywierć otwór na bolec w tylnym zaczepie i trzeba dorobić bolec.Znów fotka wersji późnej, a "sprzęg" do holowania taki sam jak we wczesnej wersji. http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/jagdpanzer_iv_l48/images/jagdpanzer_iv_l48_13_of_18.jpg Pozdrawiam Krzysztof No dobra. Zrobię Ci tą dziurę i wstawię bolec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 druga rolka podtrzymująca od końca. Od niej w kierunku przodu pojazdu strasznie docisnąłeś gąsienicę. Ułożyły się nienaturalnie moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2016 Dziękuję. Już poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 Też kleiłem gąsienice Tamiya extra thin I dało się je przez jakiś czas układać. Dla mnie to najlepszy klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 Na szczęście klej Tamiya schnie odpowiednio długo i właśnie zmieniłem ich kierunek na właściwy Tamka schnie powoli? To chyba inne kleje używamy.Też tym lepię gąsienice."Cytrynowy" schnie moim zdaniem trochę wolniej, niż zielony. Choć i ten ostatnio jakby słabszy, zdaję się skład zmienili. Ale w tym wypadku wyszło na dobre, bardzo się cieszę Teraz już będzie z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2016 Zimmerit uważam właściwie za zakończony - zostały już tylko odchylane błotniki. Poza tym dorobiłem bolec do sprzęgu z tyłu, ograniczniki obrotu osłon kaemów, poprawiłem śruby na skróconych odbojnikach. Zastanawiam się nad włazami ale chyba znów będą zamknięte bo nie ma tam co pokazywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 Zimmerit wygląda dobrze. Włazy zamknij, no chyba że jakieś figsy dasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 Świetnie Ci dzie A klej cytrynowy Tamki, jak dla mnie jest super do gąsienic ( i nie tylko ). Odpowiednio długo schnie, a nawet po zaschnięciu, można znowu sklejone ogniwka nawilżyc klejem i po chwili skorygowac ich ułożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2016 Zimmerit wygląda dobrze. Włazy zamknij, no chyba że jakieś figsy dasz. Dziękuję, tak zrobię. Pierwsze figurki zrobię w następnym modelu - Firefly Ic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 Rozumiem, że nadbudowa położona na sucho, ale coś mi się zdaje, że łatwo nie będzie. Obawiam się, że zostanie szpara, po której usunięciu będą potrzebne uzupełnienia zimmeritu (który moim zdaniem wyszedł bardzo dobrze). Twój warsztat ma przemożny wpływ na chęć zrobienia Jagdpanzera. Mam ten sam model w magazynie - ale chyba jednak wybiorę łatwiejszą drogę z Dragonem, z fabrycznym zimmeritem. Skala potrzebnych przeróbek w modelu Italeri to jeszcze nie moja liga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2016 Rozumiem, że nadbudowa położona na sucho, ale coś mi się zdaje, że łatwo nie będzie. Obawiam się, że zostanie szpara, po której usunięciu będą potrzebne uzupełnienia zimmeritu (który moim zdaniem wyszedł bardzo dobrze). Oczywiście, że ma sucho. Jak będzie trzeba to uzupełnię zimmerit. Twój warsztat ma przemożny wpływ na chęć zrobienia Jagdpanzera. Mam ten sam model w magazynie - ale chyba jednak wybiorę łatwiejszą drogę z Dragonem, z fabrycznym zimmeritem. Ja bym teraz robił już dosyć stareńkiego Dragona z wersją A-0 czyli początkową z zaokrąglonym pancerzem z przodu. Skala potrzebnych przeróbek w modelu Italeri to jeszcze nie moja liga. No co ty... Przecież ja dopiero drugi model robię. Ty masz troszku więcej na rozkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 Przecież ja dopiero drugi model robię. Ty masz troszku więcej na rozkładzie. Ale cierpliwości mam mniej, nie mówiąc o talencie. Poza tym robię kilka projektów na raz, więc przy tylu przeróbkach, trwałoby to latami - z racji obowiązków rodzinnych (kochana rodzina zawsze na pierwszym miejscu) i "wolnego" zawodu, czasu na hobby mam bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi