misiek75 Napisano 26 Sierpnia 2016 Share Napisano 26 Sierpnia 2016 sam warsztat może i ciężko porównać i ocenić, za to bardzo łatwo można to zrobić, biorąc pod uwagę sposób prezentacji warsztatu na forum, i chyba o to chodziło tworzącym tą kategorię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Sierpnia 2016 Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Myślę, że w ocenianiu w kategorii najlepszy warsztat nie chodzi o to, żeby porównywać poszczególne warsztaty między sobą, bo to jest bez sensu. Ja mam zamiar każdy przejrzeć i zupełnie subiektywnie ocenić - jak bardzo mi się ten warsztat podoba jako całość, w skali od 0-10 czy jaka tam skala będzie. Bez odnoszenia do innych. Po zsumowaniu wszystkich głosów użytkowników warsztaty same się porównają ;) Dokładnie tak. Jeśli ktoś robi aktualizację raz na miesiąc, to trudno to nazwać dobrym warsztatem. Z drugiej strony gdy ktoś regularnie i szczegółowo opisuje co i jak robi, taki warsztat godzien jest wyróżnienia. Bez żadnego problemu można określić czyj warsztat jest świetny, a czyj nie. Nie widzę żadnego problemu z ta kategorią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 A ja myślę żeby robić konkurs co dwa lata. Po pierwsze w wiekszosci przypadków w konkursie bierze udział jeden model. W tym okresie wszyscy biorący udzial w konkursie koncentrują sie na tym modelu i znacząco spada ilość warsztatów w poszczególnych kategoriach. Po drugie jak widać w tym konkursie wiele modeli nie będzie ukończonych na czas (mój też). Może lepiej wydłużyć czas i ograniczyć ilość modeli w poszczególnej katergorii do np. 2. I tez jestem za likwidacją tematu - nich każdy robi co mu pasuje. Za to rozbić galerię na skale. np. w pancerce wyznacznikiem będzie 1/35. Okres dwóch lat może pozwolić na zgromadzenie odpowiedniej liczby nagród. no ja w każdym razie muszę sobie konkursy odpuścic bo mi zaczyna zalegać półka z niedokończymi modelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Wydłużyć? Ja chciałem zaprponować żeby skrócić. 4 miesiące to przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Wydłużyć?Ja chciałem zaprponować żeby skrócić. 4 miesiące to przesada. No zależy dla kogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Wydłużyć?Ja chciałem zaprponować żeby skrócić. 4 miesiące to przesada. Solo, czy to aby nie Ty przez te 4 miesiące letniego konkursu zacząłeś dwa wątki i nie wkleiłeś nawet jednego zdjęcia z budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Ale to nie przez brak czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Nie wnikam w Twój prywatny czas i czym to było spowodowane, ale uważam, że 4 miesiące to czas wystarczający(dla mnie ze wskazaniem na za krótki niż za długi), na to, żeby uwzględniając różne zawirowania w życiu, w miarę spokojnie zbudować w miarę porządny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 We więźniu nie można używać ostrych narzędzi i agresywnej chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Nie wnikam w Twój prywatny czas i czym to było spowodowane, ale uważam, że 4 miesiące to czas wystarczający(dla mnie ze wskazaniem na za krótki niż za długi), na to, żeby uwzględniając różne zawirowania w życiu, w miarę spokojnie zbudować w miarę porządny model. Z tego co się orientuję, to jakiś znaczących zmian w konkursie raczej nie będzie. Konkurs raz w roku, przez 4 miesiące, bez tematu przewodniego, z dotychczasowymi kategoriami dla mnie jest w sam raz. Kto może i chce - startuje, kto nie, to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Obawiam się, że konkurs bez tematu za bardzo upodobni się do stacjonarnych wystaw modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 27 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Podział na skale też popieram.W tego typu konkursie w 99% nie przejdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Podział na skale nie przejdzie z tego prostego powodu, że musiałyby pojawić się nagrody dla każdej skali oddzielnie, czyli w praktyce tych nagród musiałoby być tyle ile kategorii razy ilość skal. Nawet gdyby dać tylko jedną nagrodę na skalę, to i tak byłoby tego więcej niż teraz. Druga sprawa to ilość startujących - w kategoriach mamy po kilka, kilkanaście prac, gdy to się podzieli dodatkowo na 3-4 skale, to będą śmieszne ilości w każdej subkategorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 27 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Podział na skale nie przejdzie z tego prostego powodu, że musiałyby pojawić się nagrody dla każdej skali oddzielnie, czyli w praktyce tych nagród musiałoby być tyle ile kategorii razy ilość skal.Nawet gdyby dać tylko jedną nagrodę na skalę, to i tak byłoby tego więcej niż teraz. Druga sprawa to ilość startujących - w kategoriach mamy po kilka, kilkanaście prac, gdy to się podzieli dodatkowo na 3-4 skale, to będą śmieszne ilości w każdej subkategorii. Otóż to. - nie chciało mi się tego tłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Z większością zgadzam się o czym piszecie. Kiedyś z chęcią wystartowałbym w kategorii dioramy JESIEŃ. Mam nadzieję ,że będzie taka możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Tak, nie dla wszystkich nagrody są ważne. Ale organizatorzy nie czuliby się dobrze, gdyby w niektórych kategoriach nagród zabrakło. Tak więc dublując ilość kategorii poprzez wprowadzenie podziału na skale, zmusza się organizatorów do zorganizowania większej ilości nagród, żeby były wszędzie, bo inaczej to wygląda bardzo źle. Zorganizowanie większej ilości nagród nie jest takie proste i nie ma gwarancji że się uda, tak więc sztuczne tworzenie subkategorii tylko szkodziłoby idei konkursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Skąd wiem stąd wiem, to nie ma znaczenia. Nagród jest obecnie tyle, że z trudem starczyło na 3 pierwsze miejsca w każdej kategorii, bo jest ich w tej chwili całkiem sporo (kategorii i nagród). Nikt chyba by nie chciał, żeby we wszystkich kategoriach były nagrody np. za 3 pierwsze miejsca, a np. w jednej tylko za pierwsze miejsce, bo nagród zabrakło. Zarówno organizatorzy jak i uczestnicy robiący model w takiej kategorii raczej nie byliby tym faktem zachwyceni. Dlatego sztuczny podział na dodatkowe kategorie, szczególnie że w wielu przypadkach będą w nich startowały małe grupy modelarzy, utrudni takie "obłożenie" nagrodami. Druga sprawa, o czym pisano: rozdrobnienie aktualnych kategorii sprawi że w subkategoriach będą w niektórych przypadkach startowały minimalne ilości modelarzy. A chyba znacznie przyjemniej jest zając pierwsze miejsce w grupie w której konkurencja wynosiła np. 20 modelarzy, niż w grupie w której startowało w sumie 5 osób. Przykładem może być konkurs na PWM sprzed bodaj 3 lat, gdzie w kategorii lotniczej 1:32 startowały chyba 2 czy 3 osoby osoby. Nie wiem zresztą czemu taki podział na scale miałby służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 To nich jest nagroda tylko za pierwsze miejsce, a drugie trzecie tylko dyplom i medal. Na większości wystaw wUK na których byłem tak jest. W końcu liczy się zabawa. Podział na skalę ma znaczenie np w pancerce. Ciężko jest porównać będąc sprawiedliwym model w skali 1/35 oraz 1/72. A ponadto zwolennik skali 1/72 pewno bardziej ucieszy się z modelu w swojej skali niż z nagrody w 1/35 (tak mi siewydaje). Ja bym widział kategorie w dziale lotniczym do i od 1/48, w pancerne to skala 1/35 i pozostałe, w morskiej 1/700 i pozostałe a w cywilnych 1/24 i pozostałe. W figurkach nie jestem pewien bo tam wiele rodzajów jest a diorama bez skali - tam bardziej ostrego liczy się pomysł. W takim układzie nagród byłoby nawet mniej niż jest potrzebne teraz. Ale jak ktoś pisał - udział nie jest obowiązkowy. Choć moim zdaniem na licznych konkursach cierpią standardowe działy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Już prawie koniec przejrzałem wszystkie galerii lotnicze I jestem nie co zawiedziony. Może nie samą jakością ale ilością modeli Panie, Panowie poproszę o większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Niestety, faworyta wsród zaprezentowanych już mam a może jeszcze coś dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Zastanawiam się, czy nie zacząć jednak jakiegoś modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Do jutra będzie ciężko się wyrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Do jutra będzie ciężko się wyrobić Można pójść na całość i zrobic easykit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Sporo osób wrzuca galerie o 23:58 Sam konkurs to chyba za mało emocji ;) Konkurs zakończony, 78 świetnych modeli w galeriach. Bardzo dobry wynik. Ciekawe, że dioram było prawie tyle, ile lotniczych, a więcej, niż cywilnych. Choć teoretycznie były najbardziej pracochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 To był dobry konkurs. Gratulacje dla wszystkich którzy go ukończyli i dla tych którzy próbowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi