Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Skleiłem do jednej połowy kadłuba to co wcześniej przygotowałem. Cieszę się że moje oko nie zawiodło podczas robienia tablicy. Zdjęcia tego jak to teraz wygląda tak wygląda połączona połówka kadłuba na sucho Jednak nie mam kalkomanii tablicy do jaka ponieważ wykorzystałem w innym modelu. Mam tylko do P-jedynastki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 To na pewno nie jest wlew paliwa Prędzej za tym panelem znajduje się radiostacja. Może odpuść sobie póki co te zegary i po prostu poskładaj czysto ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Dobra to sklejam połówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Jestem po sklejeniu połówek kadłuba i spasowałem na sucho skrzydła. Kombinuje ze sterami ale boje się że mi to nie wyjdzie na dobre ale no cóż. A boje się dlatego gdyż jest tam gruby plastik. Ale teraz nie będę się tym zajmował bo teraz czas na szpachlowanie kadłuba. Po prostu tak się cieszę że czekają mnie prace przy kadłubie w końcu. Szpary przy połączeniu kadłub-skrzydło są na szczęście nie zauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Chyba jednak są zauważalne......troszkę szpachli nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Czy napisałem że szpachli nie będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Zrób mu obicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Wyrzucę go przez okno i nie będę musiał ich robić ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Potwierdzam, przydałyby się jakieś obicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Jeszcze nie pomalowany ale obicia będą będą. I mam pytanie jakbym chciał go pomalować na malowanie jasno szaro-ciemno szare to wystarczą te kolory :RLM 74, 02 i Russian blue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Tja... zwłaszcza, że RLM02 jest jasnozielony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Przepraszam ale jest nieczytelna etykieta na pactrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Nie! wszystko się zgadza to jest szary , ciemno szary oraz jasny niebieski . Coś ci się pomyliło z tym zielonym http://www.mojehobby.pl/products/A77-Grau-SG-RLM-02.html http://www.mojehobby.pl/products/A91-Graugrun-SG-RLM-74.html http://www.mojehobby.pl/products/A109-Russian-Ligh-Blue-AMT-17.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Jeżeli dla Ciebie karta koloru na sklepie internetowym jest wyznacznikiem to powodzenia w doborze kolorów, bo możesz się zdziwić jak otworzysz słoiczek martola jest już bliższa prawdy http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty9925/RLM_02___Grau A tu "oryginalny" kolorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Mała aktualizacja model pomalowany na razie ciemnym szarym Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Co do obić to nie szalej za bardzo, Ła-5 miały konstrukcje głównie drewnianą. Blachą kryty był przód kadłuba. __________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Spitfire Mk Vc trop - Sword 1/72 Czołg 7tp - Ftf 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 To jest La 5FN chciałem dopisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 To jest La 5FN chciałem dopisać. La-5 a Ła-5 to to samo. Poczytaj trochę o tym myśliwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam, tu masz trochę na temat malowania sowickich maszyn http://mig3.sovietwarplanes.com/colors/1943-45-fighters/1943-45.html http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_soviet.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 jedna z cech charakteru niezbędną w modelarstwie jest cierpliwość... Na cholere malujesz model, przed przylepieniem skrzydeł ? Jest w tym jakiś plan ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Tak chcę zobaczyć jak to wygląda (nie za mądre ale pomaga się odstresować) Chciałbym podziękować kornikowi oraz Spiton'owi za cierpliwość i wskazówki które trochę były nie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 A co do koloru to gościu mi doradził w sklepie chciałem do jaka 1 i może z nim będzie mój warsztat Jutro maluje (skrzydła sklejone i zaszpachlowane) Niestedy moja akrylowa szpachla się skończyła i użyłem WAMODU Czuje że jeszcze muszę ją szlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Hmm, wyczuwam trolla. Obym się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Widzę, że z doborem kolorów sprawa tak ciężka jak obecnie z Grecją... Po pierwsze primo wybierz ostatecznie jakie malowanie z pudła będziesz robił. Po drugie, w instrukcji danego malowania powinny być podane kolory. Jeśli nie konkretne numery to przynajmniej nazwy. Wypisz te nazwy bądź numery na forum i poproś kolegów o przeliczenie lub jeśli masz do dyspozycji szmartfon zainstaluj aplikację do przeliczania farb, o której ostatnio pisano na forum. Po trzecie, jak koledzy lub aplikacja podadzą Ci numery farb danej marki, udaj się do sklepu i je kup. Po czwarte, najpierw poskładaj do kupy i zaszpachluj ogólną bryłę modelu (kadłub ze skrzydłami i ogonem), a dopiero potem zabieraj się za malowanie. Elementy mniejsze pomaluj osobno i wklej do bryły już po jej pomalowaniu. Po piąte jeśli chcesz aby po kilkudniowych zmaganiach efektem był w miarę schludnie wykonany model , a nie tylko nerwica lub wściekłość zacnych członków naszego forum, to lepiej rób powoli i nie rób niemądrych komentarzy w stylu "nie za mądre ale pomaga się odstresować". Modelarstwo nauczyło mnie cierpliwości, ale i ona ma swoje granice. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Wszystko wiem co mi napisałeś ale przez 2 miesiące nic nie sklejałem i to jest taki próbny modelik za „dychę" traktuje go nie jako model a raczej zabawkę. Farby próbuje wykorzystać jakie tylko mam pod ręką więc malowanie będzie fikcyjne Gdybym się starał i nie uważał tego za zabawę na pewno nie było by tak źle z moją modelarską ręką. Zrozumcie że na razie nie biorę tego modelu na poważnie Zdjęcia na obecną chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi